Кметът Кирил Котев: Необходим е кредит в размер на 2 млн. лв. за реализирането на проект „Изграждане на северна дъга на околовръстен път Сандански“

05 Септември 2016 | 17:46
0 коментара
Общество
Кметът Кирил Котев: Необходим е кредит в размер на 2 млн. лв. за реализирането на проект  Изграждане на северна дъга на околовръстен път Сандански

Кирил Котев, кмет на община Сандански, в интервю за Радио ‘‘Фокус’’ – Пирин 

Фокус: Г-н Котев, искате да изтеглите кредит в размер на 2 млн. лв., за да реализирате проект „Изграждане на северна дъга на околовръстен път Сандански“. Разкажете ни повече за проекта. Защо той е необходим на община Сандански?


Кирил Котев: Това е един проект, който е започнат далеч преди мен. Има проведен конкурс, обществена поръчка и т.н., но за проекта не е осигурено финансиране, както и документално земите не бяха още прехвърлени, като в момента довършваме тази процедура. Но за финансиране нямаме средства от бюджета, тъй като когато е прието да се прави тази отсечка е зададено, че тя ще бъде от външно финансиране, в случая кредит. Изпълнявам решение на Общински съвет-Сандански и в момента внасям на редовна сесия, която ще има към края на месец септември, за уточняване на параметрите по кредита, за което решение трябва да вземе ОбС. 


Фокус: Ще облекчи ли трафика този околовръстен път?


Кирил Котев: Да, мисля че имаше и по-спешни отсечки от тази, но и тази отсечка е необходима на град Сандански, така че мисля, че ще се усети едно сериозно облекчение в трафика, защото реално в града има само 3 прехода през реката, а това ще бъде четвъртият. Предвижда се по новата пътна отсечка да минат през първата година 290 000 автомобила, а след третата – 370 000 моторни превозни средства. Тази пътна отсечка ще свърже отделните части на града с общинския път до курортната местност Попина лъка. Освен това с осъществяването на проекта ще се осигури по-бързо придвижване, ще се подобри ефективността на градския транспорт, ще се облекчи трафикът, ще има икономически и екологични ползи, ще се даде възможност за голяма пешеходна зона, ще се спестят време и гориво за пътуване, ще се намалят вредните емисии, ще се създадат условия за инвестиции в следствие на подобрената инфраструктура.


Фокус: Какъв ще бъде лихвеният процент на кредита, ако предложението Ви бъде одобрено?


Кирил Котев: Вече имаме оферти от банките. Ние сме заложили да бъде под 4%, но това което получаваме от банките е много под 4%. Говорим за оферти под 2.5% и под 2%. 
Фокус: В какъв срок община Сандански би могла да се справи с връщането на кредита?
Кирил Котев: Нашето предложение е той да бъде за период от 10 години, но при положение, че общината има сили и възможности да се справи по-рано, не се предвиждат в договора никакви наказателни лихви, неустойки и т.н.


Фокус: Колко време би продължило изграждането на околовръстния път?


Кирил Котев: Около 50% от него, в които е по-тежкият участък, вече е изграден. Остава по-малката отсечка, която е и по-лека. Мисля че, след като получим всички документи и финансирането, в рамките на около 2 месеца всичко ще бъде готово. 
Фокус: Във връзка с проекта вече проведохте и обществено обсъждане. На какво мнение са хората?


Кирил Котев: Те не коментираха толкова самия кредит, а по-скоро коментираха начина на провеждане на обществената поръчка, коментираха колко е необходим този път и колко не е, все неща които е трябвало да станат преди да се започне този път. По-голямата част от него вече е изградена, така че в момента това, за което трябва да говорим е начинът на финансиране, като финансирането пак повтарям, че предходният Общински съвет е взел решение, че ще бъде направено чрез външно финансиране, т.е. кредитни институции и в момента аз само изпълнявам решението на Общинския съвет и уточняваме параметрите на кредита. 


Фокус: Споменахте, че според Вас има доста по-спешни отсечки. За кои отсечки говорите?


Кирил Котев: Да, говоря за Южната дъга в Сандански, която в момента е обходен път за квартал „Изгрев“, както и Околовръстният път на града, който е в изключително лошо състояние. 


Фокус: Съвсем скоро община Сандански започна ремонт на улица „Рила“. Какви ремонтни дейности ще бъдат извършени?


Кирил Котев: Ремонтира се една къса отсечка от улица „Рила“, която е около 115 метра, но в тези 115 метра може би ще видим всичко от строителството, което може да се наложи по една улична мрежа. Имаме смяна на канализация, изграждане на канал за дъждовните води, два водопровода, от които единият е магистрален, кабели на ЧЕЗ и кабели на телефонни и кабелни оператори, има канал, който пресичаме и също ще трябва да се ремонтира на „Напоителни системи“. В общи линии тези 115 метра, въпреки че са толкова малко, са изключително тежки. Може би никога не са ремонтирани толкова обстойно.


Фокус: В какъв срок трябва да приключат всички тези ремонтни дейности?
Кирил Котев: Срокът, който е даден на фирмата е 1 месец.


Фокус: Има ли промени в организацията на движението?
Кирил Котев: Да, направили сме промяна, тъй като това е единствената улица, която е вход за квартал „Изгрев“, затова сме направили обходен маршрут по т.нар. „Южна дъга“, която в момента е черен път, но сме се постарали да създадем едни нормални условия за преминаване на автомобилите, доколкото това е възможно по черен път.


Фокус: Затрудняват ли значително трафика обходните маршрути? Получават ли се задръствания в района?
Кирил Котев: Задръствания няма, но трафикът е затруднен и има известни неудобства заради прахта и лошата настилка, но се радвам, че имаме голямо разбиране от населението. Много са малко хората, които се оплакват. По-голямата част имаме одобрение и хората знаейки какво ще направим проявяват търпение, за което им благодаря.


Фокус: А и в крайна сметка става дума само за 1 месец.
Кирил Котев: Да, така е, а удобствата ще бъдат много, тъй като ние ще разширим пътя, така че да има и лента за преустрояване за десен завой, което е още едно удобство, което ще получат жителите на този квартал.


Фокус: Да преминем и към една още по-приятна тема. На заключителната пресконференция на „Пирин Фолк“ Вие обявихте, че следващата година за първи път ще се проведе „Пирин Фолк“ за деца. Как стигнахте до това решение? Чия беше идеята?
Кирил Котев: Още след встъпването ми в длъжност, коментирайки „Пирин фолк“ многократно от гражданите получавах въпроси от типа на „Не е ли добре да има детски „Пирин фолк“?“ Всички бяха сигурни, че това е една добра идея, така че идеята не е моя, а на гражданите на Сандански. Изкоментирах го и с нашите партньори и решихме да видим каква ще бъде реакцията на хората, ако химна на фестивала се изпее от детски хор. След като се изпълни химна, най-много адмирации от хората получихме именно за него и започна още по-силно да се коментира и да се одобрява идеята за детски „Пирин фолк“. По този начин направихме едно вътрешно наше проучване и след като видяхме положителните реакции разбрахме, че действително е добре да тръгнем по този път и така решихме, че ще има детски „Пирин фолк“ догодина.


Фокус: А мислили ли сте за това дали заедно ще се проведат двата фестивала и изобщо мислили ли сте за самата организация и каква ще бъде тя, след като знаем каква е организацията на един фестивал, а тук вече става въпрос за два и то големи?


Кирил Котев: Коментираме и това. След около 10 дни ще се събираме с нашите партньори и с журито, за да уточним правилата. Усетихме къде има слабости в сегашните правила, за да ги променим. Коментирахме различни варианти, но решение на този етап няма. Вариантите са един ден да има детски „Пирин фолк“, на другия ден да бъде за възрастни, а гала вечерта да събира и двата фестивала. Но все пак това не е одобрен вариант и не е уточнен със сигурност. Тепърва предстои да коментираме и други варианти. Мисля, че до месец ще е ясно на кой вариант ще се спрем. 
Фокус: Асфалтират дворовете на 2 училища в Сандански. Каква е причината за това и как избрахте точно тези училища?


Кирил Котев: Истината е, че в случая 2 училища се помещават в една и съща сграда. Дворът беше в изключително лошо състояние. Имаше напукан асфалт, а на места се ронеше на едри камъни, а все пак това застрашава здравето на децата.
Фокус: Защо започнахте от това училище?


Кирил Котев: Защото там има най-много деца, тъй като все пак се помещават 2 училища и най-нормалното е когато предприемаме някакви действия, да се интересуваме какъв обхват ще имат.
Фокус: Ще приключат ли ремонтните дейности до началото на учебната година?


Кирил Котев: Ние вече сме готови с асфалтирането, остава само през тази седмица да се направят съответните разграфявания и маркировки на площадките.
Фокус: В какво състояние са останалите училища в общината. Имат ли и те нужда от някакви ремонтни дейности?


Кирил Котев: Да, има нужда. Предвидили сме такива ремонти, участваме и по програми и чакаме да видим къде проектите ще бъдат одобрени, за да започнем действие.
Натали СТЕФАНОВА

Добавете Вашия коментар

TOP