Когато става въпрос за целувки и секс

19 Март 2023 | 09:30
0 коментара
Любопитно
България
Когато става въпрос за целувки и секс

Когато става въпрос за целувки и секс, няма причина да не им се насладите толкова, колкото вие и вашият партньор искате. Ползите от целуването са много повече, отколкото дори предполагате. Облекчават стреса и безпокойството и правят връзката с партньора по-силна, допринасят за повече самочувствие и добро здраве.

Като се имат предвид множеството ползи, които идват от целуването, няма никаква причина да не добавите малко повече целувки в живота си – и то не само в спалнята.

Теории

Най-истинската причина обаче е, че целувката е важна за секса. Има много теории защо се целуваме. Древните гърци вярвали, че това е начин двама души да свържат душите си, докато по-малко романтично настроените предполагат, че това е част от еволюцията, произтичаща от майките, които хранят бебетата си с устата си.

Учените потвърждават, че целуването е начинът, по който много от нас – макар и да не го осъзнават – оценяват съвместимостта на потенциалния партньор. Жените по-специално притежават повишено усещане за вкус и обоняние и обменът на определена феромонална и хормонална информация в течности като слюнка и себум може да даде ключова информация за човека, когото целуваме.

Редовното целуване е важно за поддържане на искрата жива, както и за подобряването на секса. В края на краищата то е съществена част от любовната игра и един от ключовете за запазване на интимността.

Хормони

Когато се целувате, вие понижавате нивото на кортизол - хормона, отговорен за управлението на стреса, който също е маркер за депресия. Но целувката прави нещо повече от това да бори стреса и напрежението. Три ефекта на „хормоните на щастието“ — окситоцин, серотонин и допамин — се освобождават, когато се целувате страстно. Освобождаването на окситоцин намалява тревожността и спомага за затвърждаването на по-емоционална връзка с партньора. Той въздейства върху просоциалното поведение, като насърчава обвързването и доверието. Колкото повече окситоцин, толкова по-доверчиви, спокойни и свързани се чувствате. Тези чувства могат от своя страна да доведат до връзка, която продължава по-дълго и е по-удовлетворяваща.

Тест

Целуването е вид лакмусов тест за потенциален партньор, който често се използва, за да се определи дали една връзка напредва или не. Тези, които се целуват добре, са много по-склонни да бъдат счетени за достойни, докато лошите целувки обикновено се възприемат като нарушаване на сделката. Добрите целувки могат да доведат до възбуда, която може да прерасне в як секс. Добрите чувства на обвързване, които възникват по време на страстен празник, също могат да наберат качеството и страстта на сексуалната среща. И колкото повече се целувате, толкова по-голяма е сексуалната възбуда, така че целуването по време на секс също ще засили желанието. Ако изпитвате ниско сексуално желание, може да откриете, че тези чувства се подобряват с целувки.

*Василена Маринова Телеграф

Добавете Вашия коментар

TOP