Кои са най-новите изисквания за българи, пътуващи в Европа?

03 Ноември 2020 | 12:45
0 коментара
Общество

Редица европейски държави приеха през последните две седмици ограничителни мерки за българи и граждани идващи от България. 

През последната седмица броят на потвърдените случаи на коронавирус в България се увеличи близо два пъти спрямо предходните седем дни. Между 19 и 25 октомври страната регистрира нови 8386 заразени, а между 26 октомври и 1 ноември – още 16 180.

Tова принуди редица европейски държави да поставят части от България или цялата ѝ територия в списъците си с т.нар. „червени зони“. Актуална информация можете да откриете в т.нар. Ситуационен център на Министерството на външните работи. Най-новите мерки в Европа, засягащи българи, са събрани в следващите редове.

Естония

Преди две седмици Естония включи България сред страните, за чиито граждани и пристигащи оттам се предвижда задължителна двуседмична изолация. Става въпрос за над 30 държави: България, Андора, Австрия, Белгия, Хърватия, Чехия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Унгария, Исландия, Ирландия, Италия, Латвия, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Малта, Монако, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Сан Марино, Словакия, Словения, Испания, Швеция, Швейцария, Ватикана и Обединеното кралство.

Единствено пристигащите в Естония от Финландия, Литва и Латвия могат да избегнат двуседмичната карантина, ако представят документ за отрицателен PCR тест в рамките на 48 часа преди пристигането си и не са пътували другаде през последните 14 дни. Новите мерки в страната изобщо не важат за идващите от Кипър, Гърция и Норвегия.

Малта

От 24 октомври пътуващите от България за Малта са задължени да представят отрицателен резултат от изследване за коронавирус, направен до 72 часа преди влизането в страната. Хората, които не разполагат с такъв, могат да бъдат приканени да дадат проба за изследване при пристигането си на международното летище в Малта или да бъдат поставени под 14-дневна карантина.

Освен за пристигащите от България, малтийските власти изискват отрицателен PCR тест и за пътуващи от Австрия, Белгия, Чехия, Франция, Унгария, Ирландия, Нидерландия, Полша (Гданск, Краков), Португалия (Порто), Испания (летищата в Мадрид, Барселона и Жирона), Швейцария, Тунис, Великобритания и Северна Ирландия.

Чехия

Една от най-засегнатите от втората вълна на пандемията страна – Чехия, вече въведе извънредно положение и затвори всички търговски обекти и обществени места, с изключение на хранителните магазини и аптеките. Въведен беше и вечерен час за свободно движение на гражданите, който може да бъде нарушаван само по изключение: пътуване до работа, семейно посещение, пътуване до здравно заведение, посещение на сватба или погребение, пътуване извън страната или завръщане от чужбина.

Забранени бяха и пътуванията до Чехия с цел туризъм или посещение на приятели. Разрешават се обаче посещения на страната заради бизнес ангажименти, по важни семейни поводи, сватби, погребения или по медицински причини.

Молдова

Сред страните, приели ограничения за пристигащи от България, е и Молдова. От 26 октомври местното здравно министерство обяви нов ограничителен списък на страните, квалифицирани като „червена зона“ заради разпространение на пандемията от коронавирус.

Според новите изисквания, в страната могат да влизат идващи от България, ако са членове семейството на молдовски граждани, ако притежават разрешение за дългосрочно пребиваване, ако пътуват по работа, ако учат в Молдова, ако пътуват по здравословни причини, ако работят на трансгранични проекти или ако са дипломати или членове на официални делегации.

Всички пристигащи в страната от „червена зона“ или преминали транзитно през такава подлежат на задължителна 14-дневна карантина. Изключение се прави за шофьори на международни превози и екипажи на самолети и кораби, пътуващи по здравословни причини, студенти и ученици в Молдова, дипломати и официални лица от делегаци, както и за транзитно преминаващи.

Дания

Уважителна причина за влизане от 26 октомври изисква и Дания, ако пристигащите са от „високорискова“ или „карантинирана“ държава. В тези случаи трябва да бъде предоставен предварително направен тест за коронавирус, с отрицателен резултат не по-стар от 72 часа. Към този момент за „високорискови“ се считат страните от ЕС, Шенгенското пространство, както и Великобритания.

Изискването за предварително направен PCR тест с отрицателен резултат не важи за хората с адресна регистрация в граничните на Дания райони в Германия, Швеция и Норвегия. От изключението се ползват и транспортиращите стоки превозни средства и транзитно пътуващите през Дания граждани.

Словения

От 28 октомври Словения добави към Благоевградска област в „червения списък“ с региони в България и областите Разград, Сливен, София-град и Търговище. Живеещите в тези райони, които предприемат пътуване до Словения, трябва да представят документ за отрицателен резултат от PCR тест за коронавирус, който не е по-стар от 48 часа преди влизането в страната.

Документът трябва да е издаден от призната от Националния институт за обществено здраве на Словения лаборатория на държава членка на ЕС или Шенгенското пространство. Непредставилите отрицателен тест подлежат на 10-дневна карантина. Тест може да бъде направен и след налагането на карантина, която ще отпадне при негативен резултат.

Гърция

Междувременно Гърция временно спря движението през ГКПП Кулата – Промахон между 00.30 ч. до 05.00 ч. В този интервал гръцките гранични власти само товарни автомобили. На границата от всеки се изисква да представи отрицателен PCR тест. В края на октомври гръцкото правителство реши да разшири мерките срещу излизането на хора през нощта със затваряне на заведения и спортни зали, както и забрана на културни събития и кино прожекции в най-гъсто населените части на страната.

Ресторантите, баровете, кафенетата, кината, музеите и закритите зали за спорт и фитнес ще бъдат затворени за един месец, като мярката влиза в сила от 3 ноември. Ограничението засяга цяла Северна Гърция и областта Атика, включително столицата Атина.

Забраната за движение през нощта, засега прилагана само в най-засегнатите от епидемията райони, ще бъде разширена за цялата страна и ще важи от полунощ до 5 часа сутринта. Търговията на дребно, индустрията и училищата ще продължат да работят, както и хотелите и заведенията в сферата на услугите като фризьорските салони.

Белгия

Подбно на Словения, Белгия също включи Северозападен, Северен централен и Южен централен район на България в рисковата „червена зона“. За пристигащите оттам е предвидено попълване на въпросник за самооценка, приложен към формуляра Passenger Locator Form. В зависимост от отговорите хората могат да бъдат поставени под задължителна 10-дневна карантина, за което ще бъдат уведомени с есемес.

Всички пътуващи за Белгия със самолет или кораб са задължени да попълнят и изпратят предварително по електронен път въпросния формуляр, но не по-рано от 48 часа преди пристигането си в Белгия. При правилно попълване се получава есемес код за потвърждение, който трябва да бъде представен при чекиране и качване на борда. За пътуващите с друг вид транспорт, попълването на формуляра е задължително само при престой в Белгия надхвърлящ 48 часа.

Германия

Германия обяви България за рисков регион от 1 ноември, налагайки ограничителни мерки за идващите от страната граждани. Българското посолство в Берлин информира, че местните власти изискват за всички пристигащи от рискови региони тест за коронавирус и само отрицателен резултат е основание за освобождаване от задължителната 14-дневна карантина. Изолацията обаче не се изисква за хората, преминали транзит през рисков регион.

Франция

Решения за национална карантина засега взеха Франция и Англия. При французите мярката влезе в сила на 30 октомври и ще продължи поне до 1 декември. Вътрешните европейски граници на Франция остават отворени за пътуване в рамките на европейското пространство. Забраняват се личните събирания и пътуванията от една област в друга. Излизане от дома ще се допуска само по основателни причини.

Англия

Карантината в Англия пък влиза в сила от 5 ноември. До 2 декември ще бъдат затворени всички търговски обекти, които не са от първа необходимост, като хранителни магазини и аптеки. До тогава няма да работят и развлекателните заведния – пъбове, барове и ресторанти. Заведенията ще могат да продължат предлагат единствено храни и напитки за вкъщи и доставки по домовете.

Новите мерки обаче няма да засегнат училищата и другите образователни институции, които остават отворени за присъствени учебни занятия. Нормалната си дейност засега ще продължат съдилищата и парламентът. Властите в Северна Ирландия, Уелс и Шотландия определят самостоятелно ограниченията, действащи на тяхна територия, които в момента като цяло са по-строги от действащите в Англия.

Беларус

На 1 ноември властите в Беларус обявиха, че затварят частично всички сухопътни граници на страната заради пандемията. Според съобщение на Комитета за граничен контрол се забранява „влизането на чужди граждани и лица без гражданство“ от Латвия, Литва, Полша, Украйна и Русия. Изключение са руските граждани, които искат да преминат транзит през Беларус напът за родината си.

Ограничението не се отнася и за трансграничната търговия, дипломати и други официални делегации. Пътниците, пристигащи в Беларус на летището в столицата Минск, също ще могат да влизат в страната.

Добавете Вашия коментар

TOP