Кои са градовете с най-висока корупция в България?

15 Юли 2015 | 18:45
2 коментара
Общество
Кои са градовете с най-висока корупция в България?

Източник: Thinkstock/Guliver

София е градът с най-ниско ниво на корупция в България.

Това сочи цитирано от Dariknews.bg проучване на „Барометър България" за отношението на обществото към нивата на корупция, корупционните скандали в общината, доверието в партиите и политиците на местно ниво.

Най-високо ниво на корупция е отчетено в Русе

- повече от 50% от анкетираните граждани на русенска община отговарят, че им е бил искан подкуп. На следващите позиции се нареждат Велико Търново, Пловдив, Стара Загора и София.

Близо 21% от запитаните са на мнение, че корупцията в столицата се увеличава, докато 18% мислят, че тя намалява. На въпрос дали им е искан подкуп, 25 на 100 от анкетираните софиянци отговарят утвърдително.

Според запитаните в София, най-високо е нивото на корупция в данъчната администрация, а в Стара Загора, Пловдив и Русе най-много корупция има в общинската администрация. Във Велико Търново нивото на корупцията е най-високо в сферата на здравеопазването.

"Нивото на искане за подкупи в София спрямо другите градове е най-ниско - то е около 25%. Хората обясняват, че им е искан подкуп по един или друг повод. Средно за България нивото на корупция е 30-31% - това са данни на европейско изследване и там сме пак на първо място по даване на подкуп. Най-висока е корупцията в община Русе, но и в другите общини тя е над средното ниво. Администрацията в общината е на първо място като най-корумпирана, най-често се искат подкупи оттам", обясни Николай Николов от "Барометър България".

Според европейските данни България продължава да бъде една от най-корумпираните страни в ЕС. Анкетата е проведена в София, Русе, Пловдив, Стара Загора и Велико Търново.

Източник: Dariknews.bg   

Добавени коментари

ясното публикува:
15 Юли 2015 | 23:30
в Разлог нема корупция оти кмето е толкова смотан, че тя минава без него...той е независим - нищо не зависи от него...иначе сега под носа му редат кривия площад и той не го вижда това ...залепиле са го с некой лев...а инж. Караджов не дочака да свирщи ремонта и се е качил на SEL...ма гьостерица нема
??? публикува:
15 Юли 2015 | 20:39
Грешите, най-корумпирана е управата на общ.Разлог!!!Там са назначени протежета на Любено татарски и са се самозабравили.А за Красимир Герчев е от ясно по-ясно, че е без морал и крадец, кукла на конци.

Добавете Вашия коментар

TOP