Кметът на Белица Радослав Ревански: Г-н Доган доказа, че е най-големият патриот и български държавник

20 Март 2017 | 09:26
0 коментара
Политика

Аз винаги съм казвал, че господин Доган е най-големият патриот в държавата, каза кметът на Белица Радослав Ревански по повод политическото послание на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, публикувано миналата седмица. То придоби голям отзвук, тъй като това е първото политическо послание, което поставя директно въпроса за случващото се в Турция и за последиците и заплахите за България и Балканите, и никой друг политик не се осмели да го направи.

Ахмед Доган предупреждава, че ако „правото на временно пребивавал на определена територия“ се превърне във водещ политически принцип за възстановяване на „бивши владения“, то „световният ред отива към разпад“, и призовава християни, мюсюлмани и останалите етноси „да дадат исторически урок на всички, които си въобразяват, че имат историческото право да ни надзирават и направляват“.

„Всеки от нас трябва да преживее своя исторически катарзис. Иначе за състоянието „разкрачен стоеж“ се плаща много висока екзистенциална цена, и то поколения наред“, пише в посланието си Ахмед Доган.

По този повод Радослав Ревански е категоричен, че е време политическите партии да се обединят и да не допускат външни вмешателства във вътрешната политика на страната ни, и това да се превърне във втора обединителна кауза за българските политици.

– Г-н Ревански, в края на миналата седмица излезе доста силно изказване на Ахмед Доган, как ще го коментирате?

– Аз винаги съм казвал, че господин Доган е най-големият патриот в държавата. Смея да кажа, че го познавам не само като личност, но и като човек. През последните 10 години съм около него и той ме е научил да правя много родолюбива политика, която следвам като философия и в моето управление. Когато господин Доган говори, а той се появява веднъж и начертава пътя на държавата, за съжаление невинаги българските държавници го чуват. С тази реч той направи разрез на геополитиката, която касае лично нашата родина. С политическото си послание той разби на пух и прах обвиненията, че служи на Турция, доказа, че е български гражданин, държи на България и не желае никакви други държави да се бъркат в нашата родна земя. Иначе той начерта стратегии за развитие на държавата в сложната геополитическа обстановка. Аз съм горд, че този човек е моят лидер, и се надявам българските граждани да осъзнаят какъв политик има в тази държава, силно се надявам на това.

– В този смисъл той говори за обединение на някои от партиите, за да се спрат опитите за влияние и намеса от страна на Турция във вътрешната ни политика. Необходимо ли е според Вас като член на Изпълнителния комитет на ДПС това обединение?

– След националната кауза България да бъде в НАТО и ЕС няма друга кауза, която да е обединила досега партиите. Мисля, че всички политически партии са длъжни да се обединят около това да не допуснат вмешателства на външни държави, в конкретния случай Турция, а и не само. Трябва да си отстояваме националния интерес и това може би трябва да се превърне във втората кауза, която да обедини партиите. Чест му прави на г-н Доган, че говори публично, а не като другите да се крият като мишки.

– Кой според Вас е проводникът на тази идея?

– Партията на Лютви Местан е проводникът на тази идея – от юг да бъде „превзета“ България по демократичен начин. Аз като член на ДПС, член на централното ръководство и като кмет съм приемал ходжи, които се оплакват, че тези шарлатани идват и ги заплашват, че ако не помагат, няма да получават заплати, ще ги тормозят и т.н. Те се заиграват с много деликатна струна за българските мюсюлмани – религията. Те я използват не за обединение, а за война реално, за разединение. Не им прави чест! Аз съм убеден, че хората в държавата и най-вече мюсюлманите го осъзнават и няма да се поддадат. Но тук моля държавата и специалните служби да бъдат по-адекватни. При мен идваха хора, които ми споделиха: „Те ни раздават торбички с цел да ни купуват гласовете и казват, че това идва от Турция“. За мен това е много притеснително и се надявам българското общество да има чувство за самосъхранение и то да се прояви възможно най-бързо и във възможно най-голяма степен.

– Извън този натиск, който се налага върху хората, как протичат изборите тук?

– Засега, смея да кажа, нормално. Вече се вдига градусът. На прага сме на последните няколко дни до изборите. Всички започват да говорят за тях и очакват какво ще се случи. Изключения правят малки пререкания, предизвикани от привърженици на партията на Местан, които търсят провокация. Аз съм помолил всички от щаба на община Белица да не се поддават на провокации, да продължават в този дух – със сърце към хората и да помагат. Няма нужда от конфронтация! Народът се е изморил от конфронтация, омраза и разделение. Ние следваме политиката на обединение и я следваме по начин, на който ни е научил г-н Доган.

– Необходима ли е консолидация на гласовете на ДПС, за да се даде отпор на партията на Местан?

– ДПС си има консолидирана подкрепа. Аз се надявам на по-широка подкрепа извън традиционния електорат, защото това, което прави ДПС за държавата, и още повече с това послание на господин Доган, мисля, че показахме, че сме най-националноотговорната българска партия в държавата. Говорим открито за проблеми, които касаят първо населението и държавата като цяло, и като част от ЕС.

– В случая можете ли да асоциирате това, което прави ДПС и Вие като представител на партията на местно ниво?

– Аз съм научен от господин Доган да говоря реални неща, изпълними, дори и невинаги да се харесват. Той винаги ми е казвал: „Излизаш и говориш на хората това, което можеш да направиш“. Благодарен съм му, че ме е обучил да имам стратегическа визия за поне пет години напред какво да се направи. Това, което говорех преди две години, вече се изпълнява и то е видимо.

– В случая можете ли да асоциирате и визията на бъдещ народен представител на ДПС, визирайки себе си?

– Категорично. Аз като кмет, който е поел ангажимент преди две години, и като представител на партията го изпълнявам. Това важи и за кандидатите за народни представители от листата на ДПС в момента, и конкретно за  Благоевградски регион.

– В този ред на мисли ще има ли възможност присъствието на депутати в Народното събрание да помогне на кметовете по населени места да реализират проекти?

– Разбира се. При нас има много строго изградена субординационна структура. Силно се надявам ДПС, а и като цяло да има едно работещо правителство и тази структура да не се нарушава, а именно местна власт-изпълнителна власт-законодателна власт. Ние спазваме стриктно тази йерархия и ще продължим по същия начин. Проблемите, които ги виждаме, че не са законодателно уредени и касаят местната власт, да ги даваме на нашите народни представители и те със своята законодателна сила да могат да ги превърнат в закон. Така разбираме ние политиката. Най-важната разликата между останалите партии и ДПС е, че ДПС има човешко отношение към проблемите.

източник: в.Струма /ЯНА ЙОРДАНОВА

Добавете Вашия коментар

TOP