Кметът на Кюстендил Огнян Атанасов: Важно е да има добросъседство между България и Република Северна Македония

19 Март 2024 | 20:10
0 коментара
Общество
Кюстендил
Кметът на Кюстендил Огнян Атанасов: Важно е да има добросъседство между България и Република Северна Македония

Като гранична община за нас е изключително важно да има добросъседство и добра комуникация между България и Република Северна Македония. Това заяви кметът на Кюстендил Огнян Атанасов, който взе участие третата трансгранична конференция по проект "Европа на Балканите: Общо бъдеще" на БТА, провеждаща се днес в Скопие и Кюстендил.

„От двете страни на границата – Крива Паланка и Кюстендил, са едва на 40 километра един от друг. Толкова е пътят от Кюстендил до втория по големина град в областта – Дупница. Ние сме редовни посетители на Крива Паланка, както и жителите на Крива Паланка са редовни посетители на Кюстендил“, каза Атанасов. 

„По трансграничното сътрудничество имаме доста изградени проекти през годините. Още от 2007 г. насам“, отбеляза още градоначалникът. 

Той подчерта важността на няколко реализирани проекта в сферите на туризма и информационната свързаност, давайки за пример изграден интернет сайт с информация за различни туристически и културни обекти. 

През новия програмен период имаме проекти в сферата на туризма с община Крива Паланка и за чиста околна среда с община Куманово, отбеляза още кметът на Кюстендил.

Като изключително важен обект той отбеляза транспортен коридор 8, чието изграждане все още се очаква. Сега се целим в 2030 г., посочи Атанасов.

„Предстои ми утре разговор с ръководството на Национална компания „Железопътна инфраструктура“, тъй като в момента тече общественото обсъждане на Оценката за въздействието на околната среда. Да видим как се движат нещата и въпросните трасета, защото има три варианта“, каза още кметът. По думите му бързото придвижване на хора и стоки ще бъде от полза за двете държави.

Проектът "Европа на Балканите: Общо бъдеще" се изпълнява от БТА с подкрепата на Европейската комисия и надгражда вече осъществения проект "Европа в България: общо бъдеще". Сред целите на проекта са: по-добро разбиране на ролята на политиката на сближаване, вкл. на Балканите; повишаване на осведомеността за проекти, финансирани от ЕС чрез Кохезионната политика; насърчаване на открит диалог за резултатите от изпълнението ѝ на местно ниво, както и на гражданското участие по въпроси, свързани с политиката на сближаване. Това е пореден проект след "Европа в България: Общо бъдеще", осъществен от БТА.БТА/Иван Лазаров

Добавете Вашия коментар

TOP