Кметът на Община Кресна наложи строги ограничения на разходите в ОбА

13 Февруари 2017 | 20:27
0 коментара
Общество

Въведени са лимити на разходите за гориво на цялата администрация, целта е да се спестят няколко хиляди лева

Строги ограничения на разходите продължава да налага кметът на Община Кресна Николай Георгиев. Заради тежкото финансово състояние още миналата година бе приет оздравителен план, за да може местната власт да функционира нормално. 

Въведени са лимити на разходите за гориво на цялата администрация, целта е да се спестят няколко хиляди лева. Извършват се само належащи ремонти, наложени са лимити на мобилните телефони на чиновниците, както и на стационарните телефони в кабинетите им. Следи се и за харченето на средства за командировки и канцеларски материали.

„Няма как, наследих много тежка ситуация. Общината бе с 4-5 милиона лева дългове. В момента дори водим две дела с фирми, които искат да направят запор на сметките ни. Те наистина са извършили определена дейност, но нашите претенции са към сумите, за които смятаме, че са завишени”, заяви общинският управник.

Предприемат се и мерки за повишаване на събираемостта на данъците. Длъжниците се предават на съдия-изпълнител. Непрекъснато се проверява давностният срок на задълженията към общинската хазна, за да не изтече и тези пари да станат на практика несъбираеми. Граждани, които не си платят местните данъци и такси, не се обслужват от общинската администрация, докато не погасят налозите си.

„Спазваме стриктно оздравителния план. Очакваме да получим безлихвен заем от държавата в размер на 800 000 лева, за да погасим стари дългове и да не ни сложат запор на сметките. За да получим парите, едно от условията е да съкратим две бройки от щата в общината, за да намалим разходите”, разкри кметът Николай Георгиев. Той е категоричен, че само спазването на финансова дисциплина ще осигури на община Кресна по-добри дни и постепенно изчистване на задълженията. 

Добавете Вашия коментар

TOP