Кой от общинските съветници, как гласува за кредита до 17 млн. лв. за парк Бачиново

17 Септември 2022 | 16:45
28 коментара
Общество
Кой от общинските съветници, как гласува за кредита до 17 млн. лв. за парк Бачиново

С 24 гласа „за“ и 12 „против“ вчера благоевградските общински съветници решиха общината да поеме дълг до 17 348 339 лв. за реновиране на парк Бачиново.

Кредитът ще е дългосрочен, със срок на погасяване до 240 месеца и гратисен период от 24 месеца. Обезпечението му ще е залог върху настоящи и бъдещи приходи на общината.

Решението бе взето на извънредната общинска сесия вчера, включено като извънредна точка във вид на предложение, от 10 общински съветници – Георги Иванов от ССД, 3-мата съветници от ДПС Исмет Узунов, Милена Бунцева и Мехмед Вакльов, Захари Хаджийски и Владимир Таковски от ЕНП, Благовест Стоицов от БЗНС, Ясен Неделчев, Асен Кайнакчиев от „Глас народен” и независимия Валери Манов.

„За“ дълга, който благоевградчани ще плащат през следващите 20 г., гласуваха съветниците от партията на ОбС председателя Радослав Тасков ЕНП, колегите им от ЗС „Ал. Стамболийски“, както и групите от „Партия на зелените”, ДПС и „Глас народен”. Дългът бе подкрепен още от независимите съветници Валери Манов, Албина Анева и Бисер Стойчев, както и от заклелата се минути преди вота социалдемократка Наталия Бакалова, която зае мястото на напусналия съветник Христо Ковачки. Останалите гласове дойдоха от отцепника в групата на БСП Веселин Христов, който единствен от червените подкрепи предложението, Благовест Стоицов от БЗНС, Мирослав Чолев от ДБО и Мария Гошева от ВМРО.

Без пробив бяха само групите на ГЕРБ и АБВ, чиито представители без изключение гласуваха „против“ предложението за поемане на дълга.

На сесията на 27 май, когато съветниците отхвърлиха същото предложение, тогава внесено от кмета Илко Стоянов, 7 от гласувалите вчера „за“ бяха на противното мнение. Метаморфоза за тези 3 месеца претърпяха А. Анева и Б. Стойчев, цялата група на ЗС „Ал. Стамболийски“ /Георги Корчев, Съби Дашев, Васил Миладинов и Валентина Шаркова/, плюс социалиста В. Христов.

Дебатите за дълга за проект „Scapto Therme AquaPark Bachinovo“, който предвижда реконструкция на местния парк Бачиново и ремонт на съществуващия покрит басейн и Аквапарка, вчера бяха горещи, на висок тон, с много прекъсвания, лични нападки и охлаждане на страстите с две почивки от по 15 минути. Те бяха водени от зам. председателя на ОбС Георги Корчев, който бе натоварен с провеждането на извънредната сесия заради лятната отпуска в чужбина на председателя Радослав Тасков.

Още в началото на сесията Корчев отхвърляше искането на част от съветниците поради важността й тя да бъде отложена за редовната сесия след 2 седмици, за да могат и те, и обществеността да се запознаят предварително с нея. Накрая все пак се стигна до гласуване за отлагането и още тогава резултатът 11 „за“, 12 „против“ и 10 „въздържал се“ подсказа как ще завърши същинското гласуване.

В хода на дебатите, голяма от част от които бяха повторение на доводите „за“ и против“ от сесията през месец май, съветникът от ГЕРБ Красимир Роячки нарече идеята за поемане на дълг от 17 млн. лв. позорна. Съпартиецът му Кирил Илиев се изхвърли, че съветниците от ГЕРБ имали уверение, след като спечелят предстоящите парламентарни избори, финансирането на парк Бачиново ще бъде поето от националния бюджет. Той поиска ново обществено обсъждане и обяснение от колегите си, които на миналата сесия гласуваха „против“, а сега се канят да вдигнат ръка „за“, какво точно се е случило за изминалите 3 месеца, че са си обърнали мнението на 180 градуса. Отговор обаче на последва.

„Да попитам колегата Илиев да не е решил да ни прави другарски съд, макар че аз и преди, и сега съм за проекта”, контрира съветникът от ЕНП Вл. Таковски. „Аз цяло лято се разхождам из Бачиново и който и познат да срещна, всички ми обясняват каква голяма грешка сме допуснали, като не сме се съгласили на този кредит. Знаете ли фирма, която да работи без кредити? И спрете да ни набивате какви престъпници сме ние и какви радетели сте вие“, каза Таковски.

Кметът Илко Стоянов обяви, че предложението на съветниците за поемане на дълга го заварило малко неподготвен, но понеже то изцяло преповтаряло неговото собствено от месец май, бил готов да отговори на всички въпроси. После повтори старите си доводи и призова за широк и стриктен контрол от страна на съветниците и обществеността, когато се стигне до реализацията на проекта. „Това също е европейско финансиране и няма никаква опасност с него да достигнем кредитния си лимит и това да ни попречи да кандидатстваме по други европейски проекти”, повтори Стоянов.

„Засрамете се. Това ще са пари на вятъра, които ще плащат и внуците ни. Икономическата ви обосновка за 2000 посетители в бъдещия парк е пробита, защото хората нямат пари за хляб, камо ли да извадят 20 лв. за вход. И не ви вярвам, че не сте знаели предварително за внасянето на точката на извънредната сесия. Явно всичко е предварително уговорено, само за да мине през задния вход“, не се сдържа съветникът Павлин Янкулски.

„Заден вход ли? Ами тогава да ви припомня кой оттегли собственото си предложение за референдум по дълга. Вие, който се изявявате като борец, само че май сте борец, за да пречите“, опонира го Стоянов и заяви, че откакто той е кмет, общината е финансово стабилна и дългът за Бачиново по никакъв начин няма да резонира върху таксите или данъците на благоевградчани.

Изненадващо след гласуването общината да поеме дълга за „Scapto Therme AquaPark Bachinovo“ никой от съветниците не си тръгна и всички чинно останаха до края на сесията, за да приемат останалите точки от дневния ред. Сред тях бяха и промените в Наредбата за местните такси и цени на услуги, в които има сериозно увеличение на почти всички, както и поемане от страна на общината на общинска гаранция, даваща право на специализираната онкоболница да тегли кредит от 1,386 млн. лв. за техника.

Като председател на Комисията по икономика и планиране, Кр. Роячки чинно изчете две от предложенията на комисията, след което направи лежерен обратен завой към основната точка в сесията и помоли за 1 минута от времето на колегите си.

„Смятам, че с това гласуване направихме грешка. Виждам обаче, че в ОбС – Благоевград вече има ново мнозинство и предполагам, че през следващата година няма да има толкова караници и скандали. Мислех да изкарам още няколко сесии, но след това гласуване прецених, че вече нямам място тук, затова повече няма да идвам на сесии“, обяви той, но финалните му думи бяха встрани от микрофона и почти никой не го чу и разбра.

Половин час по-късно Роячки обаче написа на стената си във Фейсбук и официално съобщение за оставката си, адресирано до благоевградчани:
„Уважаеми съграждани,

Днес на извънредна сесия на Общинския съвет с извънредна точка, без присъствието на граждани, зад гърба ви, беше взето решение за изтегляне на най-големия кредит в историята на община Благоевград за обновяване и реконструкция на парк Бачиново. Несъгласието ми с решението се състои в това, че такива проекти трябва да бъдат изграждани с европейско финансиране, а не чрез поемане на дългове, които ще връщат и децата ни. Припомням ви, че само преди два месеца голяма част от общинските съветници отхвърлихме това предложение на редовна сесия, сега беше вкарано отново извънредно и мнението на част от колегите ми вече беше променено, по необясними за мен причини. Като общински съветник и председател на Комисията по икономика в ОбС подавам оставка, тъй като подобни решения противоречат на личния ми морал и възгледи за начина на водене на политика от община Благоевград“.

Оставката на Роячки всъщност се очакваше, предвид факта, че само след 4 дни във ВАС ще бъде гледано делото му срещу КПКОНПИ, която го уличи в конфликт на интереси заради гласуване в полза на тъща му. Оставката идва в точно премерен момент, защото ОИК – Благоевград ще трябва да прекрати мандата му още другата седмица и така до следващите местни избори ще остане малко повече от 1 календарна година, което ще позволи на Роячки да се кандидатира отново за съветник.

По същия параграф от закона миналата седмица оставка подаде Хр. Ковачки, а месец по-рано – съветничката Гергана Янчева. Още 3-ма съветници са в тяхното положение и вероятно се надяват на чудо, за да спечелят делата срещу антикорупционната комисия във ВАС. Ако не изпреварят съдебните решения с оставки до края на септември, следващият ОбС със сигурност ще е без тяхното участие коментират експерти.в.Струма

Добавени коментари

чората публикува:
19 Септември 2022 | 22:10
Няма проект а картинки, няма количествена стойностна сметка, няма морал и достойнство! Има съмнения за корупция и омраза която обхвана целия Благоевград към общинска администрация където главен финансист е един от убийците на Ангел Чората! Убиец ръководи финансите на общината
пашата публикува:
19 Септември 2022 | 11:19
дпс и кмето илко погребаха благоевград слагаме чалмите и започва покръстването ахмед мехмед исмет шабан байрам
ДЯДО ЙОЦО публикува:
19 Септември 2022 | 09:30
зАЩО БЕШЕ НУЖНА ИЗВЪНРЕДНА СЕСИЯ И ТОЧКА ВНЕСЕНА В ПОСЛЕДНИЯТ МОМЕНТ? АКО Е ТАКА /КАКТО ТВЪРДИ Д-Р ТАКОВСКИ/ ЗАЩО НЕ СЕ НАПРАВИ ЕДНА ДИСКУСИЯ И ТОГАВА ДА СЕ ВИДИ КОЛКО СА ГРАЖДАНИТЕ КОИТО ПОДКРЕПЯТ ТЕГЛЕНЕТО НА ЗАЕМА ЗА БАСЕЙНА. КАКТО ПО ГОРЕ ГИ Е ПОСОЧИЛ ГРАЖДАНИН КАТО "СТЕНАТА НА СРАМА", ПОБЛИКУВАЙТЕ ИМ И СНИМКИ, ЗАЩОТО ДА ВИДИМ, КОЙ ПОЗНАВА НАПР. АННА МАЗУРСКА, КЪДЕ ЖИВЕЕ, ОТ ГРАДА ЛИ Е, СЛЕД ТОВА Г-.ЖА сЛАВКА гИЛИШЕВА, КОЯ Е ТЯ, АМИ мИЛЕНА кАМБУРОВА, шОПСКА, сТАВРЕВА гУНЦЕВА, НЯКОЯ ОТ ТЕЗИ Г-ЖИ НЕ БЕШЕ ЛИ МАКЕДОНКА ИЛИ НЕЩО ТАКОВА. ами тези момченца от ССЗД и разни формации, кой ги познава в града... ПОКАЖЕТЕ ИМ СНИМКИ ЗАЩОТО ХОРАТА НЕ ГИ ПОЗНАВАТ.. А ТЕ РЕШАВАТ КАКВО ДА СТАВА В ГРАДА НИ..
ДПС и Делян Пеевски превзеха градо чрез кмето Илко Стоянов публикува:
19 Септември 2022 | 08:22
ДПС и Делян Пеевски превзеха градо чрез кмето Илко Стоянов те са му сложили въжето и нема мърдане иска и получава но кой се е хванал с ДПС не е процъфтел Християните в градо са настръхнали и готови на линчза да се спаси градо от башибузуци.
Гражданин публикува:
19 Септември 2022 | 07:42
Илко, боклук долен, иизмитай се от града. Няма да допуснем този кредит.
евала на кмета и ДПС публикува:
18 Септември 2022 | 19:06
Осемнайсе милиона цири да им излезат по лицата да ги е срам да излезат по улиците на Благоевград. Това бе края на кмета това бе края на съветниците подлоги на ДПС. това е края на ерата частичен мандат от Томов до Стоянов. Новия кмет ще бъде жена видехме аир от мъже с фесове.
Мая публикува:
18 Септември 2022 | 16:17
Илжо е селяндурин като Радо Тасжов, като тъпанарите от ДПС, като помакинята Албина Анева и другите от общинския съвет! От години тъпи хитри селяци разграбват Благоевград! Протест!
протест публикува:
18 Септември 2022 | 13:23
Ако в понеделник не излеземе 10 000 пред Общината, значи не ставаме за нищо
mesaro публикува:
18 Септември 2022 | 12:57
nowiqt kmet na blagoewgrad e ot gramada no ne e ilko chainiko e kazal kmeto se izbira na tralata. ilko tuk ne stapwa bega kat brejanski koch.
Иван публикува:
18 Септември 2022 | 11:46
Беше ясно, ме кмета ще изчака да мине време и тихомълком ще си прокара тъпото предложение. Алчен долен боклук!Обиколи всички партии, и в Петрич се натресе, каквото можа овърша, сега с Радо Таскжов простака искат милиончета! А тоя боклук се покри чак в Гърция, за да се направи невинен! Хитри долни селянчета, закопахте благоевградчани! И вчмсто протести, мълчат и траят!
Лили публикува:
18 Септември 2022 | 11:43
Вън от общината всички мръсни депесарски подлоги начело с Илко Камбата, Радо Шишарката, Силва Габаната подлизурката с мозък колкото кокошка! Вън всички продажници! И ако областния Шишков не е безмозъчен шишко, трябва да не подписва това срамно решения на общинския съвет! Да те видим, Шишков, дали ши сега ще се подложиш на ДПС или поне веднъж ще покажеш характер!
ГЕРБ Благоевград публикува:
18 Септември 2022 | 09:35
Поздравления за позицията на общинските съветници от ГЕРБ и за пореден път се обявявиха категорично против това решение. Няколко въпроса остават без отговор – Защо това се случва на извънредна сесия, защо обществото не беше уведомено предварително, защо толкова важно решение се вкарва в последния възможен момент за гласуване като извънредна точка. Параметрите на заема са: Общината трябва да изплаща тези пари в следващите 240 месеца или 20 години, парите ще бъдат погасявани с бюджетни средства, залог за заема са всички настоящи и бъдещи приходи на община Благоевград. Това на практика означава, че се изчерпват възможностите за бъдещи проекти, заеми и участия в програми с европейско финансиране, поради достигане на тавана от кредитен лимит.
gonzo pryv e podpisal публикува:
18 Септември 2022 | 09:30
gledam v podpiskata sa i kurvite na poli pryv se e podpisal gonzo oligofrena nema takyv mrashlqk v blagoevgrad intrigant i potlizurko; i samo se pravi na golemec kato razpravq che roditelite na decata hlapetata ke glasuvat na poli za sina mu e ama tam ako nee siikata ke prekluchi shkolata i bez tova roditelite revat che davat po nekolko hilqdarki da hodat po turniri da go pravat gonzo golemec;,!? bokluk pryv se e razpisal za kredita ot 17 miliona a plajo s edin milion e gotov!?
Методи Байкушев публикува:
18 Септември 2022 | 09:16
Искам да поздравя кмета Илко Стоянов. С извънредно умела маневра днес успя да прокара извънредно голям заем от 17.7 млн. лв. с помощта на 24 общински съветници. Извънредна точка, в извънредна сесия, вкарана в извънредния час 8:30 сутринта. Според кмета и 24 от общинските съветници извънредно важно е Благоевград да тегли заем, за да прави общински аквапарк, паркинг и ремонт на „Бачиново“, за които няма проект, няма КСС и няма читава финансова обосновка. Извънредно важно беше това да се гласува изненадващо за гражданите, за да не може да се чуе мнението им. Нормално – при предишния опит те бяха извънредно ясни – не искаме извънредно голям заем за извънредно необоснована идея. Въпреки че бях подал заявление, аз също не получих право да се изкажа. Съветниците изрично гласуваха за това – Методи Байкушев не може да се изказва. След това кметът се впусна в тирада, в която за пореден път не защити убедително заема, но говори лично за мен с квалификации. Отново не ми беше дадено право да отговоря. Това е уникален и донейде забавен случай – две институции - кмет и общински съвет - да говорят публично за гражданин в негово присъствие, да ограничат негово законно право, но той да не може да каже дори дума. Всичко това при положение, че за всички беше ясно, че мнозинството е договорено предварително и каквото и да кажа, заемът ще бъде одобрен. Словото явно плаши. Уважаеми г-н кмете, уважаеми дами и господа 24 общински съветници, извънредно хубаво е това, което направихте. Ще се развие градът ни много. Извънредно ще се развие… От цялата тази извънредна работа обаче ще произлезе един извънреден проблем. А той ще произлезе от това, че българинът е много търпелив, но не обича хептен да го правят на маймуна. Г-н кмете, може да правите договорки с общински съветници, можете да заглушите несъгласните с Вас граждани на Благоевград, може да ги оплюете, може да си правите пи-ар на техен гръб, можете да създадете инспекторат колкото цяло РПУ, част от който да работи като Ваша лична гвардия в социалните мрежи… Това обаче няма да направи заемът за точно тази идея смислен, нито начинът на тегленето му законен. Не е това начинът да се управлява градът ни. Ще го разберете съвсем скоро. Скъпи съграждани, разбира се, че историята не свършва с днешния срамен ден за общински съвет Благоевград. Разбира се, че съм се подготвил. Разбира се, че ще се борим заедно тази идея да не мине по този начин. От няколко месеца неуморно повтарям, че важните решения за нашия град трябва да се взимат при 1. Прозрачност – а не с важни решения в извънредни сесии. 2. Диалог с гражданите за това кое е важно за града ни – а не с процедурни хватки за заглушаването им. 3. Компетентност и ефективност на общинската администрация – а не с необосновани и написани на коленце предложения. Битката за това да имаме добро управление на Благоевград ще е дълга и трудна. Но ако заедно поискаме градът ни да е успешен, няма как да не го извоюваме. Да застанем всички рамо до рамо и да изискваме добро управление в Благоевград без оглед на политическата ни принадлежност. П.П. Прави чест на общинските съветници от различни партии, които днес се изказаха против начина на действие по толкова важен въпрос и против това гражданите да бъдат заглушавани.
ЗЛАТИНА публикува:
18 Септември 2022 | 09:11
ВСИЧКИ ГЛАСУВАЛИ ЗА КРЕДИТА ДА НАПУСНАТ СЪВЕТА С ЧАЛМИ НА ГЛАВАТА И ДА СЕ ЗНАЕ ЧЕ СА ПОДЛОГИ НА ДПС
ne e sramno a gnusno публикува:
18 Септември 2022 | 08:24
pomnite li 4e ilko kambitov iska6e pyrvo 29 miliona posle poiska 18 sa pak 18 miliona usaznaite se hora v grada stava edin grabej edna shema edin kredit bez proekt nqma kss koli4estvena stoinostna smetka za kakvo kolko pari 6te se davat nqma razberete nqma za tova ilko kambitov go izfabrikuva prez no6ta predi sesiqta v havanata v strumsko stroi se prebroise na izvynredna sesiq v izvynredno vreme bez da znaqt grajdanite e ako ne se pritesnqva ot grajdanite za6to go puskat po tozi na4in za6toto e vsichko fal6 sega ilko e kazval 4e s oblastniq 6te govorqt da ne se spira da ne vliza v syda
Ицо публикува:
18 Септември 2022 | 08:16
Боклуци! Оставка!
тези закопаха джумаята публикува:
18 Септември 2022 | 08:07
Стената на срама: Мехмед Вакльов, Исмет Узунов, Милена Гунцева, Албина Анева, д-р Владимир Таковски, Захари Хаджийски, Славка Гилишева, Анна Мазурска, Веселин Христов, Бисер Стойчев, Георги Корчев, Валентина Шаркова, Васил Миладинов, Милена Камбурова, Македонка Шопска, Соня Ставрева, Лилия Иванова, Валери Манов, Мирослам Чолев, Мария Гошева, Благовест Стоицов, Ясен Неделчев, Асен Кайнакчиев, Наталия Бакалова, Дано никога повече не стават съветници,
Милко публикува:
18 Септември 2022 | 07:32
Селяндури депесари начело с боклука Тасков и продажника Илко закопават Благоевград!Корупция ожтвсекъде!Да сезираме прокуратурата! Съд за тея алчни нищожества!
модела Тасков Камбитов сравни смачка кмета публикува:
17 Септември 2022 | 21:51
Радослав Тасков е мозакът на тази игра изигра си го на кмета по учебник!! Замина на гърция на море при нинджата и пусна по нанадолнището кмета с най приближените съветници дето са ги кълне целия град е нема такова псуване!! Сега като се прибере с тен на пресконференция ще каже еми аз не бях тук на извънредна сесия и така победител от тоя цирк е Тасков а илко се състезава с Камбитов кой повече врагове успява да си създаде само за година време!! Тасков е умен и може винаги да изфабрикува скандал на кмета все пак да не забравяме че е от модела Тасков Камбитов!!
milena публикува:
17 Септември 2022 | 21:41
Kmet na Blagoevgrad sega moje spokoino da si stane Kambitov leka nosht
petrana публикува:
17 Септември 2022 | 21:21
si4ki glasuvali za parata na ilko kambitov da slagat 4almi i da podavat ostavka ostavka vednaga bokluci dolni
Павлин Янкулски публикува:
17 Септември 2022 | 20:00
Илко е казал в хаваната че областния е уговорен и няма да върне решението и за това да се събираме и да излизаме на протест да спасим Благоевград да спасим Джумаята.
Ванчо Михайлов публикува:
17 Септември 2022 | 18:41
Бел ден да не видите. БЕЛ ДЕН ДА НЕ ВИДИТЕ, боклуци продажни! Земеделци, зелени, депесари, независими. Само в черно да ходите, гъзолизци на един циганин.
СРАМ публикува:
17 Септември 2022 | 18:35
ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ ДА ГО ВНЕСЕ В СЪДА И ДА ПРЕКЛЮЧИ ТАЗИ САГА СРАМ ЗА БЛАГОЕВГРАД СРАМ ЗА ОБЩИНАТА СРАМ ЗА БЪЛГАРЩИНАТА ЕНИЧАРИ НА ДПС
dps zakopa blagoevgrad публикува:
17 Септември 2022 | 17:55
dps zakopa blagoevgrad iskame plaj i park no iskame i prozrachnost iskame proekt a ilko nema e za tova ima nedovolstvo glasuva se po nezakonen nachin taino po 4orapi bez obshtestvoto da vzeme dumata eto zatova ima reakcii i grajdansko nedovolstvo ostavka na ekipa podgotvil pladneshkiq grabej
Александър Тодоров публикува:
17 Септември 2022 | 17:41
Йордан Стоянов Metodi Baykushev дебатът трябваше да бъде не дали, а как да се реализира този проект. Но Вие решихте, че това е отличен шанс да си направите евтин ПР и се възползвахте от страховете и предубежденията на масовия ФБ потребител. Използвахте елементарни ма... Вижте повече ОтговорСподеляне20 ч. Nikolay Mitov После да ги връщат тези дето днес си ги гласуваха !!!! Къде е обществото спим ли или ни запушиха устите с пари и службици тук там то така е станало !!!! ОтговорСподеляне22 ч. Alexander Todorov сподели публикация. 4 ч · Alexander Todorov 4 ч · Стената на срама: Мехмед Вакльов, Исмет Узунов, Милена Гунцева, Албина Анева, д-р Владимир Таковски, Захари Хаджийски, Славка Гилишева, Анна Мазурска, Веселин Христов, Бисер Стойчев, Георги Корчев, Валентина Шаркова, Васил Миладинов, Милена Камбурова, Македонка Шопска, Соня Ставрева, Лилия Иванова, Валери Манов, Мирослам Чолев, Мария Гошева, Благовест Стоицов, Ясен Неделчев, Асен Кайнакчиев, Наталия Бакалова
Райчо Димитров публикува:
17 Септември 2022 | 17:39
Няма проект а картинки, няма количествена стойностна сметка, няма морал и достойнство! Има съмнения за корупция и омраза която обхвана целия Благоевград към общинска администрация където главен финансист е един от убийците на Ангел Чората! Убиец ръководи финансите на общината под крилото на кмета от глас народен на СДС ДПС БКП ГЕРБ И ИТН!

Добавете Вашия коментар

TOP