Кметът Р. Ревански осигури над 10 млн. лв. за пътя Белица-Семково

01 Август 2022 | 14:35
0 коментара
Бизнес
Кметът Р. Ревански осигури над 10 млн. лв. за пътя Белица-Семково

Кметът на община Белица Радослав Ревански успя да осигури в последните дни на вече бившето правителство над 10 млн. лв. за ремонт на пътя до планинския курорт Семково.

В петък, последния ден на кабинета, общината се появи в списъка на МРРБ с тази сума, одобрена за финансиране, и така Белица буквално хвана „последния влак”.

Две седмици по-рано, воден от предчувствие за положителния развой на молбата му до министерството, Ревански пусна в Агенцията за обществени поръчки обявление за търсене на изпълнител на ремонтните дейности.

Прогнозната стойност от 8 137 330 лв. без ДДС привлече 3 мощни строителни фирми, които подадоха общо 5 оферти по разделената на 2 обособени позиции поръчка. По първата позиция надпреварата е между софийската „Вера строй“ ЕООД на Велин Велев и благоевградската „Пиринстройинженеринг” ЕАД на Стефан Стоев, Костадин Костов и Ели Стоева. Впечатление тук прави, че офертата на софиянеца е с близо 900 000 лв. по-скъпа от тази на „Пиринстройинженеринг“. Велев предлага да построи отсечката от пътя срещу 4 394 912,87 лв. без ДДС, докато благоевградското дружество е оферирало 3 647 086,41 лв. За втората отсечка от пътя Белица-Семково освен двете фирми документи е подала и софийската „Терол“ ЕООД на Александър Терзиев. И тук „Вера строй“ е с най-висока цена от 3 618 749,72 лв. без ДДС, докато благоевградчани държат най-ниската – 2 908 445,89 лв. Все още комисията не е отворила останалата част от офертите, за да направи класирането.

Отново в петък Р. Ревански направи и втори ход, свързан с курорта Семково – той депозира искане до Министерството на земеделието и храните на общината да бъдат прехвърлени 114,54 ха горски фонд в местността. Идеята на белишкия градоначалник е да направи от Семково модерен европейски ски курорт, като се изградят къщички от дърво и камък – алпийски стил. Искането вероятно ще е първото, което ще бъде разгледано от бъдещото министерство./Struma.bg

TOP