Кои ще са топ здравословните храни на 2020-та?

03 Януари 2020 | 18:52
0 коментара
Любопитно

Все повече хора залагат на здравословното хранене и променят диетата си, за да започнат да водят изцяло нов начин си на живот.

Благодарение на това, всяка година на небосклона излизат нови модерни супер храни. Кои ще са топ здравословните храни през 2020?

Карамбол

В ерата на социалните мрежи, благодарение на Инстаграм, все повече храни придобиват популярност благодарение на апетитните снимки. Това важи и за този екзотичен плод, който определено ще бъде една от топ храните за 2020. Карамболът е не само красив, но и много полезен – той е богат на витамин С и фибри, като в същото време има много малко калории. Смята се, че намалява холестерола и помага за премахването на мазнините от черния дроб.

Гъби Рейши

Те отдавна са известни в източната медицина, но напоследък стават все по-популярни за директна консумация. Рейши могат да бъдат приемани както в храни, така и на чай. Твърди се, че укрепват имунната система. Според някои изследвания са много ефективни и в битката с рака.

Брюкселско зеле

В миналото имаше доста спорове доколко брюкселското зеле е полезно. Но, то става все по-популярно в диетите на милиони хора по света. Дължи ренесанса си на високото съдържание на витамин С и витамин К. Също така е бедно на мазнини, но много хранително.

Кейл

Toзи зелен листен зеленчук е абсолютен тренд в здравословното хранене и изглежда ще остане такъв още дълго. Приписват му дълъг списък от ползи, сред които е и борбата с констипацията. Богат е на витамин B и витамин C, който помага усвояването на желязо от организма.

Карфиол

Все по-голямата мания на хората по кето режима на хранене възроди славата на карфиола, благодарение на факта, че от него може да се прави блат за пица и ньоки, които иначе в класическата си версия са пълни с калории и въглехидрати. Много компании дори започнаха да предлага на пазара „брашно“ от карфиол, с които да се правят здравословни рецепти.

Кимчи

Кимчи е азиатска версия на нашето кисело зеле, но не е толкова солено. Родината му е Корейският полуостров. То е богат източник на пробиотици благодарение на ферментацията. Редовната консумация на кимчи намалява нивата на глюкоза и холестерол в кръвта – около 200 грама на ден ще ви гарантират подобен ефект.

Хариса

Това е гъста паста, направена от червени люти чушки и е на път да задмине табаското и други пикантни сосове. Харисата е смятана за мощен антиоксидант, който е богат на желязо, магнезий, мед и витамини Е, С, К и В6. Знаем, че лютите чушки също така съдържат веществото капсаицин, което намалява кръвното налягане.

Костен бульон

Любителите на здравословното хранене отдавна изтъкват неговите ползи, но благодарение на колагеновата мания, бульонът от кости става все по-популярен. Той не само е част от всяка палео диета, но се твърди, че подобрява имунната система и намалява възпаленията в организма. Но причината консумацията му да расте е заради колагена и борбата с бръчките – мазнините в костния бульон укрепват костната система и правят косата и кожата по-здрави и по-блестящи.

Джинджифил

През последните години джинджифилът е сред любимите супер храни, а през 2020 се очаква неговата популярност да продължи да расте. Той е бил дълго време използван в китайската традиционна медицина, тъй като подобрява храносмилането, намалява гаденето и е голям помощник в битката с настинки и вируси. Подходящ е за подправка към ястия, като им добавят екзотичен пикантен вкус. Може да се пие и като отвара и чай.

Хумус

Близкоизточната кухня се радва на все по-голяма почит сред кулинарите и любителите на вкусната храна. Хумусът се прави от две основни съставки – сусамов тахан и нахут. Макар да има много калории, той е много богат на натурални протеини и фибри, които са добри за храносмилането и подхранват добрите бактерии в стомаха. Съставките му имат високо съдържание на магнезий, цинк и витамин В6.

Добавете Вашия коментар

TOP