Кой е новият шеф на НС Вежди Рашидов

21 Октомври 2022 | 15:32
2 коментара
Любопитно
Кой е новият шеф на НС Вежди Рашидов

Новият председател на парламента Вежди Летиф Рашидов е скулптор и министър на културата в първото (2009 - 2013 г.) и второто (2014 - 2017 г ) правителство на Бойко Борисов. Шест пъти е избиран за депутат, за последните избори на 2 октомври е кандидат от Пловдив.

За председател бе избран с гласовете на ГЕРБ, БСП, ДПС и "Български възход". 70-годишният Рашидов е най-възрастният народен представител в настоящия парламент. Номинацията му бе предложена и на 20 октомври (четвъртък), но тогава той се отказа.

Роден на 14 декември 1951 г. в Димитровград и е етнически турчин. До седми клас живее в сиропиталище, след като майка му умира, когато той е на 10 години. После завършва Художествената академия, където по-късно преподава и е любимец на учениците си. Автор е на книгата " Изкуство и власт". Член-кореспондент на Българската академия на науките (БАН) от 2004 г. По случай 50-ата му годишнина, през май 2002 г., Рашидов е награден с орден "Стара планина".

Водил е листата на ГЕРБ в Кърджали. По думите му първоначално е отказвал да стане министър на културата, но не могъл да откаже на Бойко Борисов.

През 2005 г. Рашидов беше арестуван за побой над полицай пред Столичната община след спор за паркиране. Тогава скулпторът беше общински съветник от формацията "Другите за София". Заради скандала беше сформирана специална парламентарна комисия, която накрая го оправда. През 2002 г. е награден с орден "Стара планина" от президента Георги Първанов. Поводът е 50-ият рожден ден на скулптора.

През 2015 г. организира след 5-годишна подготвителна работа изложба на български културни ценности в Лувъра. Мероприятието поражда скандал в София заради въпроси като командировъчни на журналисти и хонорар на хорист.

През 2016 г. възниква силно обществено недоволство след открито писмо на Рашидов, в което той се изказва за журналиста Георги Ангелов, че "също е на държавна ясла". Следват искания за оставка и отказ тя да бъде подадена.

Известен със скулпторите си и с анти-ДПС позицията си. В интервю няколко дни след изборите през 2009 г. той каза: "Българските турци са смачкани от обръчите на Доган. В районите, доминирани от ДПС, няма политически, а икономически проблеми."

Бил е близък до "Мултигруп". По повод на рождения си ден на 14 декември 1996 г. е награден от Илия Павлов с титлата "главен мултак на републиката".

Женен, има син.

Добавени коментари

До "Бг" публикува:
21 Октомври 2022 | 20:49
Може да е на дъното,но с такива заместници отново ще "изплува",особено с Надежда Самарджиува!Блазе ни!
Бг публикува:
21 Октомври 2022 | 16:16
Тази институция отдавна вече е на дъното. Който и да е шеф на парламента, падението е тотално. Наздраве!А бедните да го....!

Добавете Вашия коментар

TOP