Австралийският град Мелбърн за седма поредна година оглави класацията за най-добрият град за живеене, получавайки 97.5 точки от възможни 100, сочат данните на ежегодния доклад, който се изготвя от Economist Intelligence Unit, предаде британския в. „Телеграф“ (The Telegraph). 

Няма промяна и в останалите два града, които влизат в топ 3 на най-добрите за живот – Виена (97.4 точки) и Ванкувър (97.3 точки).

Класацията оценява 140 града в целия свят в пет категории – стабилност, здравеопазване, култура и околна среда, образование и инфраструктура. Столицата на държавата Виктория - Мелбърн е известен с художествените си галерии, спортни събития, модерни кафенета, барове, алеи.

“Това е подвиг, с който всеки жител на Мелбърн трябва да се гордее . Но това не значи, че сме перфектни във всичко”, коментира кметът Робърт Дойл.

В първите 10 се нареждат и три канадски града – Ванкувър на трето място и на четвърто и пето Торонто и Калгари. Три е и броят на австралийските градове. Освен Мелбърн тук влизат още Аделаида и Пърт, съответно на шесто и седмо място.

 

София е 86-а в класацията “Най- добър град за живеене” за 2017 г. Столицата ни се е изкачила с едно място от 2016-а, когато бе 87-а.

Букурещ ни изпреварва с три места и е на 83-а позиция. Будапеща е 36-а, Прага - 59-а, Варшава - 65-а, Атина - 69-а, Москва - 80-а, Белград е 96-и.

Швейцарските градове Цюрих и Женева са в първата 20-ица. Рим е 50-и, Лондон е едва 53-и. Според доклада нестабилността в света се е засилила, което е довело до неустойчивост на резултатите на градовете, особено в Европа.

След терористичните атаки в Манчестър и Стокхолм, те са загубили позиции.

Най-слаби показатели по тези критерии са показали Дамаск (Сирия), Лагос (Нигерия) и Триполи (Либия). Главната причина са бушуващите там конфликти. В последната десетка е и столицата на Украйна Киев.