Когато онова време от месеца съвпада с почивката на морето

03 Септември 2023 | 08:51
0 коментара
Любопитно
България
Когато онова време от месеца съвпада с почивката на морето

С настъпването на лятната ваканция едно от любимите занимания е да отидем на плаж. Ако обаче дните за почивка съвпадат с тези на менструалния цикъл, много жени се разочароват и започват да обмислят идеята да си останат вкъщи. 

Истината е, че няма медицински противопоказания за плажуване в дните на менструалния цикъл. Да го направи или не зависи до голяма степен от личните предпочитания на всяка дама.

Източник: iStock/Getty Images

Разбира се влияние оказват също и симптомите, които се изпитват през тези дни. Ако налице са спазми, главоболие и дискомфорт, е най-добре да изчакате, докато се почувствате по-добре, защото слънцето и плажът могат да влошат положението.

Ето какво е добре да знаете, ако ви се случи да сте неразположени по време на ваканция:

1. Изберете правилната защита

Комфортът и сигурността, които придава избраният метод на защита е най-важното. В този смисъл най-добрата възможност за удобно плажуване са тампоните. Те не се забелязват през банския, а също така вероятността да се изцапате е много по-малка, отколкото с дамска превръзка.

Старайте се през час-два да проверявате дали всичко е наред, за да се наслаждавате пълноценно на времето, прекарано на плажа.

2. Погрижете се за кожата си

Източник: IStock

През дните на менструалния цикъл кожата има тенденция да става по-чувствителна от нормалното. Затова при излагане на слънце рискът от изгаряне е още по-голям. За да избегнете това, използвайте слънцезащитен крем с поне 30 SPF.

Този продукт трябва да се нанася поне на всеки два часа. В допълнение, използването му може да бъде подсилено чрез избор на облекло, което помага да се покрият чувствителните части на тялото. Шапките и слънчевите очила също могат да бъдат от помощ.

3. Бъдете подготвени за всичко

Тези, на които често им се налага да се подлагат на екстремни ситуации по време на менструален цикъл, знаят, че трябва да са подготвени за най-лошото. В този смисъл е добре да имате достатъчно допълнителни тампони, мокри кърпички, сапун и допълнителни дрехи.

4. Направете епилацията по-рано (по избор)

Не е добра идея да оставяте обезкосмяването за последния момент, тъй като чувствителността на кожата в тези дни може да доведе до раздразнение и дискомфорт. Следователно най-добре е да се направи кола маска няколко дни преди цикъла.

5. Изберете правилния бански

Източник: iStock/Getty Images

Уверете се, че ще се чувствате добре в банския си. Тъмните цветове могат да помогнат за прикриване на всяка възникнала извънредна ситуация. 

6. Хидратация

Друг навик, който не трябва да се пренебрегва при плажуване по време на менструалния цикъл, е пиенето на достатъчно вода, чай или други напитки по избор. Престоят на плажа или в басейна ускорява дехидратацията, което може да влоши спазмите и подуването на корема.

Ако дните на менструалния цикъл съвпадат с посещението на плажа, няма причини за отмяна на плановете. Достатъчно е да изберете подходящия метод за защита, в допълнение към засилването на мерките при излагане на слънце. Самото кървене не ви пречи да се наслаждавате на дейности на открито или във водата.

Автор: Елизабет Астарджиева

Добавете Вашия коментар

TOP