Кметът на Божурище продал общински имот на баща си, теглил 1 млн. кредит

29 Май 2019 | 12:58
0 коментара
Криминално

Арестуваният кмет на Божурище  Георги Димов е изтеглил кредит от 1 млн. лв. при годишна заплата 25 хил. лв., а сред купувачите на продадените от него четири общински имота е  баща му. 

Това стана ясно от думите на говорителя на Специализираната прокуратура Сийка Милева, ден след показната акция с участието на КПКОНПИ. 

Тя обясни още, че в рамките на един ден са били сключени договорите за четирите земи, обявени на таен търг от общината и  подчерта, че имотите са купени на цена от 2,16 лв./кв. м. 

През октомври 2018 г. Димов е внесъл в общинския съвет предложение за продажба на въпросните имоти в село Гормазово, като съветниците гласували да се организира търг с тайно наддаване. Много хора от Божурище и близките села проявявали интерес към терените. На 7 декември те се свързали с председателя на общинския съвет Георги Димитров, за да му кажат, че се е появила обява за земите на сайта на общината. Проблемът обаче бил, че до изтичането на търга оставал един час. Така никой от желаещите не могъл да подготви необходимата документация.

Имотите били продадени на три търговки дружества и едно физическо лице. Едното от дружествата е собственост на бащата на кмета, а физическото лице е висш магистрат от НСлС - Ваня Дойчева. За момвнта с повдигнати обвинения са Димов, заместничката му Габриела Дончева и началникът на отдел "Общински имоти".

От спецпрокуратурата заявиха, че ще поискат постоянен арест само на кмета, тъй като срещу него има повдигнато обвинение за длъжностно престъпление, а срещу останалите двама само за това, че са приели и обработили документите за продажбата. Щесе иска и длъжностно отстраняване на Димов.

Предстои установяване и на имущественото състояние на тримата обвиняеми по случая.

От своя страна, наблюдаващият прокурор Генка Брезашка обясни, че може да има и други длъжностни лица, които да бъдат привлечени като обвиняеми

Проверката на Специализираната прокуратура по случая със съмнителната сделка за общински терени е заведена по повод сигнал на председателя на Общинския съвет на Божурище Георги Димитров, допълни Милева.

Добавете Вашия коментар

TOP