Кметът на с. Изгрев Йордан Китанов призова цяло село да звъни денонощно на ЧЕЗ със сигнал за ниско напрежение и изгорели електроуреди

30 Януари 2022 | 18:31
0 коментара
Общество
Кметът на с. Изгрев Йордан Китанов призова цяло село да звъни денонощно на ЧЕЗ със сигнал за ниско напрежение и изгорели електроуреди

Кметът на благоевградското село Изгрев Йордан Китанов предприе необичайна акция, за да се справи с проблема с ниското напрежение на управляваното от него село.

Той призова официално всички свои съселяни да звънят непрекъснато до ЧЕЗ на безплатния им телефон 070010010 и да подават сигнали за мигащите като в дискотека лампи в домовете им и изгорелите уреди, за да им обърне някой внимание. Самият Китанов напоследък звъни почти всеки ден, но от дружеството го обвинили, че симулира и няма проблеми с напрежението.

Т. нар. ВИП квартал на Изгрев си прави с лични пари собствен трафопост , за да си реши проблема с електрозахранването

„Проблеми обаче има, и то сериозни и не от вчера, а от поне 2 години“, обясни пред „Струма“ Й. Китанов. И разказа накратко какво предприел и как доникъде не стигнал в борбата си с електроснабдителното дружество:

„Още през 2019 г. се свързах с адвокат от Кюстендил, който се е специализирал да води дела само срещу ЧЕЗ. Човекът дойде в селото и ме накара да го разходя по трафопостовете. Видя ги колко са стари, огледа новите строежи в Изгрев и беше категоричен, че до 5 години селото ни окончателно ще изгасне, защото тук масово се строи и в един момент напрежението просто няма да ни стигне. Посъветва ме всеки жител на селото да подаде поотделно жалба за ниското напрежение. Аз раздадох на абонатите типови бланки за жалби, хората ги попълниха ми ги върнаха попълнени, защото се оказа, че е много трудно да ги накарам да отидат в офисите на ЧЕЗ и да ги депозират лично. Другият вариант беше отделните абонати да ме упълномощят пред нотариус да ги представлявам пред дружеството, но и нотариалните заверки се оказаха невъзможна работа – те се плащат, а хората не са много склонни да го правят, особено в тежките времена, в които живеем. Затова сега жалбите са при мен, а напрежението в мрежата ни само по документи е 220-230 волта. В действителност е много по-ниско. Около 18.00 часа пък, когато хората се прибират от работа и пускат електроуредите, токът редовно спира, защото мрежата не издържа. По тази причина тези, които си построиха къщи в т. нар Вип квартал на с. Изгрев – сред тях има спортисти, съдии, прокурори и др., събраха 100 000 лв. и започнаха да си строят собствен трафопост. Сега са завързани на една жица, като в ромска махала. Казаха ми, че от ЧЕЗ им позволили да си направят трафопоста с техни пари, но после били длъжни да го подарят на дружеството, което за мен въобще не е нормално. 

С други думи ситуацията към момента е следната – много често спира токът, а заради ниското напрежение на хората в селото непрекъснато им гърмят уреди. А аз съм безпомощен. Затова и ги призовах да започнат да звънят всеки ден. Самият аз ще го правя непрекъснато и ще подавам един и същи сигнал: „Ниско напрежение, село Изгрев, община Благоевград“.  Разчитам на това, че всеки разговор на този телефон се записва, поне така твърди записът при свързването. Нека да видим дали ще продължат да ни игнорират, когато се натрупат няколкостотин такива сигнала“.

От ниското напрежение в с. Изгрев се оплака и Кирил Алабашев, който е един от многото потърпевши.

„Заради това напрежение, което обикновено пада до 180 волта, ми изгоря компютърът. На шурея вчера гръмна електропомпата на пелетната камина. На тоя студ обаче човекът беше на зор, веднага отиде и си купи нов блок и му го монтираха, за да не мръзнат у дома. Аз обаче съм на газов котел и ако той гръмне, това ми е разход от 4000 лв., откъде ще ги взема? Заради това напрежение се принудих да сложа в цялата си къща лампи с диоди, защото ония с жичките не могат да изкарат и по един час. И диодите в луничките ми обаче на моменти изглеждат като жълтеникави парченца, никаква светлина не дават“.

Росица Стоянова от селото даде друг алгоритъм за провеждане на битката с електродружеството: „Не става само с позвъняване! Служителите на ремонтната група ни посъветваха да подадем писмена жалба в клиентския център на ЧЕЗ, за да ни обърнат внимание. Колкото повече жалби постъпят, толкова по-голям е шансът да направят нещо!“.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

ОФИЦИАЛНА ПОЗИЦИЯ

ЧЕЗ: Отчитаме, че населеното място се разраства скоростно, до края на март ще има нов клон на трафопост „Айдарово-2”

Извършена вътрешна проверка показа, че за последните два месеца в ЧЕЗ няма постъпила нито една жалба за изгорели уреди от с. Изгрев. Но анализите на дружеството показват, че населеното място се разраства скоростно, а консумацията на електроенергия в района е нараснала многократно. Компанията прави всичко възможно да отговаря на растящото потребление в такива райони. Отчитайки ръста на консумацията и необходимостта от разширяване на капацитета на мрежата, още през изминалата година дружеството стартира стъпки за реконструкцията й. Дейностите се предвижда да приключат до края на март тази година. Сред тях е обособяване на нов клон от трафопост „Айдарово-2“, монтиране на допълнителни проводници и на автоматизация, и други. С тези мерки ще се подобри качеството на напрежението в населеното място, което през последните години бурно се застроява.

Всички дейности на дружеството по присъединяване на нови клиенти са съобразени с българското законодателство. Голяма част от новите обекти в населеното място са извън регулация. Цените за присъединяване на обекти извън регулация към електроразпределителната мрежа са определени от Комисията за енергийно и водно регулиране в Наредба №1 от 18 март 2013 г. Съгласно тази наредба „цената за присъединяване на клиенти в територии извън регулация на населените места се определя на база действително направените разходи за изграждане на присъединителните съоръжения по индивидуален проект“ (чл. 32, ал. 4 от Наредбата). Тоест, клиентът заплаща реалните разходи за изграждане на мрежата, когато обектът се намира извън регулация. В момента има над 30 активни становища за присъединяване в местност Шейница, които са извън регулационните линии на с. Изгрев.

Държим да отбележим, че обаждането телефон 0700 100 10 се заплаща според тарифния план на съответния оператор. Друга възможност за връзка с дружеството е имейл [email protected] по въпроси, свързани с електроразпределителната мрежа като присъединяване на обекти, деклариране на показания, прекъсвания на електрозахранването и други.в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP