Когато си над 40: Защо е по-трудно да си намерим партньор

24 Януари 2024 | 07:53
0 коментара
Любопитно
България
Когато си над 40: Защо е по-трудно да си намерим партньор

Някои хора имат късмета да срещнат сродната си душа рано и да изградят семейство преди да навършат 30 години. Други обаче, дали по собствено желание или по неволя на съдбата, остават сами за по-дълго време.

Истината е, че колкото по-дълго време човек няма половинка до себе си, толкова по-трудно става за него да намери подходящия човек или да се раздели със свободата си. Рано или късно става самодостатъчен и отхвърля всички потенциални партньори.

Има редица причини да бъде по-трудно човек да намери любовта след навършване на 40 години и ние ви посочваме кои са те:

Източник: iStock/Getty Images
  • По-тесен кръг

Често социалният кръг се стеснява забележимо след 40-годишна възраст, особено при хора, постигнали висок финансов и социален статус. Това е повлияно от липсата на време и приоритета на качеството на комуникацията. С напредване на възрастта създаването на социални връзки, да не говорим за приятели, става по-трудно.

Съществува и факторът, че колкото по-високо се издига човек, толкова по-малко искреност има около него, въпреки че човекът иска качество и дълбочина, а не повърхностно общуване.

  • Възрастта си казва думата

Всички сме чували, че “за любовта няма граници” и въпреки че донякъде е вярно, на 40 години нещата са малко по-пипкави. Разликата във възрастта може да окаже влияние, особено по отношение на интересите и начина на живот.

Ако изберете някой по-млад, който още е на 20 години, има голям шанс той да няма финансовата стабилност или умствената зрялост като вас. В друга ситуация може би този човек ви избира с очакването, че вече сте утвърдени. Ако не сте, отхвърлянето ще повлияе на увереността ви. Други конфликти могат да възникнат поради интереса да имате деца или не.

  • Комплекси

Някои хора изпитват несигурност и безпокойство поради физическите промени, които започват да бъдат по-забележими след 40. Това е и една от причините да си намират партньор по-трудно. Мисли като „Прекалено стар/а съм, вече не съм секси, не се чувствам добре в тялото си“ и други подобни, саботират идеята да се свържете с някого отново.

  • Ангажименти

Когато си на 20 години е по-лесно да се увлечеш от идеята за романтична любов и определени очаквания към партньора. Липсата на опит ви кара да се поддадете, но това се променя на 40. След един или няколко опита за връзки и натрупване на житейски опит, вие сте наясно как точно стоят нещата. Затова ставате по-критични и взискателни, преди да приемете ангажимент към някого.

  • Високи очаквания

По начало да имаш високи стандарти не е нещо лошо и може да ви спести много главоболия. Това обаче също така ограничава възможността да намерите партньор след 40. Когато преминете през различни неща и постигнете целите си е естествено да станете по-взискателни.

Трябва обаче да сте наясно, че много малко хора ще отговарят на този идеал. Често очакванията могат да бъдат нереалистични и да чувствате, че на всички, които срещате, им липсва нещо. Постоянно ще изпитвате разочарование, защото не сте намерили своя идеален партньор.

Източник: iStock/Getty Images
  • Сравнения

Важно е да разберете, че за да намерите отново партньор след 40, трябва да се отворите за нови преживявания и типове хора. Ако постоянно сравнявате с бившите си, независимо дали за добро или лошо, няма да можете да се почувствате доволни.

  • Критичност

Понякога се случва да съдите хората, които срещате, по-строго, независимо дали по външния им вид, начина им на мислене или житейския опит. Твърде критичното и взискателно отношение може да повлияе на шансовете за постигане на стабилна връзка.

Още от автора:

Секс етикет: Как трябва да се държим в леглото

Сънували ли сте бебе? Ето какво означава

Хор, Анубис, Ра: Ето кои египетски богове трябва да знаем

Шест причини да не можете да се съсредоточите при четене

Успешна и независима жена: Навиците, които ни правят такива

Кой е Анаксагор и какви са неговите теории?

Четири техники за справяне с главоболието (без лекарства)

Как да водим минималистичен начин на живот: 7 полезни съвета

Амаксофобия: Страхът от шофиране и как да го преодолеем

Автор: Елизабет Астарджиева

Добавете Вашия коментар

TOP