КНСБ: Жените в България получават средно с 12,7% по-ниски заплати от мъжете

07 март 2022 | 17:48
1 коментара
КНСБ: Жените в България получават средно с 12,7% по-ниски заплати от мъжете

Шефът на КНСБ разкри интересни подробности за заплатите и пенсиите на българските жени.

Жените в България получават средно с 12,7% по-ниски заплати от мъжете, сочат най-новите данни за пандемичната 2020 г.

Това съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров на организиран от синдиката и Фондация „Фридрих Еберт“ форум за равнопоставеността на половете по време на пандемията от коронавирус, предава БТА.

Разликата в заплащането води и до разлика в пенсиите и обезщетенията.


В пенсиите разликата средно за ЕС е около 30%, а в България е около 23,7%, като пенсията на жените през 2020 г. е по-ниска с близо 129 лева от тази на мъжете, каза заместник-директорът на Института по социални и синдикални изследвания към КНСБ Виолета Иванова.

Според нея това води до изпадане в риск от бедност и социално изключване – 53% от жените пенсионери живеят в риск от бедност и социално изключване. Заетостта на мъжете в периода доминира в две от трите най-високо платени икономически дейности, а различията в заплащането се запазват на високи нива, съобщават още от КНСБ.

Заетостта на жените преобладава в две от трите най-ниско платени икономически дейности, при това с по-ниска работна залата от тази на мъжете – „Хотелиерство и ресторантьорство“, както и „Култура, спорт и развлечение“.

Там, където доминира женската заетост, като „Хотелиерство и ресторантьорство“, отново заплатата на жените е по-ниска от тази на мъжете – с 246 лева. В отрасъл „Професионална дейност и научни изследвания“ с 634 лева е по-ниска работната заплата на жените от тази на мъжете, а наетите в този отрасъл жени са около 60%. 

Според Виолета Иванова неефективното търсене на решения по тези проблеми води до феминизиране на бедността и загуба за икономиката, както от увеличение на разходите на социалните фондове, така и от пропуснати ползи от неефективното използване на трудовия потенциал.


az публикува:
07 март 2022 | 19:08
Айде сега кажете колко е разликата за еднакви позиции , при еднакви работодатели между заплатите на мъже и жени - предполагам няма? Защото тая статистика сравнява ябълки с круши.

Добавете Вашия коментар!

АНКЕТА

Одобрявате ли връщането на маските заради Ковид вълната?