Коледната елха в Благоевград грейва навръх Никулден! Добрият старец пристига с много изненади за малки и големи

05 Декември 2023 | 14:19
2 коментара
Култура
Благоевград
Коледната елха в Благоевград грейва навръх Никулден! Добрият старец пристига с много изненади за малки и големи

Съвкупност от изключително разнообразни културни, спортни и образователни прояви бележат предстоящите празници в Благоевград през месец декември. И тази година Градската градина в областния център ще се превърне в дом на Коледния дух, където жителите и гостите на Благоевград ще имат възможност да се докоснат до една неповторима атмосфера.

„Фестивалът през декември е дългоочаквано събитие в нашия град и хората се надяват да се случат хубави неща, които да ни сплотят още повече като общност. Такава е и целта на подготвената празнична програма - да обърнем повече внимание на хората около нас, на семействата и на децата ни. През целия месец сме заложили на събития, концентрирани върху детските школи и благоевградските културни институти“, това заяви на пресконференция Силвия Домозетска, директор на Дирекция „Култура, спорт и туризъм“ към Община Благоевград.

Утре, 6 декември, ще бъдат пуснати светлините, които обгръщат елхата на площад „Георги Измирлиев“.

Коледното дърво ще грейне празнично в 18.30 часа. Час преди това от сградата на Съдебна палата ще стартира шествието на Дядо Коледа, предвождано от духовия оркестър към Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград, което ще стигне до зала „22-ри септември“. На място в 18.00 часа ще започне празнична програма  с деца и младежи, възпитаници на ЦЛТРДБ, Музикално училище „Престо“ и Вокално студио „Фа диез“.

Непосредствено след „запалването“ на светлините на елхата и пристигането на Добрия старец, жителите и гостите на Благоевград ще се отправят към символичното Коледно градче, където ще има множество изненади за малки и големи.

През целия месец декември Община Благоевград е подготвила множество събития.

На 7 декември в Младежки дом ще бъде открита Арт работилница по приложни изкуства под надслов „Направи си сам“. В същия ден от 17.30 часа в Регионален исторически музей ще бъде представена изложба „Да рисуваш красота“.

На 9 декември от 11.00 и от 17.00 часа актьорите от Куклен театър ще поставят на сцена в Младежки дом „Коледата отменена“. По-късно, от 19.00 часа, в зала „Пейо Яворов“ гостува Коледен цирк.

От 11 до 15 декември в РБ „Димитър Талев“ ще бъде отворена Новогодишна работилница, където децата на Благоевград ще могат да изработват празнична украса и картички.  

На 12 декември ще бъде открита Обща коледна изложба в ГХГ.

На следващия ден предстои Коледен концерт на Камерна опера, ще бъде проведена и среща с автора на романа „Рана“ на Захари Карабашлиев.

Предстоят множество класически и фолклорни концерти и спортни събития. На 16 декември в парк „Македония“ ще се проведе турнирът по бокс „Смело сърце“, в същия ден ще бъде открито и международно състезание по плуване в закрития плувен басейн.    На 18 декември в зала „Пейо Яворов“ пък ще бъдат отличени заслужили спортисти в рамките на традиционната церемония „Спортист на годината“.

На 19 декември творците от Ансамбъл „Пирин“ ще представят тържествен концерт, посветен на 100 години от рождението на Костадин Руйчев.

„История за танца на времето и водата“ пък ще бъде „разказана“ на 22 декември от 19.00 часа в плувния басейн в СК „Пирин“.

Цялата програма може да видите страницата на Община Благоевград на:

https://blagoevgrad.bg/static/4538

Добавени коментари

Петрова публикува:
06 Декември 2023 | 22:41
По- тъпо нещо не сме вижте. Пристигал с Ферари, при бедна община. Кмете много си зле
Присъстващ публикува:
06 Декември 2023 | 19:36
Страхотно , няма що , децата които пяха да супер , но защо нямаше заря за малки и големи . Е сега вече Бог да пази Благоевград , коледна честитка данаци кредити и кучкарки .

Добавете Вашия коментар

TOP