Кметът на Покровник потуши бунт, спря 40 жители да блокират с колите си полицейския пост, искат свободен достъп до Благоевград

23 Март 2020 | 08:03
0 коментара
Общество

Гняв и сериозно недоволство се надигна в събота сред жителите на благоевградското село Покровник заради полицейския пост, който блокира достъпа до селото им и цялото направление Падеш, Лешко, Габрово и Дебочица. Единствено реакцията на кмета на селото Недко Ангелов предотврати ескалация на напрежението и задържа 30-40 покровничани,  решени с колите си да блокират полицейсия пост.

От сутринта кривата на напрежението тръгна нагоре, а хората, които живеят на 2 км от кв. „Струмско“ и на 4 кв от широкия център на Благоевград, коментираха, че ситуацията ескалира, защото се налага да обясняват на полицаите как родителите им, живеещи в Покровник, се нуждаят от обгрижване или че трябва да изтеглят пари от сметката си в града, защото в селото няма банкомат.

„Хората са афектирани и мисля с право. Утре сутринта (б.р. днес) отивам до кмета на Благоевград, за да поставим пред Областната дирекция на полицията въпроса защо Покровник, Падеш, Лешко, Габрово и Дебочица са отцепени, а например Бело поле и Рилци не са. Каква е разликата между селата, та едните са с ограничен достъп, а другите – не“, обясни управникът Недко Ангелов и призна: „Хората изкарват недоволството си върху мен, а аз им обяснявам, че положението е извънредно. Говорих с полицаите от патрула, но и на тях им е разпоредено къде да организират поста. А хората са прави и не мога да ги упреквам, защото в заповедта никъде не пише, че има ограничение да отидеш на лекар или да пазаруваш. В селото няма аптека, няма банкомат и за елементарни неща трябва да се обясняват на полицаите. Не знам как ще е, но трябва да се вземат някакви мерки. По-логично е блокадата да е на разклона към вътрешна митница, за да не се влиза в Благоевград и общината от магистралата. Сега хората са длъжни да попълват декларации, за да донесат лекарства или нещо за ядене на родителите си. Социалният патронаж няма да може да поеме всички възрастни хора в цялата община, а и не виждам защо да го прави, след като болшинството имат близки, които искат и могат да ги обгрижват, като, разбира се, спазват хигиенните изисквания за дезинфекция и дистанция“, коментира проблемите, довели завчера до недоволството на покровничани, кметът им.

През почивните дни той издал над 100 документа на хора, които живеят в селото, но са с постоянен адрес в града, както и на такива, чиито родители са в селото.

Въвеждането на полицейски патрули на изходите на Благоевград в събота за ограничаване на движението без основателен мотив на хора и спазване на мерките за максимална изолация се отразиха различно в останалите села, като до част от тях достъпът не бе ограничен. Жителите на близкото до с Покровник  с. Мощанец имаха вчера късмет, след като в събота също бяха недоволни от ограничения им достъп. Полицейският пост в неделя се измести след отклонението за тяхното село и те безпрепятсвено вече могат да се придвижват до общинския център, доволен е кметът Младен Николов.  Не бе ограничен достъпът до селата Еленово, Марулево, Делвино и Изгрев.

„Няма движение в селото и хората се съобразяват с извънредното положение“, обясни кметът на с. Еленово, което започва буквално на метри от последните блокове на благоевградския кв. „Еленово“ Борислав Стойнев. „От селото има един човек, тираджия, за когото от полицията ме предупредиха, че пътува от Италия, но още не е пристигнал тук. Той ще бъде предупреден да спазва задължителната 14-дневна карантина. Като цяло в селото е спокойно, в събота дезинфекцираха спирките, магазина, кметството – местата, където преминават повече хора“, отбеляза кметът и посочи, че жителите като цяло са разбрани и спазват самодисциплина в условията на извънредни мерки.

С призив от Фейсбук страницата на селото кметът на с. Изгрев Йордан Китанов призова съселяните си да сигнализират незабавно, ако разберат за хора, които са си пристигнали от чужбина. Местното население съвестно изпълнява препоръките да не се събират, отбеляза селският управник и коментира липсата на ограничения в достъпа на селото, което също, както Еленово, почти се е сляло в града: „Няма нужда, защото логиката е да се ограничи влизането и излизането от областния център, а не в рамките на общината“, смята Й. Китанов.

Достъпът за селата Горно Хърсово и Бистрица по пътя за местността Бодрост в събота бе ограничен, но вчера нямаше полицейски патрул в началото на пътя при сградата на Горското , нито при ресторант „Воденицата“, на разклона за Г. Хърсово. Пешеходната алея и парк Бачиново бяха свободна за разходки зона. Кметът на с. Бистрица Георги Бочуков обясни, че засега ситуацията в селото с 36 махали е спокойна: „Предварително предупредих всички да се запасят с трайни храни, има и подвижен магазин, който два пъти седмично снабдява махалите с хранителни стоки и всичко необходимо. В половината махали той минава в сряда и събота, в останалите – вторник и петък, и хората си знаят графика, като се спазват хигиенните изисквания. Ако на някой нещо му потрябва, ми се обажда. Местното население други контакти с външния свят на практика нямат, работят си в градинките и всичко е спокойно“, обяснява кметът Бочуков.

през почивните дни само един бистричанин, земеделски производител, му се обадил с искане на служебна бележка да може да си прибере бали сено от  с. Пороминово, защото на стария път за с. Дъбрава, който е в тази посока, имало полиция.

Полицейският пост в тази посока е на изкачването от новия квартал Баларбаши в посока на селата Дъбрава, Рилци и Бараково. „Така се ограничава достъпът до тези села, но за мен е парадокс, че без проблем всеки може да стигне до тях по черния път от кв. „Освобождение“, обясни  кметът на с. Дъбрава Методи Стоянов. „Връщаха много хора, чиито лозя са в землището на селото, а това е сезонна работа и основателно се надига недоволство. Ще поискам патрулът да се премести с 200 м след разклона за Дъбрава, така напрежение няма да има, а достъпът до съседната Кюстендилска област ще е ограничен”, заяви кметът М. Стоянов.  

Рилчани и белополци, също както еленовци и делвинци, са късметлии заради запазения свободен достъп до селата им. „Доколкото знам, не се предвижда блокиране на достъпа до селото, полицейският патрул е при Антените”, обясни кметът на Рилци Крум Крумов. „Няма напрежение, няма недоволство, хората приемат всички ограничения с разбиране. Не се събират и по селото, и като цяло няма движение“, обясни Крумов. Той коментира, че в Рилци има тираджия, пътувал до рисковите държави, който обаче спазва карантината и дори „носа не си подава навън“.

На изхода на жк „Струмско“ в посока към с. Церово в събота имаше патрулка, но кметът на селото Лефтер Едипов обясни, че не са го спрели като минал с колата си, като предположи, че се дава толеранс до вторник, за да може хората, които работят извън мястото, където живеят, да се снабдят с нужните бележки за придвижване. Засега само една жена, която живее в Церово, но е с постоянен адрес в Благоевград, му поискала бележка да може да се прибира след работа, но кметът отложил издаването й за понеделник, когато се надява да има повече яснота за попълването. „Дали обикновена служебна бележка да издам, или такава по образец, очаквам днес да се изкоментира и да се реши от кризисния щаб в Благоевград, защото бланките вече са две – от общината и от полицията“, обясни Едипов.  Кметът на Церово обясни, че преди единадесет дни от Италия се е прибрал местен жител, но човекът стриктно спазвал 14- дневната карантина и не излиза никъде. „Посети го личният лекар, от полицията го проверяват, няма засега признаци да е заразен и се надявам, че всичко е наред“, каза кметът Л. Едипов. На въпрос дали очаква скоро масово прибиране на гастарбайтери в селото той бе категоричен: „Не, не! Повечето са по Испания с целите си семейства, други има по Англия и като сравнявам с предни години, около празниците не очаквам да има струпване и сега при тези сериозни мерки в цяла Европа и затваряне на границите”.

Около 60 служебни бележки издал в почивните дни кметският наместник на с. Зелен дол Александър Мановски-младши на хора, че притежават имот в селото. Това им искали полицаите на пункта, организиран между кръговото кръстовище и моста на р. Струма, на изхода от Благоевград към АМ „Струма“ и към ГКПП – Ст. Лисичково.  „Не съм убеден, че тези бележки ще им осигурят разрешение да напуснат града и да дойдат в Зелен дол, защото мотив „Отивам до вилата“ не е неотложен ангажимент, но хората не го разбират“, обясни наместникът. Той отбеляза, че недоволство сред местното население има най-вече заради пазаруването и достъпа до лекарски услуги. „В селото има магазин, в който не всичко е налично, но важните за бита неща и продукти се зареждат, а обслужването е по правилата за извънредна обстановка – изчакват се и влизат по един, търговците носят маски. Затворил съм детските площадки за ползване, но ми се струва, че хората все още не възприемат достатъчно сериозно ситуацията и проблемът е, че самите те нямат отговорността да си стоят вкъщи и да не контактуват с други. Не мога да ги огранича да не се виждат по домовете си на гости, защото всичко опира до личното съзнание и отговорност“, отбеляза Ал. Мановски. Той напомни, че с декларациите, които всеки лично попълва за влизане и излизане от населено място, се поема персонална отговорност по чл. 322, ал. 2 от Наказателния кодекс, който наказва с до 5 г. затвор и глоба от 10 000 до 50 000 лв. всеки, който наруши мерките, предприети в извънредно положение и против разпространение на пандемията. „Аз като кметски наместник каква бележка мога да дам на човек, който ми казва, че трябва да иде до личния си лекар?!“, чуди се върху неизяснените още детайли Мановски и отбелязва, че е уведомил възрастните хора при нужда от лекарства и храна да се обръщат към него, за да им ги достави лично.

Единствен недоволен от липсата на полицейски патрул, който да ограничи движението в почивните дни, бе кметът на с. Делвино Любен Парашкански. „В събота се обадих на 112, защото имаше масово събиране на хора по алеята към Кръста, а пътят към селото беше като магистрала“, обясни наместникът, като вметна, че би било редно кметовете и наместниците да имат директен контакт с полицията в Благоевград, вместо да звънят на националния телефон за спешни случаи, за да коментират директно проблемите с полицейски началник. Стълпотворение в посока към мемориалния комплекс над Благоевград явно се е получило заради хубавото време в събота и желанието на много хора да избягнат масовите маршрути , но да се съобразят със забраната да излязат на чист въздух в парковете. „Бяха стигнали до чешмата в началото на Делвино,  която сега не работи, и слава Богу. Ако стане нещо и вирусът се появи в селото ни, ще е от външни хора, защото местните не излизат, гледат си градинките и не се събират едни с други“, посочи  притесненията си делвинският управник  Л. Парашкански.в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP