Книгата за Николай Кимчев бе представена в Благоевград

28 Март 2019 | 11:21
0 коментара
Култура

Книгата "И земен, и небесен" за житейския и творчески път на Николай Кимчев бе представена в Благоевград в Международния ден на театъра.

Сцена на тази премиера бе Камерната зала на Драматичния театър "Никола Вапцаров", на който Кимата, както го наричаха приятелите му, посвети целия си живот.

Принос за изданието имат семейството и многобройните приятели на Николай Кимчев.

Мнозина споделиха на премиерата прочувствени думи за един от най-обичаните благоевградски актьори и певци от Пиринския край. Златко Павлов, Борислав Владиков, Жанет Керанова, Андраш Кончалиев, Елена Илиева предизвикаха и сълзи и усмивки по лицата на публиката. Фрагменти от книгата прочетоха синът на Николай - Станислав Кимчев и племенницата Силвия Домозетска.

Книгата съдържа много спомени за Николай Кимчев - на режисьора Бойко Богданов, на драматурга Елена Илиева, на актьорите Николай Вълканов, Веселин Калановски, Красимира Демирева, Петър Върбанов, Красимир Воскресенски и други, на писателите Христо Ганов, Красимира Кацарска, Борислав Владиков и други, на семейството му - съпругата Антоанета, сина Станислав, на приятели като Христо Кротев и много други, които са се докоснали до личността на Николай Кимчев.

Публикувани са и много интервюта със самия Кимчев, които са правили различни журналисти. Едно от забележителните неща е опитът на редакционната колегия да събере в една книга всички театрални и филмови заглавия, в които е участвал Николай Кимчев. 

Следващото представяне на "И земен, и небесен" ще бъде на 1 април 2019г., от 17:30 часа, в читалището в родния град на Кимчев - Симитли.

Роден на 14 декември 1952 година в Ораново, което по-късно се слива с град Симитли, Николай Кимчев развива актьорския си талант в десетките театрални и филмови роли, в множеството изяви на сцена като певец. Въпреки възможностите, които е имал да се развива в столични театри, Николай Кимчев остава верен на своя любим Югозапад, на Благоевград. 

През 1979 година завършва ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" и от тогава до смъртта си е в трупата на Благоевградския театър „Никола Вапцаров“, като за известно време е и негов директор.

Почива на 3 февруари 2018 година, но остава в сърцата на безбройните си почитатели като "земен човек в отношенията си с хората и небесен в измеренията си като актьор"./БНР/

Добавете Вашия коментар

TOP