Кметът на Кресна: Срам е, че толкова години не са намерени средства за музей, който да съхрани богата история на града

11 Юли 2022 | 15:54
0 коментара
Култура
Кметът на Кресна: Срам е, че толкова години не са намерени средства за музей, който да съхрани богата история на града

Днес, в социалните мрежи, кметът на община Кресна разпространи призив за събиране на средства за ремонта на Народно читалище „Култура 1932“, което да се превърне в музей на историческото богатство на града. Ето какво написа той:

Уважаеми съграждани,

Колко са българските градове, които могат да се родеят със славната история на нашия роден край, на нашата Кресна!

Паисий, докато митарствал по българско, разнасяйки своята „История славяноболгарская“ почивал под сянката на същия чинар, който и днес нашепва легенди с листата си на всеки, които отсядат край дънера му в Горна Градешница.

Ами Харизановият род, дал на България най-знатни борци за свобода, политици и общественици:
– Спас Харизанов (Спас Влахли) – родоначалник и борец за църковна независимост;
– Иван Харизанов (син на Спас Харизанов), депутат в 21 и 22 Народно събрание. Активист на ПК „Звено“ и член на Националния комитет на Отечествения фронт. След 09.09.1944 г. член на ръководството на Македонския научен институт и член на ИК на Народен съюз „Звено“. Председател на Върховната стопанска камера и български делегат на Парижката мирна конференция;
– Димитър Димов – писател и драматург (племеник на Иван Харизанов), професор по анатомия на гръбначните животни. Автор на ненадминиатите до днес в българската литература: „Поручик Бенц“, „Осъдени души“, „Тютюн“;
– Теодора Димова – писател и драматург с неповторим стил, дъщеря на Димитър Димов;
– Калина Тасева – художник и внучка на Любомир Харизанов – участвал в национално-освободителните борби за Македония в четата на своя братовчед, Яне Сандански.

Учителят Стефан Карчев, стоял редом до Димитър Попгеоргиев по Въстанието в Кресненско от 1879 г., а сетне преподавател, наставник и близък другар на Александър Стамболисйки.

Ами самият Яне Сандански – „Пиринскят орел“, на когото и днес се възхищават свободолюбците не само у нас, а и в цяла Европа.

И още и още …

Колко са градовете в България, чието име е символ на истинско, неподправено свободолюбие и непримиримост, дали името си на българско въстание? В колко градове на България има костница, където се съхраняват мощите на загинали български герои?

А защо пиша всичко това?

Срамно е, но до днес, повече от 140 години след освобождението на България, не са се намерили средства в нашата родина, за да се изгради тук поне приличен музей, който да пази за поколенията историческата истина за величието на нашите предци и за да пребъде в него българския дух на Пирина. Няма и да се намерят, уви.

Воден от тези високоморални съображение и като кмет на община Кресна искам да се обърна към всички вас – моите съграждани с горещ призив.

Уважаеми съграждани,

Сградата на читалището в гр. Кресна е най-достойното място, където да се експонирана постоянна изложба посветена на миналото, настоящето и бъдещето на нашия прекрасен роден край!

В момента община Кресна разполага с две готови експозиции – Кресненско-Разложко въстание и Яне Сандански, които могат да бъдат изложени във фоайетата на читалището и да се превърнат в постамент, върху който да надграждаме. Тази година общината ще инвестира според възможностите си в ремонт на сградата, подмяна на дограмата и възстановяване на покривната конструкция, която тече силно. Ще създадем с наши сили и мултимедийно съдържание към двете експозиции с текстове на български, руски и английски език, но парите няма да ни стигнат за крайно необходимите вътрешни преустройства и ремонти!

Във фоайетата на първия етаж, стълбите към втория и на втория етаж искаме да създадем необходимимата атмосфера и интериор, които да способстват за максимално доброто възприятие на експозициите и Читалището ще разчита и на вашата финансова подкрепа!

Сметката на народно читалище „Култура 1932“, гр.Кресна, по която можете да правите дарения е:

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ КУЛТУРА 1932
IBAN BG61BPBI79221044310601
BIC BPBIBGSF
Моля, вписвайте в основание: За ремонт на читалището.

Ако успеем да наберем достатъчно средства ще можем да завършим ремонтите до края на лятото и нашият музей ще може да заработи още тази есен! Ангажираме се на фасадата да поставим паметна плоча с имената на всички дарители, независимо от сумата, която са предоставили.

Добрата кауза винаги намира съмишленици.
Благодаря на всички, които ще се притекат на помощ!

Кмет на община Кресна
Николай Георгиев

TOP