Кметът Методи Байкушев сформира работна група за проследяване разходването на минералната вода на Благоевград

19 Февруари 2024 | 20:01
5 коментара
Общество
България
Кметът Методи Байкушев сформира работна група за проследяване разходването на минералната вода на Благоевград

Кметът Методи Байкушев създава работна група от специалисти, която да установи актуалния дебит, който достига до титулярите на разрешителните за ползване на минерални води в Благоевград. Това съобщи той на редовната пресконференция.

Целта е да бъде установено адекватни ли са сега действащите процедури за отчитане на използвания воден ресурс, осъществява ли общината и как контрол върху отчитаните от водоползвателите количества, реални ли са количествата, върху които се начисляват задълженията на ползвателите. 

Градоначалникът съобщи, че към момента липсва яснота за прилаганите процедури за отчитане на ползваните термални води и доколко въведените правила гарантират интереса на всички страни.

„Първоначалният анализ сочи, че има изключително сериозен дефицит на информация, и че контролът не е достатъчен. Поемам ангажимент, оттук нататък да бъде ясно за обществеността с колко минерална вода разполагаме, кой я ползва, на какво основание, как се отчита и как се плаща, как е организиран процесът по контрол от страна на Общината - нещо, което при встъпването ми в длъжност не заварих", коментира кметът Методи Байкушев.

Той е дал едномесечен срок на работната комисия да отговори на поставените въпроси, резултатите ще бъдат оповестени публично.
 
На пресконференцията днес кмета обяви, че концесионерът на минералната баня плати 470 000 лева дълг към Община Благоевград

Започваме работа по повишаване на събираемостта на задълженията към Община Благоевград, това заяви по време на пресконференция днес кметът Методи Байкушев.

Той съобщи, че в последните 30 дни концесионерът на минералната баня в Благоевград е погасил над 470 000 лева задължения към Общината - 110 000 лв. данък недвижими имоти, 191 000 лв. такса смет и 174 000 лв. задължения по концесионния договор.

„Остава една малка вноска за 2023 година, в постоянен диалог сме с концесионера за изчистване на натрупаните задължения. Обектът е проверен от РЗИ, откъдето има издадено предписание за подобряване на условията", заяви градоначалникът.

Голям длъжник към Община Благоевград е и собственикът на кино „Синемакс", стана ясно на пресконференцията. Той е натрупал 163 920 лв. задължения за местни данъци и такси чрез дружествата „Технопарк активи" ЕАД и „Нанотех активи". Изследват се правните възможности за събиране на тези задължения в кратки срокове.

Добавени коментари

Георги публикува:
22 Февруари 2024 | 15:22
Ще се прави сбор на левите, да се плицикат?
smeshen chowek публикува:
20 Февруари 2024 | 07:53
alo bajku[ew stegni se be edno goworeshe drugo stwa ako ne mojesh da uprawlqwash napusni dostoino sega si hwanat za topkite ot taskow i si smeshen
Илия публикува:
20 Февруари 2024 | 02:16
Гаранция/хотела на (мама кажа )И хотела Езерец.Има тройно разминаване.
Водопроводчикът публикува:
19 Февруари 2024 | 20:21
Защо му е група? Просто възлага на ВиК да монтират калибрирани разходомери за вода на тръбите към ползвателите и ще види веднага дали ползват договорените количества и колко крадат.
Bokko публикува:
19 Февруари 2024 | 20:08
Шокиран съм, наскоро научих, че 90% от хората са заразени с пapaзити, поради тях имаме повечето заболявания (включително рак), алергии, хронична умора и главоболие, торбички под очите, акне и папиломи, чести настинки и слаб имунитет, тази инфекция бавно ни убива. Вземете теста и разберете дали сте заразени и как да спасите себе си и близките си:----- https://shout.to/testa

Добавете Вашия коментар

TOP