"Кока Кола" плаща подвеждащи изследвания за здравословен живот

13 Август 2015 | 19:38
0 коментара
Общество
Кока Кола плаща подвеждащи изследвания за здравословен живот

Източник: Thinkstock/Guliver

Най-големият производител на подсладени напитки в света - "Кока кола", спонсорира ново "научно обосновано" решение на проблема със затлъстяването, според което хората не трябва да се тревожат колко калории поемат, а само да са по-активни физически, пише "Ню Йорк таймс".

За целта компанията е привлякла влиятелни учени, които споделят тази теза в медицински публикации, по конференции и през социалните медии.

"Кока кола" предоставя финансова и логистична подкрепа на нова неправителствена огранизация, наречена "Глобална мрежа за енергиен баланс", според която американците се обсебват прекалено върху това какво ядат и пият, но не обръщат достатъчно внимание на физическите упражнения.

Миналата година концернът е дарил 1,5 млн. долара за създаването на НПО-то, а сайтът му - gebn.org, е регистриран и администриран от централата на "Кока кола" в Атланта, пише още "Ню Йорк таймс".

Според здравни експерти обаче такива послания са подвеждащи и са опит да бъдат отклонени критиките по отношение на ролята на сладките газирани напитки в разпространението на затлъстяването.

Физическата активност не премахва ефектите от лошата диета, категорични са специалистите.

Налице са доказателства, че упражненията имат минимален ефект върху теглото в сравнение с приема на калории.

Този сблъсък между учените идва на фона на увеличаващите се усилия на американските власти да намалят консумацията на подсладени напитки, особено сред деца.

Според данни, цитирани от "Ню Йорк таймс" в последните две десетилетия консумацията на подсладени със захар газирани напитки в САЩ е намаляла с 25%.

"Продажбите на "Кока кола" намаляват, а обществото се настройва срещу този вид напитки. Действията на концерна са директен отговор на тези тенденции, те се опитват да спрат загубите си", смята Мишел Саймън, адвокат, занимаващ се с обществено здраве.

Спонсорирана от "Кока кола" кампания за здравословна физическа активност, в която обаче не се говори за хранене, се води и в социалните мрежи.

Това не е единственият пример за корпоративно финансиране на удобни "научни" тези, пише "Ню Йорк таймс". В подобни партньорства са участвали "Крафт фуудс", "Макдоналдс", "Пепсико" и "Хършис".

Според изследвания на резултатите от такива проучвания, е пет пъти по-вероятно те да не намерят връзка между затлъстяването и подсладените напитки, ако са спонсорирани от производители като "Кока кола" и "Пепси".

"Ню Йорк таймс" пише за още няколко организации, които в последните няколко години са получили милиони долари, преди да публикуват своите проучвания за "здравословен" живот. Някои от тях са съобщили източниците си на финансиране чак след публични запитвания, а не при публикуването на спорните изследвания.

Според някои "Кока кола" може да свърши много добра работа не като напитка, а за битка с мръсотии в бита:

 

Източник: "Ню Йорк таймс"  /ВЕСТИ

Добавете Вашия коментар

TOP