Кой е с най-големи шансове да стане следващият председател на Народното събрание?

12 Април 2021 | 17:16
0 коментара
Политика

На първото заседание на новия 45-и парламент трябва да бъде избран неговият председател. Засега се счита, че това може да се случи още тази седмица. Първото заседание на Народното събрание се свиква от президента Румен Радев, но това все още не е направено.

По традиция председателят се избира от най-голямата парламентарна група. В новия парламент това ще бъде тази на ГЕРБ, но партията е в изолация, така че едва ли тя ще определи и следващият ръководител на Народното събрание. Иначе очакванията са да бъде издигната отново Цвета Караянчева.

Затова за най-възможен фаворит се счита избраникът на „Има такъв народ“. Засега официална кандидатура не е посочена, но вероятно за поста ще бъде номинирана Ива Митева Йорданова – Рупчева, която е юрист. Така отново на поста председател на парламента може да седне правист. До момента Ива Митева е работила в Народното събрание като представител на администрацията. Тя е директор на Дирекция „Законодателна дейност и право на ЕС“, предаде „24 часа“.

Като такава тя е участвала в писането на всички правилници на парламента през последните му мандати и е наясно с процедурите и неговата работа в детайли. Освен това през нея са минавали и всички основни закони в държавата през последните години. Тя е помагала и при изработването на промените в изборното законодателство. Сега Ива Митева става депутат от „Има такъв народ“, като влиза втора от 23-и МИР в София, където водач е проф. Андрей Чорбанов.

Номинацията на „Изправи се! Мутри вън!“ най-вероятно също ще бъде на юрист. Възможно е това да са Мая Манолова или Татяна Дончева. Всичко ще зависи до голяма степен от това коя ще оглави парламентарната група на коалицията.

Освен битка за председателското място всяка група в Народното събрание има право да излъчи и свой заместник. Очаква се БСП да издигнат отново Кристиан Вигенин. ДПС може да заложат пак на Нигяр Джафер, но могат да предпочетат и ново лице. „Демократична България“ имат избор, като е възможно и това да са Христо Иванов или Атанас Атанасов.

Добавете Вашия коментар

TOP