Кметът на Червен бряг: Би трябвало проверяващите да знаят, че обществените поръчки не се правят пряко от кмета

21 Март 2019 | 09:14
0 коментара
Общество

Няма как да лобирам, макар че познавам фирмите. Би трябвало проверяващите да знаят, че обществените поръчки не се правят пряко от кмета.

Това заяви кметът на Червен бряг Данаил Вълов в предаването "Здравей, България” по NOVA.

Според Вълов няма конфликт на интереси.

В сряда той беше разпитан в местното РПУ във връзка с разследване за злоупотреби с евросредства и програми за социално слаби.

През април 2017 г. община Червен бряг обявява обществена поръчка с две обособени позиции - "Приготвяне и доставяне на храна "топъл обяд“ в Червен бряг" и №2 "Приготвяне и доставяне на храна "топъл обяд“ в гр. Койнаре“. Документи по образец, отговарящи на условията на обществената поръчка, са подали три фирми. На базата на критерий "най-ниска цена“ е отговаряла фирмата "М.-П.“ ЕАД, гр. София. Вместо да сключи договор със спечелилата фирма и да обезпечи безвъзмездното изхранване на социално слаби в община Червен бряг, Данаил Вълов е прекратил обществената поръчка на 16.05.2017 г. Целта му е била да облагодетелства другите две фирми, които са печелили обществени поръчки със същия предмет през предходната година.

Акцията е започнала във вторник вечерта, като оперативно-издирвателните действия са възложени на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). В сряда бяха претърсени обекти и жилища в Червен бряг.

Пред NOVA Данаил Вълов коментира акцията в общината.

"Културно нахлуха, като изключим тежко въоръжената жандармерия, която не беше необходима, но е право на органите да преценят кое е необходимо”, заяви той.

На информациите в различни издания в интернет, че е платил гаранция, кметът отвърна, че няма как да е платил 75 000 лева за няколко часа.

"Цецка Илиева има собствена фирма и няма как да работи в моята. Била е счетоводител при мен, по времето, когато съм си ръководил бизнеса и не съм бил кмет”, коментира Вълов обвиненията в конфликт на интереси. Относно втората намесена фирма, той поясни, че е на жена, която живеела на съпружески начала с един от общинските съветници, но и това било нормално в малкия град.

Кметът на Червен бряг добави, че на позицията, на която е, можело да му бъде повдигнато обвинение по всяко време.

"Не се притеснявам. Не става въпрос за милиони левове. Юристите ми ще проверят повдигнатите обвинения”, каза още Вълов.

Добавете Вашия коментар

TOP