Кметът Владимир Москов: Притеснени сме, без компенсации и допълнителни средства в бюджета, ни предстои тежка година

17 Март 2022 | 16:23
0 коментара
Общество
Кметът Владимир Москов: Притеснени сме, без компенсации и допълнителни средства в бюджета, ни предстои тежка година

42 745 000 лв. е проекто бюджетът на община Гоце Делчев за 2022 година, стана ясно при публичното обсъждане днес. Високите цени на тока и газта поставят пред изпитание за издръжката на детски градини, училища, социални домове и всичко, останало в общинските дейности,  свързано с приключването на инфраструктурни проекти и започването на нови, вече одобрени, които не могат да издържат на инфлацията, не скриха притесненията си кметът Владимир Москов, зам. кметът Богдан Боцев, финансовият директор Йорданка Ендрева и  експертите разработили финансовата рамка.

Заради шоковото поскъпване на строителните материали, около 1 милион лева ще са нужни за дофинансиране на ремонта на Дома на културата, който започва от следващия месец. 600 000 лева не достигнат за довършване на социалните жилища. Сериозното поскъпване на газа изобщо не е компенсирано, а с газ се отопляват почти всички детски градини и училища. Съвсем минимална, само 30 % е компенсацията за скъпия ток.

Направили сме необходимото пред финансиращите органи и се надявам правителството да осигури компенсации заради високата инфлация, допълни кметът Москов.

Бюджетните разчети са съобразени с безплатните детски градини и ясли от 1 април. Предстои започване изграждането на околовръстния път през м. Текето, за който са осигурени 1 400 000 лв., както и саниране на сградата на детската ясла в град Гоце Делчев. До дни новото кръгово кръстовище на ул. Дунав ще поеме голяма част от автомобилния трафик, както пак заради безопасността на движение на важни кръстовища и транспортни артерии в града започва поставяне на видео камери.  Все още не са стартирали новите оперативни програми заради все още неодобрения План за устойчиво развитие, макар че общината е готова с нови проекти, с които да кандидатства за европейско финансиране, уточни началникът на отдела по проекти и икономическо развитие Асан Имамов.

 автор-в.Хроника

Добавете Вашия коментар

TOP