Кметът на Благоевград Илко Стоянов: Поклон пред просветителите, записали имената си в историята на Родината ни

24 Май 2023 | 15:38
0 коментара
Култура
Благоевград
Кметът на Благоевград Илко Стоянов: Поклон пред просветителите, записали имената си в историята на Родината ни

Тържествен парад на училищата постави началото на честванията по повод 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, писменост и култура, на славянската книжовност и празник на Благоевград.

Ученици заедно със свои учители дефилираха през площад „Георги Измирлиев“, като по време на шествието бяха презентирани и постиженията на всяко едно от учебните заведения. Преди да  преминат през площадното пространство те образуваха два лъча, единият от тях тръгна от Съдебната палата в Благоевград, предвождан от Детско-юношески духов оркестър към ЦЛТРДБ, а другият от Национална хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“, начело на който бяха музикантите от Биг Бенд - Благоевград.

Програмата продължи с мащабен концерт с богат и разнообразен репертоар, в който участие взеха местни творци и благоевградски надежди. Преди него жителите и гостите на града бяха поздравени от кмета Илко Стоянов, който подчерта значимостта на делото на светите братя Кирил и Методий, техните ученици и продължители на мисията.

„Днес е най-хубавият български празник. Днес е ден, в който изпитваме особена гордост, защото с образование, с култура и с духовност българите достигат до уникални висоти.  И днес България не е на три морета, днес България е на седем континента. Имаме с какво да се гордеем. Поклон пред просветителите, записали имената си в историята на Родината ни, поклон пред всички, които продължават мисията им и днес“, каза в част от приветствието си кметът Стоянов.  

 

В празничния концерт участие взеха ученици от музикалните паралелки на НХГ, ученици от III ОУ “Димитър Талев“, балет „Релеве“, Мажоретен състав „Бижу“, Цигулков ансамбъл „Прима виолина“,  Група за стари градски песни „Нежни звуци“, Пирински танцов ансамбъл, Детска фолклорна група „Джумайчета“, Фолклорно трио „Джумалия“, ФГ с ръководител Маргарита Петрова към НЧ „Никола Вапцаров – 1866“, Деца от рубриката „Родолюбие“ на БНТ – Благоевград и възпитаници на балет „Кроазе“ към ЦЛТРДБ.

 

В програмата участие взеха и ученици от Общински младежки парламент.

На събитието присъстваха председателят на Общински съвет Радослав Тасков, Дейвид Арабаджиев, секретар на Община Благоевград, Силвия Домозетска, директор на Дирекция „Култура, спорт и туризъм“ към Община Благоевград, Симона Митова, директор „Образование“, културни и образователни дейци, общественици и граждани.

Преди началото на културната програма, кметът на Благоевград Илко Стоянов взе участие и в тържествата на Национална хуманитарна гимназия, като положи цветя на паметниците на светите братя Кирил и Методий и Кузман Шапкарев.

Кметът посрещна в кабинета си и третокласникът Теохар Спиров от СУИЧЕ “Св. Климент Охридски”, който представи достойно Благоевград по време на Национално състезание по моделиране в Шумен.

Втората част от програмата днес ще продължи с традиционна Обща изложба в Градската художествена галерия, която има и конкурсен характер. Експозицията ще бъде открита в 17.00 часа, когато ще бъдат връчени и наградите на избраните от журито творци. Предвидена е и специална награда на името на Христо Бараковски.

В 19.00 часа на площад "Георги Измирлиев" ще премине първото шествие на абитуриенти от Благоевград.

Празникът ще завърши с дългоочаквания концерт на легендата на българската естрада Васил Найденов и неповторимата Силвия Кацарова. Любимите изпълнители ще излязат на една сцена в 20.00 часа на площад „Георги Измирлиев“.

В Градската градина вече отвори врати къщичка с книги. Тя представлява заемна за малки и големи читатели, като през днешния ден всеки, който иска може да си извади безплатна читателска карта за Регионалната библиотека "Димитър Талев" - Благоевград.

Градската градина в Благоевград е украсена и с хиляди малки светлини, които ще създават приятна атмосфера в малките часове на денонощието през следващите дни, а абитуриентите ще могат да запечатат в кадри незабравими мигове.

Добавете Вашия коментар

TOP