Кметът Кр. Герчев свиква събрание за учредяване на етажна собственост в раздирания от скандали блок 3 на „Пирин голф” край Разлог

02 Април 2019 | 07:51
1 коментара
Общество

По указания от Министерството на регионалното развитие и благоустройството кметът на Разлог Красимир Герчев свиква общо събрание за учредяване на етажна собственост в една от жилищните сгради в „Пирин голф”.

Това се случва след поредица от сигнали за самоуправство срещу фирмата на Йордан Каназирев – „България Холидейз“ ЕООД, депозирани до редица институции от собственика на апартамент в блок 3 на сграда „Даунтаун” Иво Василев и последвали искания от негова страна и другите собственици в блока за свикване на общо събрание и учредяване на етажна собственост.

Причината за тези искания станаха действията на фирмата, която започна да спира електричеството на всички, които откажат да подпишат анекси към договорите за управление за завишаване на цената за поддръжка на квадратен метър. Това разгневи голяма част от собствениците на жилища в „Пирин голф”, а някои последваха примера на Василев и депозираха жалби в прокуратурата.

Още в началото на миналата година от МРРБ бяха дадени указания на кмета Кр. Герчев за свикване на общо събрание, но поради депозирана жалба от страна на „България Холидейз” до областния управител срещу поканата на градоначалника за свикването му това така и не бе направено. Мотивът за жалбата бе, че сградите са в затворен комплекс и фирмата има договори за управление на общите части. Сега от ведомството обаче уточняват, че по силата на Закона за управление на етажната собственост, за да бъде предоставено управлението на общите части на инвеститора, договорите за управление на общите части на сградите в режим на етажна собственост, построени в комплекс от затворен тип, трябва да бъдат нотариално заверени и вписани в Агенцията по вписванията. Това обаче не е направено, поради което сградата не може да се разглежда като етажна собственост, построена в жилищен комплекс от затворен тип.

Учредяването на етажна собственост ще даде възможност на живеещите в блока да решават сами проблемите си, включително и на кого да предоставят управлението на общите части в сградата. Събранието е насрочено за този петък, а дневният ред включва избор на управител, управителен съвет, касиер и контрольор. В случай че то не се проведе поради липса на кворум, кметът на община Разлог служебно ще определи лицата, които да изпълняват съответните функции.

Още миналата година жалбоподателят Иво Василев в писмата си до институциите изрази готовност лично да се нагърби с функциите на управител, ако заради липса на кворум събранието не се състои.

През последните почти две години „България Холидейз” е обект на редица проверки по жалби на Иво Василев. През януари месец тази година Районна прокуратура – Разлог стартира цялостна проверка на дейността на фирмата, която ще се извърши по реда на общия надзор за законност. Тя трябва да установи евентуални административни и други правонарушения при сключване на договори за поддръжка и управление и цялостно стопанисване на затворения жилищен комплекс.

Освен цялостната дейност на фирмата в рамките на проверката ще се установява и собствеността на сгради, пътища и начинът на общо ползване на всички съоръжения в затворения комплекс, в това число доставката на електроенергия и вода.

Блокът, в който кметът свиква събрание за учредяване на етажна собственост

в.Струма

Добавени коментари

Капитан Петко Войвода публикува:
05 Април 2019 | 15:20
те поГЕРБаха БЪЛГАРИЯ!!!

Добавете Вашия коментар

TOP