Кметът Методи Байкушев: Балканите могат да станат новият икономически център на Европа

12 Март 2024 | 17:48
0 коментара
Общество
Благоевград
Кметът Методи Байкушев: Балканите могат да станат новият икономически център на Европа

Разчитаме на европейско финансиране, за да изградим модерни социални услуги, каквито практически не съществуваха преди присъединяването ни към Европейския съюз. Това заяви кметът на община Благоевград Методи Байкушев по време на регионална конференция „Европа на Балканите: Общо бъдеще“ в Националния клуб на БТА в Благоевград.

 

Кметът посочи, че благодарение на европейското финансиране през последните години държавата поддържа и изгражда модерна транспортна и образователна инфраструктура и създава административен капацитет, развива конкурентоспособността на българските предприятия. Според него всичко, което се случва във времето зависи от нашата мъдрост, и от това как управляваме тези средства, кои хора поставяме да ги управляват и от отношението към Европа преди всичко като един съюз.

„Споделянето на общи ценности, гарантирането на икономически просперитет и изграждането на социални държави, е начинът никога да не се занимаваме с онези дребни човешки страсти, които водят до избухването на войни. Народите на Балканите имат огромен потенциал. Нашите икономики все още са млади, особено в сравнение с икономиките на Западна Европа и ако успеем да доведем до край разширението на Европейския съюз в Западните Балкани, можем да създадем един огромен млад пазар, който да направи така, че ние да бъдем новият икономически център на Европа.“, каза кметът Байкушев. По думите му основната задача е да мислим за поколенията в бъдеще и как си представяме Балканите и Европа след 50 и след 100 години. Като мирно място или като място, където всеки настоява до края, безогледно за своя личен национален интерес. Националният интерес е осъществим само през сътрудничество с онези народи, с които споделяме общи ценности, каза кметът на Благоевград.БТА

Добавете Вашия коментар

TOP