Коледно чудо за беден баща в белишкото село Гълъбово

18 Декември 2019 | 13:34
0 коментара
Общество

Семейството на Мустафа Шайгов най-после с ток и ремонтирана къща

Ток след 8 години тъмнина светна в дома на бедно семейство от белишкото село Гълъбово.

Освен с електричество в XXI век семейството на 70-годишния многодетен баща Мустафа Шайгов има нова дограма, ремонтиран покрив и укрепен вход към къщата в планинското селце. Мустафа и четирите му деца ще спят вече на топло.

Коледната приказка за Шайгови, както местните познават и наричат бедната фамилия, се случва благодарение на местния дарител Муса Гагъм, неговия дядо и близки приятели, които се включват в благородната инициатива.

Мъжът е болен, а жена му го напуска, оставяйки на грижите му всички деца. Големите вече не учат и работят почасово, а малкият син е в 8-и клас. Училището е в съседното село Бабяк, а дотам тийнейджърт се придвижва първо пеш, а после с автобус.

Преди да падне първият сняг в Балкана, покривът на къщата им протекъл, много от прозорците били без стъкла. Нямало вода, а ток нямало от 8 години.

Хора от селото решили да помогнат. Муса е сред организаторите на кампанията по набиране на средства за семейството. Анонимен дарител платил 1000 лева сметка.

"Събраха се пари от дарители от цяла България. От общината се дари дървеният материал и мушамата за покрива, а приятели на кмета Радослав Ревански пратиха техника, лаптопи, телефони. Благодаря на всички за оказаното съдействие", сподели пред "България Днес" секретарят на община Белица Иляз Дагонов.

Наред с всички останали дарители се прояви и малко сирийче, дете на бежанци.

"От нашата религия е на бедните да помагам. Дадох на Муса. И пак ще събирам", казва малкият Фирас.

"Работим всички заедно, въпреки различията си. Ето виждате, има сирийци, има християни, аз съм мюсюлманин", откровен е Муса Гагъм, от който започва инициативата.

Добавете Вашия коментар

TOP