Коалиция „Кауза Разлог ” стартира обществено допитване „Модерна архитектурна визия за Разлог”

05 Октомври 2015 | 17:00
11 коментара
Общество
Коалиция  Кауза Разлог ” стартира обществено допитване   Модерна архитектурна визия за Разлог”

В деня на архитекта Коалиция „Кауза разлог” стартира обществено допитване провокирано от състоянието на обществената среда в Рзлог.  Реализира се от офиса на коалиция „Кауза Разлог” чрез ситуирана за целта ПОЩЕНСКА КУТИЯ – реална и и-мейл ([email protected]). До тук да споделени 75 мнения по темата, като общото в тях е застъпването на идеята за единен силует на централната градска част на Разлог. Допитването ще продължи до 20 октомври 2015 г. и цели набор от конкретни мерки за промяна на статуквото в общината предвид липсата на единен силует за централната градска част и състоянието на паметниците на културата – емблематични за общината.

 

Какво означава модерна визия за Разлог? Въпросът е комплексен и не може да се отговори в едно изречение.Трябва да говорим  за добрите европейски практики по отношение и специално на публичните градски пространства. Става въпрос за площади и паркове, в които също трябва да се създадат динамични функции с ежедневни мероприятия. „Площадът трябва да бъде пулсиращо,  динамично  пространство. В рамките дори на денонощието, той трябва да има различни функции  и употреба. Например, има френски  площади, които през деня функционират като кафенета, чистят се за час – два и през нощта стават концертна площ, дансинг или  изложбена зала на открито, място за други мероприятия – дори, ако щете и спортни тренировки на площада.” – дава пример арх. Димитър Захариев, кандидатът за кмет на коалиция „Кауза Разлог”.

„Имах коментари  в предишни мои публикации за културата в Разлог, които не бяха  радушно приети  от част от коментиращите ги. Но въпреки всичко,  аз държа на културния силует на града. И веднага ще се аргументирам с не чак толкова далечното минало, когато в една читалищна дейност имаше достатъчно на брой културни форми. Говоря не само за самодейни състави, за самодеен театър и оперета, за школи по изкуства, които към днешна дата не виждаме като фокус на читалищната работа. Да, в известен смисъл визирам и съживяване на тези забравени форми, но основното е създаването на нови, близки до новото поколение инициативи, които да го приобщят към традициите и създадат предпоставки за реален интерес и действие. Това ще бъде специална тема, ще има специална програма за развитието на културата. Сега ще отбележа само липсата на площ, на която да се излага изкуство – говоря за Градска художествена галерия, за която отдавна търся място. Това място може да бъде и адаптирана подходяща сграда, но трябва да го има. В допълнение ще уточня, че експонирането на изкуство би могло да се прави и на открито, но със сигурност една градска галерия ще създаде предпоставка за ново отношение към човека като цяло и ще осмисли по друг начин неговото духовно израстване. Сега това очевадно липсва в Разлог. Липсват и тематични музеи.”

Малцина знаят, че Разлог има и стари възрожденски къщи, които са много специфичен обект на интерес.  Част от сградите са дори архитектурни паметници, макар и с местно значение. Фактите сочат,  че поради липса на грижа, голяма част от тях са унищожени или самоунищожени.  Причините за това вероятно са комплексни, но в видимо в основата е бездействието на общинска администрация. Презумпцията сочи, че общината трябва да бъде медиатор и основен пазител и радетел на подобни сгради, съгласно закона за опазване на културното наследство.

„В Разлог съществуват и сгради, общинска собственост. При тях пряко бих се намесил с за опазването и консервацията им с включването им в динамични проекти за саниране. Те, освен съхранени, трябва да бъдат и адаптирани в съвремието. Те могат да бъдат превърнати в „активни  музеи”, но не  познатите  със статични експозиции и шнурове, които ограничават достъпа до експонатите, а приветливи и с интерактивни експозиции. Съвсем друга трябва да бъде ролята и на съвременния музей. Но това ще бъде едно от направленията на работа на новия екип за управление на общината, който имам намерение да създам. Защото музеите освен място за съхранена памет, са и средство за съвременно патриотично възпитание, от което имаме крещяща потребност!” – думи на арх. Димитър Захариев.

Коалиция  Кауза Разлог ” стартира обществено допитване   Модерна архитектурна визия за Разлог”
Коалиция  Кауза Разлог ” стартира обществено допитване   Модерна архитектурна визия за Разлог”
Коалиция  Кауза Разлог ” стартира обществено допитване   Модерна архитектурна визия за Разлог”
Коалиция  Кауза Разлог ” стартира обществено допитване   Модерна архитектурна визия за Разлог”
Коалиция  Кауза Разлог ” стартира обществено допитване   Модерна архитектурна визия за Разлог”
Коалиция  Кауза Разлог ” стартира обществено допитване   Модерна архитектурна визия за Разлог”

Добавени коментари

Тя публикува:
07 Октомври 2015 | 14:55
Стига сте правили агитация за Герчев. Щом сте толкова убедени в това, че той е този, който ще спечели, защо ви е толкова страх и агитирате хората в публикациите за опозицията на Герчев? При Герчев всичко е фалш. Не случайно Цветанов се изказа, ако не го подкрепите ви режем ушите и Разлог замира под думите ''Сигурна победа, ако искате Разлог да продължи'. Смях в залата! До кога ще позволяваме някакви физкултурници да ни разпореждат какво да правим? До кога ще позволявате на хора, който не могат да запомнят 2 реда за собствения си град, четеейки написаните хвалебствени слова от пиарката им на разни мероприятия и събития?! За успеха, за политиката се иска хъс и желание, а не кукловодство и гъздодавство. Ей хора усетете се! Някой правят милиони и дърпат от общината понеже е апетитна хапка, а ние какво правим, на нас какво дават? За Захариев първо си направете труда да проучите и тогава драскайте. Човека не прави лъскави кампании с цел да ви замаже очите, не урежда' прегледи при доктори ''по партиина линия'', не води пенсионерите на екскурзии и не раздава кебабчета на ромите от махалата за да гласуват за него. Не демонстрира показност ''Вижте ме колко ми е здраво и силно семейството', не натовара децата си с предизборни кампании, а работи! Не показва, а доказва! Друг е въпроса, колко от вас ще имат куража да му дадът шанса. Борете се, бъдете различни, дайте зелена светлина и кажете СТОП на всички физкултурници, пожарникарчета (мойте уважения към професиите) и палячовци, който гледат собственото си полужение и не мислят за вас! Кажете СТОП на всички онези неграмотни интернет тролове! Бъдете ЗА промяната на бъдещето на вашите деца. Аз съм ЗА и ще гласувам за архитект Захариев! Бюлетина номер 8! НЕЗАВИСИМО И ЕКСПЕРТНО!
диана публикува:
07 Октомври 2015 | 11:47
Като една разложенка, като частица от жителите на Разлог, аз мисля за нашето бъдеще, за бъдещето на децата ни, за бъдещето на общината ни. Мисля за благополучието, към което всички ние се стремим. Единственият начин да постигнем успех е да бъдем отворени един към друг и да се подкрепяме. На 25. 10 гласувайте с №3 за нас и нашето бъдеще!
жани публикува:
07 Октомври 2015 | 10:42
Кадърен и почтен кмет с доказани качества е нужен на община Разлог а това е г-н Герчев.Ще се радвам той да спечели.Само бюлетина № 3. А на Захариев му пожелавам да си събира багажа и да си ходи в Симитли
Дееба Девора публикува:
06 Октомври 2015 | 22:38
Е, умрехте от страх герберасти и нема 2020 всичко ви е 00. Гола вода сте . Страх е думата, умрели сте от страх и злоба.некадърниците ще си ходят, треперете гадове.
Анонимен публикува:
06 Октомври 2015 | 14:59
С ромския лидер се срещна Герчевия смешник, а не Захариев не е актуална информацията :)
888 публикува:
06 Октомври 2015 | 14:43
Герчев да го духа..долна измет такава..не се ле налахте толкова време и думате кой е заитересаван и-кой не..личи си кой е само по грозната герберска физиономия..всички гербери да го духате..хаха.. Захариев новия кмет на Разлог !!!
№3 публикува:
06 Октомври 2015 | 10:14
Силно незаинтересована личност за каквито и да е проблеми- само парите, които му спускат за купуване на гласове го вълнуват. Обречен сте на пореден неуспех, господин Захариев! Само Герчев №3
Девора публикува:
06 Октомври 2015 | 08:39
Г-н Захариев,оказва се,че ЗА ВАС КАТО КАНДИДАТ КМЕТ МЛАДИТЕ ХОРА НЯМАТ ЗНАЧЕНИЕ!!!НЕКА ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ НА ОБЩИНА РАЗЛОГ ЗНАЯТ,ЧЕ ВИЕ ,МНОГО ЗАГРИЖЕНИЯТ ЗА ТОВА КАК ИЗГЛЕЖДА ГРАДЪТ,ОТКАЗАХТЕ НА 20 МЛАДИ СЕМЕЙСТВА ДА НАМАЛИТЕ С 1.00ЛВ НАЕМЪТ ИМ,ЗА ДА ОСТАНАТ В ОБЩИНАТА!!! ГЛАСУВАХТЕ ПРОТИВ,ЗА ДА ПЛАЩАТ МЛАДИТЕ СЕМЕЙСТВА СКЪП НАЕМ,ГЛАСУВАХТЕ ПРОТИВ БЪДЕЩЕТО,ПРОТИВ СОЦИАЛНАТА ИДЕЯ,ПРОТИВ ПОДАВАНЕТО НА РЪКА НА БЪДЕЩЕТО НА РАЗЛОГ!!! ВИЕ СТЕ НАДМЕНЕН,АРОГАНТЕН И ДАЛЕЧ ОТ ПРОБЛЕМИТЕ НА ХОРАТА!! И ТОЗИ ЛИ КОМЕНТАР ЩЕ ИЗТРИЕТЕ,КАКТО ГО ИЗТРИХТЕ ПРЕДИ ВРЕМЕ??? ПОМНИТЕ ЛИ КАК ПРЕЗ ОКТОМВРИ 2013-ТА В ДЖИПЪТ СИ БЛИЗО ДО ЦИГАНСКАТА МАХАЛА СЕ СРЕЩАХТЕ ОТБЛИЗО С ЕДИН РОМСКИ ЛИДЕР???
333 публикува:
06 Октомври 2015 | 00:03
Тая изложба е пълна излагация добре, че са я видели само 3-ма, 4-ма души. Успех г-н Герчев !
Кой публикува:
05 Октомври 2015 | 21:40
Тоо Захариев е пълен пущиняк.След изборите Ковачки и Доган ще го е...Как ще им връща парите незнам
Дарина публикува:
05 Октомври 2015 | 17:09
Кадърен и почтен кмет като арх.Захариев е нужен на община Разлог.Ще се радвам той да спечели.Само бюлетина № 8.

Добавете Вашия коментар

TOP