Кметът Методи Байкушев на среща с жители на ж.к. Струмско: Няма да настаняваме бежанци в квартала, някой се възползва от страховете на хората

17 Април 2024 | 14:14
0 коментара
Общество
Благоевград
Кметът Методи Байкушев на среща с жители на ж.к. Струмско: Няма да настаняваме бежанци в квартала, някой се възползва от страховете на хората

Общинските жилища, които предстои да бъдат изградени в ж.к. „Струмско" няма да бъдат предназначени за настаняване на конкретни етнически групи. Това заяви с категоричност кметът на Благоевград Методи Байкушев по време на инициирана от него среща с жителите на квартала. Поводът бе породилото се напрежение в резултат на неверни твърдения в медии и социалните мрежи, че Община Благоевград ще изгради социални услуги, в които ще бъдат заселени бежанци и граждани от ромски произход.

„Нямаме подобни намерения. Това, което поемам като ангажимент е да идвам на място поне веднъж годишно. Ще се срещна с вас и в края на мандата и тогава ще проверим дойдоха ли бежанци в Благоевград. Подозирам, че темата се използва с политически цели и някой се възползва от страховете на хората. Аз такова нещо не бих направил със своите сънародници, за да трупам дивиденти", заяви кметът пред над 100 жители на кв. „Струмско".

Той представи в детайли мотивите и намерението на Общината в квартала да бъде създаден съвременен социален комплекс. В него са включени:   

1. Център за настаняване от семеен тип за лица в надтрудоспособна възраст без увреждания, в който възрастните хора ще живеят в среда, близка до семейната, ще получават грижа, съобразена с индивидуалните им потребности;  

2. Център за настаняване от семеен тип за лица с трайни увреждания –  особено необходима социална услуга, предвидена в Националната карта на социалните услуги;

3. Общински жилища, в които  ще бъдат настанявани хора, отговарящи на условията в общинската Наредба за реда и условията за установяване на жилищните нужди на граждани, ползване и управление на общински жилища. Целта е след продажбата на сега съществуващите общински жилища на дългосрочните им наематели, поетапно да се изградят нови, в които да бъдат настанявани млади семейства в нужда, да се предоставят за ползване от завръщащи се в Благоевград специалисти или за привличане на ключови за общината специалисти, вкл. в културната сфера.

„Нашата цел е да подобрим средата и да създадем по-добри условия за живот във всеки квартал и всяко населено място в общината, кв. „Струмско" е сред приоритетните в програмата за развитие. Ще работим за превръщането на междублоковите пространства и калните петна в зелени площи с модерен европейски облик ", заяви още кметът Методи Байкушев.

Градоначалникът представи подробно плановете за развитие на кв. „Струмско". Той запозна присъстващите с проектите, които предстои да бъдат реализирани. Сред тях са:

Благоустрояване на ул. „Юрий Гагарин", ул. „Кресна", проект за изграждане на ул. "Заря" и ул. „Влахина планина", реконструкция на спортна площадка в района на пощата, проект за реконструкция на междублоково пространство, намиращо се между ул. „Броди" и ул. „Яне Сандански", както и самата ул. „Броди" .

Предвижда се още да бъдат проведени отчуждителни мероприятия за ул. „Освобождение" и ул. „Струма", както и да бъде подменено изцяло осветлението в квартала.

По време на срещата присъстващите споделиха своите притеснения, че на място няма достатъчно зелени площи, детски и спортни площадки.

Кметът пое ангажимент Община Благоевград да търси варианти за решаване на конкретните проблеми и декларира абсолютна готовност за провеждане на последващи срещи с жителите  на квартал „Струмско".

Добавете Вашия коментар

TOP