Кметът на Белица Р. Ревански : Необходими са повече финансови средства и овластяване на селските райони, за да ги направим привлекателни за бизнес и за живеене

27 Януари 2022 | 10:15
0 коментара
Общество
Кметът на Белица Р. Ревански : Необходими са повече финансови средства и овластяване на селските райони, за да ги направим привлекателни за бизнес и за живеене

Кметът на Белица пред Комитета на Регионите в Брюксел :

Необходими са повече финансови средства и овластяване на селските райони, за да ги направим привлекателни за бизнес и за живеене.

По време на 148-тата Пленарна сесия на Европейския Комитет на Регионите, която се провежда на 26 и 27 януари 2022 г. онлайн, кмета на Белица Радослав Ревански взе отношение от страна на българската делегация в Комитета относно Дългосрочната визия за селските райони на Европейския съюз.Той заяви, че устойчивото социално-икономическо развитие на селските райони е неразривно свързано със съществуващата инфраструктура и качеството на предлаганите услуги. Въпреки постигнатия напредък през последните години, текущия анализ на ситуацията в България показва, че техническата и социална инфраструктура в селските райони е все още в незадоволително или в лошо състояние. За подобряване на ситуацията безспорно са необходими финансови средства, но също така и промяна в цялостното обществено настроение спрямо селските райони. Селските райони имат сериозен потенциал, който може да бъде развит и използван в тесен диалог и сътрудничество между институции, както и други заинтересовани страни, действащи на съответната територия.
Основни докладчици по темата бяха Дубравка Шуица – заместник председател на европейската комисия,Януш Войчеховски – комисар по въпросите на земеделието.

TOP