Кметът Илко Стоянов връчи почетен знак на заслужили институции и граждани

06 Октомври 2021 | 10:35
0 коментара
Култура

С тържествен преглед на знамена и униформи на Българската армия и тържествена сесия на Общински съвет продължи втората част от празничната програма по повод 5 октомври в Благоевград.

Заседанието, което протече при спазване на всички противоепидемични мерки, започна с химна на Република България и химна на Европейския съюз.

Присъстващите гости в залата бяха поздравени от кмета Илко Стоянов и председателя на ОбС Радослав Тасков.

„Днес празнуваме свободата на нашия роден край. Свобода, извоювана с кръв, не подарена.

Символ на свободата е датата 5 октомври, която влезе в календара на нашата община и като празник на града. Този ден ни научи да вярваме, че само когато сме единни, само тогава сме силни!  Нека не забравяме че свободата не е даденост, свободата трябва да се пази!

Затова днес мълчейки, говорейки, слушайки  трябва да чуваме свободата! Свободата, която като дума и съдържание, трябва да предизвиква у нас чувство на преклонение към героите от нашето минало“, каза в част от словото си кметът Стоянов.

На официалната церемония присъстваха още Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим, областният управител на Благоевград Николай Шушков, представители на Общински съвет – Благоевград, представители на политически партии и институции, граждани и общественици.

В знак на благодарност и безрезервна подкрепа, кметът Стоянов връчи почетен знак на Регионална служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Благоевград и Доброволно формирование „Георги Измирлиев – Македончето“.

Почетен знак получи и Иван Кацаров, дългогодишен корепетитор на множество формации за работа с деца, понастоящем и ръководител на Детска Фолклорна група „Джумайчета“ към Народно читалище „Никола Вапцаров-1866“ – Благоевград.  Той е отличен за дългогодишна работа при възпитанието на младите хора и за приобщаването им към фолклора.

По повод днешния празник със стипендии бяха отличени и 10 деца с изявени дарби, възпитаници на различни учебни заведения в областния център.

По време на сесията, председателят на Общински съвет Радослав Тасков награди и Антонио Георгиев, студент по „Информационни технологии в София, който с решение на Общински съвет получава финансов стимул за престижни награди от световна олимпиада по география.

На финала гостите станаха свидетели на спектакъла „Старо имане“, представен от творите на Ансамбъл Пирин.

Добавете Вашия коментар

TOP