Кметът инж. Румен Томов даде на Спецпрокуратурата скандалните харчове на екипа „Камбитов”

25 Януари 2020 | 13:14
0 коментара
Общество

Два нови фестивала заменят „Франкофоли“ в Благоевград през месец март и юни. Това съобщи на пресконференция кметът Румен Томов, като посочи, че развоят на събитията около провеждането на фестивала на френската музика доказват, че с обществени пари в продължение на 5 години екипът „Камбитов” е реализирал частно събитие.

Кметът инж. Румен Томов не пропусна да спомене, че има пуснати сигнали в Спецпрокуратурата за скандалните харчове на екипа „Камбитов” и огласи подробности за телефонния си разговор отпреди няколко дни с директора на фестивала Жерар Пон:

„Първият му въпрос бе дали община Благоевград има желание „Франкофоли“ да остане в града и отговорът ми бе утвърдителен. Той обаче ми заяви и тъй като трябвало да организира събитието и нямало много време, се свързал с „Атанас и Шопова“, които ще го организират в София и ще му гарантират плащането на изпълнителите”, разкри Р. Томов и допълни: „Затова сме предприели действия този фестивал да бъде заменен по достойнство. Върху разходите от 1,7 млн. лв. за „Франкофоли“ получихме съдебно решение, което ни задължава да дадем информация за всички изпълнители от провеждането на фестивала до този момент относно авторски права на изпълнителите, които се дължат към „Музикаутор“. С това разходите за провеждането на фестивала ще се увеличат още, не мога да прогнозирам в момента точно с колко. Ще бъда коректен и ще отбележа, че в последния договор с френското дружество е записано, че то поема авторските права на изпълнителите. Цялата документация от последната година на провеждане на „Франкофоли“ и още 3 обществени поръчки днес заминаха за Специализираната прокуратура да се произнесат компетентните органи за целесъобразността на изразходваните средства“, каза кметът Томов. Провокиран да коментира нападки на Ат. Камбитов в социалната мрежа, сред които за изпускането на „Франкофоли“, че грешката му със закриването на фирмата е „присъща за кмет на село“, и изявленията за финансов крах в общината са„ глупости“, Р. Томов каза: „Това е ниво! Такива квалификации дори не смея да коментирам какъв човек може да направи! Що се отнася до „Франкофоли“, с обществени средства този фестивал е бил подготовка на частен бизнес! Това е личното ми мнение, защото когато мислиш за Благоевград, за хората на Благоевград, за бюджета и нашите пари, не би трябвало никога да си позволяваш да харчиш такива огромни средства, да развиваш един фестивал 5 г. и накрая, когато загубиш изборите, да си прехвърлиш цялата организация в София, защото си свикнал да го организираш (меко казано). Моето ниво не е такова! Фактите със санкциите не си ги измислям! Когато човек загуби, трябва да има достойнство и да го направи подобаващо. Като си докарал града до просешка тояга, като не си разкрил за 8 г. едно работно място, като си изгонил инвеститори извън  Благоевград и не си вкарал нищо в града, трябва да си вземеш шапката, да се наведеш и да си тръгнеш тихо и кротко, за да не те мислят повече хората! Това ниво е изключително ниско. Съжалявам, че мислех този човек за малко по- интелигентен!

"Официален отговор на Жерар Пон на изпратеното от общината писмо във връзка с преместването на „Франкофоли“ все още няма”, вметна по темата зам. кметът по хуманитарните дейности Василиса Павлова.

„В разговора с кмета на Благоевград Жерар Пон посочи, че договорните отношения през последните 5 г. са били с акцент Ат. Камбитов и Хр. Шопова, а не с община Благоевград, и сподели, че предпочита да работи лично с тях, тъй като споделят общи ценности, а и плащането на следващото издание вече е съгласувано с Ат. Камбитов. Колкото до нападките за разочаровани ресторантьори и търговци, които очакват това събитие, цифрите от последните 2 г. за месеците около провеждането на фестивала сочат, че в общината не е регистриран драстичен приход от туристически данък. Разликата е до 100 бр. нощувки в месеца, в който в Благоевград е трябвало да има хиляди посетители, които поне за една вечер е трябвало да преспят в хотелите. Меломаните и ценителите на световната и европейска музика ще ги зарадваме с новината, че община Благоевград е в преговори и вече подготвя провеждането на два големи фестивала, и се надяваме, че тези събития ще съберат десетки хиляди от страната и Европа с участието на световни изпълнители, и отново входът ще бъде свободен“, обяви зам. кметът В. Павлова. Тя съобщи още, че общината подготвя нов вариант на театралния фестивал през май, както и че в културния календар остава театрално-танцовият детски фестивал „Талантино“ през юни.

Нов фолклорен фестивал „Скаптопара“ с акцент върху ученическото творчество ще има в Благоевград през май. Пак през май общината ще даде сцена и на детските градини да се изявят със свои програми, а през октомври Благоевград ще е домакин на Международния детски танцов фестивал „Ритми и багри“. Подробно културният календар ще се огласи след приемане на бюджета, уточни зам. кметът по хуманитарните дейности.

На въпрос за освобождаването на директора на Камерна опера зам. кметът В. Павлова информира, че това е станало по искане на Бойко Цветанов, който е бил назначен на 6-месечен срочен договор.

„Когато се говори за култура, не всичко е пари, но ще съобщя само някои цифри: под ръководството на Б. Цветанов Камерна опера за 6 месеца е разходвала 172 000 лв., а приходите са 1000 лв. За сравнение за същия период от 6 м. ансамбъл „Пирин“ е реализирал приход от 75 000 лв. срещу разходи от 500 000 лв., но там работят 80 души. Биг Бенд Благоевград при разход от 126 000 лв. има приходи от 5000 лв., и там работят 17 души. Кукленият театър имат приходи от 30 000 лв. срещу разходи от около 200 000 лв. Във времето, в което Б. Цветанов е бил директор на Камерна опера, имаше подадена докладна за завишаване на състава на Камерна опера, но само за оркестранти – 10 бр. Нямаше заявено желание за включване на артисти солисти на щат. Предложението му визираше окомплектоване на оркестър, не на опера, и да бъде сцена за гостуване на чужди артисти. Външните изпълнители за всеки концерт не струват малко за общината, само за коледния концерт, който наистина беше прекрасен, над 20 000 лв. бяха хонорарите, които платихме. Очакванията на община Благоевград към известния тенор Б. Цветанов бяха да възроди Камерна опера, а не струнен оркестър, и реално не е свършил това, за което е бил поканен, категорична бе зам. кметът В. Павлова. 

Щедрост като за холивудска филмова продукция е проявил екипът на бившия кмет на Благоевград Атанас Камбитов за седемминутно видеоклипче с неясно предназначение. Сега общината трябва да плати 18 000лв., това обявиха още на пресконференцията екипа Томов.

Филмът бил за реклама, а вътре не са показани благоевградчани или характерни гледки от града, а бившите управници. Сочната хапка била дадена на софийската фирма „Стейдж мастерс” ЕООД на Ивайло Валериев Иванов, за да останел филма в архива на общината във връзка със 107 г. от Освобождението на Горна Джумая. За продукцията няма приложен договор за изпълнение – заснемане, монтаж, видеообработка, пренаемане, транспорт, техническо обслужване и пр. „Въпросът е сега общината дали да плати за филма, или не, каза зам. кметът по културата Василиса Павлова. Тя обясни още, че въпросната софийска фирма е отговаряла и за много други дейности, свързани с общински събития в Благоевград.

Щедрост като за холивудска филмова продукция е проявил екипът на бившия кмет на Благоевград Атанас Камбитов за седемминутно видеоклипче с неясно предназначение. Сега общината трябва да плати 18 000лв., това обявиха на пресконференция от екипа на новия градоначалник Румен Томов. Филмът бил за реклама, а вътре не са показани благоевградчани или характерни гледки от града, а бившите управници. Сочната хапка била дадена на софийската фирма „Стейдж мастерс” ЕООД на Ивайло Валериев Иванов, за да останел филма в архива на общината във връзка със 107 г. от Освобождението на Горна Джумая. За продукцията няма приложен договор за изпълнение – заснемане, монтаж, видеообработка, пренаемане, транспорт, техническо обслужване и пр. „Въпросът е сега общината дали да плати за филма, или не, каза зам. кметът по културата Василиса Павлова. Тя обясни още, че въпросната софийска фирма е отговаряла и за много други дейности, свързани с общински събития в Благоевград.

 

Добавете Вашия коментар

TOP