Коко Динев и съдружници искат да превърнат Рупите в нов Слънчев бряг

19 Януари 2024 | 15:29
0 коментара
Общество
Благоевград
Коко Динев и съдружници искат да превърнат Рупите в нов Слънчев бряг

Започна мащабно строителство на святото място

Край Рупите,на броени метри от изворите с лечебна вода,изниква огромен бетонен град, при това в непосредствена близост до храма на баба Ванга. Наглото строителство, което е напът да превърне красивата местност в нов Слънчев бряг, тече под егидата на общинари и бизнесмени от Петрич и Сандански, пише Уикенд.

Официални инвеститори се водят Костадинка и Валентин Парапунови⁹ от Петрич и бизнесменът, любител на чалгаджийки – Коко Динев. Десетки други също готвят строителни книжа за проектите си. Парапунови и Динев градят спа комплекс с 10 къщи за гости, административна сграда и голям паркинг, който ще се просне върху лечебната кал на минералните извори до храма на Ванга. Предвижда се след това да бъдат забити и още два огромни хотела. Този комплекс от сгради, както уверяват еколози ще сложи ръка на почти целия дебит на целебната вода.

Историци пък изказват предположения, че градежите ще затрият антично наследство, понеже има версия, че под земята на хотелите е античният град Хараклея Синтика. Педи време точно поради тази причина строежът е спиран, но сега отново се гради с бързи темпове.

 

 

Да не говорим, че Рупите, са и място, в което гнездят 141 вида птици, от които 33 вида са включени в Червената книга на България. Районът е обявен за защитена местност още през далечната 1980 г. и оттогава всякакво строителство е забранявано. Явно забраната не важи за определени предприемачи. През последните години еколози редовно организират протести, но явно без ефект. Стотици декари земеделски земи се вкарват в регулация и за да мине по-лесно процедурата, първо се издава разрешение за изсичане на дърветата върху терена, под предлог че не било гора. Така вече е обръсната до голо площ от над 1 кв. км. Според еколози, за да се даде разрешение за сеч, трябва да има оценка за въздействието върху околната среда и човешкото здраве, още повече че тези земи са в защитена местност, в която живеят десетки защитени видове.

В такива места, които са част от европейската мрежа „Натура“, трябва да се избягва всякаква човешка намеса или трябва да е изключително прецизна. Със сигурност евродирекетивата не предвижда да се вдига цяла империя от хотели и къщи за гости. Явно инвеститорите обаче нямат никакво намерение да зачитат закона и имат сериозен политически гръб, защото въпреки протестите на еколози, Министерството на околната среда и водите се прави на три и половина, а кметството в Петрич направо подпомага строителната инвазия. Само че каква по-добра илюстрация на слуховете, че главен инвеститор, скрит зад подставени лица, е кметът на Петрич – Димитър Бръчков.

Бетонните чудовища, израстващи до храма на Ванга, заграбват не само земята, но и лечебната вода в района. Отсега се рекламират луксозните им спа центрове, които щели да ползват минералната вода от находището, известно като „Рупите – Кожух“. Инвеститорите дори не се притесняват, че с това нарушават волята на Ванга. Както припомнят местни, пророчицата приживе неведнъж предупреждава: „Когато някой тръгне да печели пари от водата и тя ще се скрие! Водата е дар за хората и трябва да е безплатна“. Явно за бетонджиите това не е кой знае какъв проблем. В цялата тази история е много странна позицията на фондация „Ванга”, която уж се грижи за наследството на прорицателката и в частност за черквата й „Света Петка Българска”.

Досега поне не се е чуло ръководството на Фондацията да е надигнало глас срещу новия Слънчев бряг, който израства на метри от храма. Явно за тях пророчицата, макар и отдавна мъртва, е само една златна кокошка, от която вадят добри пари.

В момента по сметките на Фондацията има над 700 000 лева, показва справка в Търговския регистър. Отделно големият бизнес се върти от фирма „Рупите 2010″, която, разбира се, е собственост на Фондацията.

От продажба на свещи, сувенири и книги изкарват над половин милион на година. Да видим кои са главните действащи лица в тази структура, която има добри печалби. Прави силно впечатление, че част от тези хора навремето са писали доноси за ДС, а днес уж работят за запазване на духовното наследство на ясновидката. Зад гръмките лозунги, че съхраняват във времето делото и мисията на прочутата в цял свят баба Ванга и нейния храм „Света Петка“ в Рупите, те всъщност трупат пачки от неспирния туристически и поклоннически поток.

Фондацията е създадена с идеална цел и няма право на търговска дейност. Въпреки това развива през годините доста добър, бизнес, като за целта в рамките на няколко години са регистрирани три фирми, но днес работи само една – въпросната „Рупите 2020”. Управителят е Серафим Иванов, който от години ръководи комплекса на баба Ванга в Рупите. Иначе самата Фондация е основана през 1994 г. и в нея оттогава са се загнездили офицери и агенти от бившата Държавна сигурност. Част от тези хора окупират Ванга през последните няколко години от живота й. / Флагман.бг
 

Добавете Вашия коментар

TOP