Кой е Николай Василев, предложен от Слави Трифонов за министър-председател

12 Юли 2021 | 20:08
6 коментара
Общество

Николай Василев Василев е български политик от НДСВ, вицепремиер (2001-2005 г.) и министър.

Роден е на 28 ноември 1969 г. във Варна.

Учил е в 4 университета на три континента.

През 1994 г. завършва икономика в Университета за икономически науки в Будапеща, през 1995 г. получава бакалавърска степен и по бизнес администрация, финанси и икономика в Щатския университет на Ню Йорк, а през 1997 – магистърска степен по международна икономика и финанси в Университета „Брендайс“ (Уолтъм, САЩ) и Университета „Кейо“ (Токио, Япония). Има бакалавърска степен по икономика и мениджмънт от Университета по икономически науки в Будапеща, Унгария.
Участва в обменна магистърска програма по данъчна политика, японска икономика и мениджмънт в Университета Кейо в Токио, Япония.

От 1999 г. Николай Василев притежава престижната степен CFA (сертифициран финансов аналитик) и е първият българин с тази степен. Член на Управителния съвет на Българската CFA асоциация. Владее английски, унгарски и руски език, има начални познания по френски, немски и японски.

Животът и кариерата му са преминали през 6 държави, като е живял, учил и работил в Русия, Унгария, САЩ, Япония и Великобритания.

От 1996 до 2001 г. работи като инвестиционен банкер. През този период е натрупал богат опит в сферата на инвестициите в световните пазари на акции, като е работил за три мултинационални компании. Бил е старши вицепрезидент в Lazard Capital Markets – Лондон, асоцииран директор на UBS (бившата SBC Warburg Dillon Read) в офисите на компанията в Токио, Ню Йорк и Лондон, данъчен консултант в Coopers & Lybrand – Будапеща.

В момента е управляващ партньор в инвестиционната компания Експат Капитал, София.

Владее отлично английски, руски и унгарски език, на базово ниво френски, немски и японски.

Автор е на три книги – „Енергия“ (2009 г.), „Меню за реформатори“ (2014 г.) и „Кариера или не“ (2018 г., на български, английски и унгарски език).



Вицепремиер и министър

Николай Василев е бил член на две правителства на Република България, като последователно заема позиците на заместник министър-председател и министър на икономиката (2001-2003 г.), зам. министър-председател и министър на транспорта и съобщенията (2003-2005 г.) и министър на държавната администрация и административната реформа (2005-2009 г.).

През 2005 г. е един от основните автори на коалиционното споразумение на правителството с участието на БСП-ДПС-НДСВ

На неговия екип като министър на икономиката дължим облекчаването или премахването на 162 регуларторни режима. В този период работи също така за развитието на капиталовите пазари и привличането на чужди инвестиции в страната.

Като министър на транспорта и съобщенията той се ангажира с обновяването на влаковете и модернизацията на БДЖ. Той договаря 50 нови мотриси Сименс. Компютризира всички училища и университети в страната.

Като министър на държавната администрация Николай Василев работи за въвеждането на обслужването на едно гише в администрациите. По негово време са приети промените в Наредбата за административното обслужване, които регламентират непрекъснатост на работния процес (т.е. без обедни и технологични почивки) на гишетата за обслужване на граждани и фирми.

Като министър на администрацията той се преборва за намаляването на числеността на администрацията с около 17 000 щатни бройки.

В Министерството на икономиката Николай Василев стартира мащабна програма за насърчаване на заетостта сред младите българи – „Българската мечта“. По тази инициатива през 2002 г. над 40 млади хора стартират стажове и работа във водещи мултинационални компании в целия свят. Тази програма и организираните форуми „Кариери“ продължават и до днес, помагайки за професионалната ориентация и старт в кариерата на над 125 000 млади българи.

Негов успех е изваждането на Варненска корабостроителница от несъстоятелност и връщането й към живот през 2003 г.

Като министър на транспорта успя да преведе докрай сложната битка за приватизацията на БТК, която беше от стратегическо значение за либерализирането и модернизирането на телекомуникационния пазар в България и благодарение на която днес се радваме на качествени и достъпни телекомуникационни услуги и най-бързият е евтин интернет в Европа. Успява да подобри управлението на държавните дружества в транспортния сектор и да изведе на печалба Българския морски флот, БТК, дори Български пощи и БДЖ.

Под негово ръководство в Министерството на транспорта се осъществяват концесиите на летищата във Варна и Бургас, а БДЖ получава нови модерни влакове.

През 2005 г. 3200 училища получават нови компютри и високоскоростен интернет, с което България заема първо място в целия Европейски съюз по компютризация и бърз и евтин интернет.

Като български министър участва лично в арбитражното дело във Вашингтон срещу „Плама“ и спомага за спечелването от страна на държавата. Искът е за 300 млн. долара.

В Министерството на държавната администрация над година и половина води битка с европейските институции за правилното изписване на думата „евро“ вместо „еуро“ върху евровите банкноти.

Под негово ръководство като министър е създадена Оперативна програма „Административен капацитет“, която със стартирането си постига първо място в целия ЕС от всички оперативни програми по усвояване на средства.

Като министър на държавната администрация въведе в своето министерство иновативни мерки за прозрачност на обществените поръчки – с отваряне на оферти и ценови оферти винаги публично пред медиите и пред участниците, с участие в комисиите на външни експерти от други ведомства и пр.

По време на мандата си като министър на администрацията предлага промени в Закона за движението по пътищата, които биват приети от Народното събрание, за задължителното шофиране със светнати фарове, дори и през деня.

По време на мандатите си като министър има 3 срещи с Тони Блеър; с двама френски президенти - Жак Ширак и Валери Жискар Дестен; с испанския крал; с трима корейски премиери, в Япония с 5-ма министри, с председателите на долната и горната камара на парламента и член на императорското семейство, в Китай с трима ма вицепремиери, 2 срещи с Бил Гейтс.

От август 2009 г. Николай Василев е управляващ партньор в една от най-големите независими компании за управление на активи в България. Групата компании на "Експат Капитал" управлява 3 договорни фонда с глобален фокус, 11 борсово търгувани фонда, следващи движението на основни индекси на акции от Централна и Източна Европа, 1 фонд за недвижими имоти и стотици индивидуални инвестиционни сметки.
 
Групата компании на Експат Капитал управлява 3 договорни фонда с глобален фокус, 11 борсово търгувани фонда, следващи движението на основни индекси на акции от Централна и Източна Европа, 1 фонд за недвижими имоти и стотици индивидуални инвестиционни сметки.

Семейство

Николай Василев е женен за Силвия Антонова Василева. Имат две дъщери – Виктория (р. 2007 г.) и Александра (р. 2012 г.).Епицентър.бг

Добавени коментари

assunsi публикува:
13 Юли 2021 | 13:49
Такива специалисти като тази персона с лопата да ги ринеш в Лондон и Ню Йорк,както и сегашните капацитети Асен Василев и Кирил Петков.Просто това не са случайни хора а подставени лица на бившата комунистическа номенклатура!
Ай честито публикува:
13 Юли 2021 | 11:54
Миле Рахов ли ще докара и уреди пари за Банско? Стар кумонист и воляджия яхнаха ИТН Банско и това е хубаво да го знаят всички, че в Банско ИТН е учредена и създадена от владимир колчагов. Старите курви от ВОЛЯ банско с нов бърдак в ИТН банско. И да не забравяме още едно от новите лица на ИТН банско това е проститутката Миглена Думанова а актуална обява за секс в сайта адам и ева. ай да ви е честито банскалии новия бардак!
К.ур за БСП и Пиринско.бг публикува:
13 Юли 2021 | 09:50
Може и и в 10 университета на 15 континента да е учил, пак си остава истинска мутра на Мултигруп и комунистическата мафия в БЪлгария. Това е другарят Василев. А бе, помаци от пиринско.бг, кажете СЕГА какво става с вашата партия - редките спосраснки руспфилистични л.йана от БКП-БСП?!
избирател публикува:
13 Юли 2021 | 08:54
А ЗАБРАВЯТЕ ДА СПОМЕНЕТЕ ЧЕ НАЗНАЧАВА ВЪВ БОРДА НА ДИРЕКТОРИТЕ ВЪВ ВАРНЕНСКАТА КОРАБОСТРОИТЕЛНИЦА ТОГАВА 22 ГОДИШНИЯТ ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ ОТ МЛАДЕЖКОТО НДСВ , ОРТАК НА НИКОЛАЙ ПЕХЛИВАНОВ КОВЧЕЖНИКА НА АТАКА - ПЪЛЕН МОФИОТ , ОТ ЗЛЕ С БОЙКО НА ПО -ЗЛЕ
Гражданин публикува:
12 Юли 2021 | 21:39
Този ще ни закопа окончателно.
Ужас публикува:
12 Юли 2021 | 21:12
Николай Василев или малкия Мук е голям корумпиран тип или стара муцуна в българската политика!!! А СЛАВИ ТРИФОНОВ Е ГОЛЯМ КРЕТЕН,КОЙТО НИ БЛЪСКА В ПРОПАСТТА ! НООО,на прост народ така му се пада !

Добавете Вашия коментар

TOP