КНСБ иска COVID да се признае за професионална болест

26 Април 2021 | 13:44
0 коментара
Общество

КНСБ е настояла COVID ("ковид") да бъде признат за професионална болест, това е станало с указание към териториалните инспекции. Това съобщи пред журналисти Огнян Атанасов, секретар по безопасност и здраве при работа към КНСБ.

Искането е да се разследва заболяването като професионална болест, което е първата правна защита за хората на първа линия, а и за всички останали служители, уточни той. Идеята е при увреждане в по-големи проценти на здравето, вследствие на болестта, да може да се заведе дело.

Другото искане на КНСБ, което вече е одобрено от правителството, е коронавирус да се вкара в 4-та група в Наредбата за биологични агенти, така териториалните дирекции могат да приемат процедурата за професионални болести.

Атанасов обясни как става процедурата - при строг ред, с направление и медицински документи, които доказват увреждането след прекарани усложнения при коронавирус. Така, ако се установи, че имате временна нетрудоспособност, служителят има обезщетение в зависимост от наредбите в нашата страна - до 10% от заплата.

"Измина година, която показа колко е важно да се осигурят безопасни условия на труд, още се изисква от МОТ правото на труда да бъде признато за право, защото още не е", обясни битките на КНСБ Огнян Стефанов.

 

По думите му, има намаляване на трудовите злополуки на 300-400 души, вероятно заради строгите мерки взети от предприятията. "Ние твърдим, че трудовите злополуки не се отчитат, затова са в ниски стойности", каза обаче Атанасов.

"За съжаление тази година смъртните случаи са същите като миналата и продължава да сме водещи в ЕС по смъртни злополуки на работното място, затова трябват много мерки, работа, строгост към мерките", обясни експертът. По думите му, още в началото на пандемията КНСБ са изпратили към предприятията исканията за оценка на риска и да се вземат мерки, затова големите предприятия отчитат по-малко случаи на трудови злополуки.

В заключение Огнян Атанасов добави, че КНСБ е провела своя кампания "Не си сам", подкрепени над 2000 членове с над 350 000 лв.

Върви се към все по-добри показатели по намаляване на смъртността, благодарение на общи усилия, каза от своя страна Цветан Симеонов, председател на БТПП. Приносът на организацията е да се образоват 28-те регионални палати в цялата страна, над 100 браншови организация и трицифрено число на служители на фирми. Стремежът е да се въвеждат нови теми по безопасност на труда, гледа се към модерните технологии, а тази година ще се наблегне на информираността за служителите, които работят от дома. "Сериозен проблем е, че не може да се влияе върху изнесения офис", каза още той.

Добавете Вашия коментар

TOP