Кметът на Петрич Димитър Бръчков сезира прокуратурата за превишаване на правомощия от кмета на село Старчево Георги Кузманов

13 Май 2016 | 16:32
1 коментара
Общество
Кметът на Петрич Димитър Бръчков сезира прокуратурата за превишаване на правомощия от кмета на село Старчево Георги Кузманов

Кметът на село Старчево е отдал под наем близо 10 дка земеделска земя, частна общинска собственост, намираща се в землището на село Рибник. Управникът е подписал договор на 04.01.2016 г. като наемодател, което противоречи на закона и е отдал имота без да спазва процедурата регламентирана в Наредбата на ОбС за придобиване, разпореждане и управление на общинска собственост във връзка със ЗОС. Освен това е определил месечен наем в размер на 20 лева с ДДС, с което е нарушил и ЗДДС, тъй като кмет на село не разполага с правомощия да определя коя стока се облага или не с този данък. Не е ясно и на какво основание е определен наема, също и на кого се заплаща.

Идентичен е случая в село Старчево за превишаване правомощията на кмета Георги Кузманов и при отдаването под наем на помещение 78 кв.м. намиращо се в сградата на закритото ОУ „Христо Ботев”, публична общинска собственост. Кузманов е сключил договор на 30.09. 2013 г. като наемодател определяйки цена от 75 лева месечен наем за цитираното помещение. Този имот се отдава по реда на същата Наредба за управление и разпореждане с общинско имущество чрез публичен търг или публично оповестен конкурс след решение на Общинския съвет. Кметът на общината има пълномощията да подпише и сключи договора. Наемателят на училищното помещение, фирмата „Динак - Трейд” ЕООД твърди, че наемът е заплащан на кмета на с. Старчево, който е издавал фактури за това.

Средствата от месечният наем не са постъпвали в бюджета на община Петрич, поради което освен превишаване на правомощия от кмета на селото е налице и ощетяване на общинския бюджет. Третият случай в сигнала до прокуратурата срещу кмета на село Старчево касае подписан от него протокол на 10.12.2012 г. за извършено СМР на обект – футболно игрище на стойност  9 350 лева. Протоколи от този вид се изготвят и подписват само от служители на Общинска администрация с нужната техническа провоспособност, каквато не притежава кметът на село Старчево. Същият не е бил определен да подписва протокол за СМР и с заповед на кмета на общината.

Предвид описаните случаи с приложени документи към тях ,кметът на общината Димитър Бръчков настоява за извършването на предварителна проверка за евентуално установяване на данни за извършени престъпления от общ характер.

 

Добавени коментари

Първан публикува:
13 Май 2016 | 22:59
Г-н Бръчков, Научаваме, че в петричката спортна зала ще се провежда спортна среща срещу заплащане по 20 лв. за място и 500 и 800 лв. за маса, което не е позволено, защото е построена с европейски средства. Как ще го обясните на прокурора?

Добавете Вашия коментар

TOP