Кметът на Кресна Н. Георгиев: На Богоявление душите се къпят в Божията благодат!

06 Януари 2022 | 15:27
0 коментара
Общество
Кметът на Кресна Н. Георгиев: На Богоявление душите се къпят в Божията благодат!

Както всяка година, на Йордановден е многолюдно в двора на храм-паметник и костница "Св.Иван Рилски" в гр.Кресна.

Събралото се множество жужи и къде по-скрито, къде явно, сочи с пръст и коментира достойнствата на храбреците, които ще скочат и този път в ледените води, за да "спасят кръста".

Миналогодишният победител в надпреварата, Николай Митов, е готов да се пребори отново за светинята и с видимо нетърпение очаква сетния призив на отец Людмил, за да се хвърли като лъв напред. Минута след минута се ниже тържествения обред, а напрежението у множеството набира полека сили, за да достигне своята кулминация, когато безстрашните храбреци скочат във водата.

Ето го мигът! Кръстът полита от ръцете на отец Людмил, цопва във водата, но там е срещнат от множество протегнати ръце. Настава суматоха и глъч. Николай, както и миналата година, се оказва най-чевръст и грабва светинята преди другите. Сетне, стиснал здраво трофея си, го поднася към устните на своите мокри до кости приятели-смелчаци, за да усетят с устни силата на неговата духовна мощ.
Окрилен от възхищението на тълпата и горд с постигнатия нов успех, Николай застава смирено до своя пастор и докато продължава да притиска към гърдите си кръста, получава и благословията на отеца.

Така е на Йордановден! Мръзнат телата, но душите ни се къпят в Божия благодат, а традицията ни прави още по-близки един на друг и още по-българи!

Днес да почерпят Йордан, Богдан, Йорданка, Данчо, Данка, Борил, Богомил, Бистра, Найден, Божидар, Божидара и техните сродни имена.

Наздраве!

Добавете Вашия коментар

TOP