Кметът на Благоевград Методи Байкушев представи балансиран бюджет на плюс за 2024 г., сред приоритетите-инфраструктура, образование и привличане на инвеститори

23 Януари 2024 | 07:45
1 коментара
Общество
Благоевград
Кметът на Благоевград Методи Байкушев представи балансиран бюджет на плюс за 2024 г., сред приоритетите-инфраструктура, образование и привличане на инвеститори
Кметът на Благоевград Методи Байкушев представи балансиран бюджет на плюс за 2024 г., сред приоритетите – инфраструктура, образование и привличане на инвеститори


Балансиран бюджет за 2024 година с положително салдо, позволяващо компенсиране на част от наследения дефицит от предходни години, представи днес на пресконференция кметът на Благоевград Методи Байкушев.
По думите му бюджетът следва реални политики и отразява приоритетите на Община Благоевград.
45 785 337 лева е общият размер на приходите за 2024 година, които се очаква да постъпят в хазната от собствени приходи, от субсидии от централния бюджет и целеви средства, получени по европейски проекти.
Разходите предвидени в бюджета за настоящата година възлизат на 43 599 688 лева, положителният баланс е 2 185 649 лева, стана ясно още на пресконференцията.
Общият дефицит, натрупан от минали години, за който трябва да се вземят мерки за разплащане през тази година е в размер на 20 209 868 лева.
Проектът за бюджет 2024 г. ще бъде подложен на обществено обсъждане на 25 януари (четвъртък) от 17.00 часа в зала „22-ри септември“.
„Тази година аз ще представя бюджета пред обществеността на разбираем за всички език. Целта е да стане ясно за какво ще бъдат изразходвани средствата. Ще акцентирам върху бюджета за местни дейности, тъй като Общината няма пряко отношение към средствата за държавно делегираните дейности“, каза адв. Методи Байкушев, като уточни, че лично ще отговаря на въпросите на гражданите.
Кметът очерта основните приоритети, залегнали в проектобюджета за настоящата година, в това число:
-           Изграждане и поддръжка на градската инфраструктура;
-           Проектиране и отчуждаване на имоти за изграждането на бъдеща инфраструктура;
-           Инвестиции в образованието, което предполага стратегическо планиране и конкретни действия за включването на бизнеса за подготвянето на квалифицирани кадри;
-           Привличане на инвеститори.
 
Община Благоевград е предвидила и множество реформи за стабилизиране финансовото си състояние, предвид заварения огромен дефицит, предизвикан от изразходване на целеви средства не по предназначение и предстоящи плащания по съдебни решения. "Този дефицит е натрупан през годините, кметовете преди мен също са заварили нелека ситуация, но когато откриеш проблемите трябва да вземеш и мерки за решаването им", заяви кметът Байкушев.
В бюджета за 2024 година са предвидени средства, както за текуща издръжка на общинските дейности, така и за неизградени обекти, за които липсват пари по сметките на Общината. Сред тях са: ул. „Промишлена“, ремонт на Камерна опера и укрепване на свлачището по пътя за м. Бодрост.
„Добрата новина е, че в държавния бюджет са предвидени 50 млн. лева за инфраструктурни проекти само за община Благоевград. Средствата са целеви и могат да бъдат изразходвани единствено за обектите, за които са отпуснати“, каза адв. Байкушев и допълни, че утре му предстои среща с представители на Министерство на финансите и Фонд ФЛАГ за търсене на опции за разсрочване/рефинансиране на натрупания дълг.
Кметът обяви, че има подкрепата на ЮЗУ „Неофит Рилски“ и Американския университет в България за привличане на потенциални инвеститори, предвид че двата университета подготвят бъдещи кадри, отговарящи на изискванията на трудовия пазар.
 

Добавени коментари

Станислав Станев публикува:
24 Януари 2024 | 20:18
Абе че нищо не става от него не става ама защо постоянно с тия изяви явно пак ще се краде от Благоевград тайно обаче

Добавете Вашия коментар

TOP