Кметът Илко Стоянов: Войната между хора и кучета трябва да бъде спряна! Община Благоевград ще санкционира жители, които хранят бездомните четириноги

16 Февруари 2023 | 20:52
40 коментара
Общество
Кметът Илко Стоянов: Войната между хора и кучета трябва да бъде спряна! Община Благоевград ще санкционира жители, които хранят бездомните четириноги
Кметът Илко Стоянов: Войната между хора и кучета трябва да бъде спряна! Община Благоевград ще санкционира жители, които хранят бездомните четириноги, но реалното решение ще бъде факт, когато има законодателни промени на национално ниво
➡ Община Благоевград започва да налага санкции на хора, които дават храна на бездомните четириноги. Решението бе прието от кмета Илко Стоянов по време на среща с потърпевши жители от агресивни кучета, които поискаха налагането на такава санкция. С прилагане на мерките ще бъде редуциран броят на животните, събиращи се на групи на определени места в града. Данни сочат, че безпризорните четириноги обитават територии, именно, на които получават храна.
„Има редица причини, заради които следва да предприемем подобни действия. Ще дам пример – хората, които хранят кучетата често носят храната в найлонови чанти. Ето защо не са малко случаите, в които животни нападат, когато видят човек торба. Те инстинктивно приемат, че в нея има нещо, което ще задоволи глада им. Когато се грижиш за животно, това означава да поемеш и съответната отговорност както за неговото здраве, така и за неговото поведение. В тази връзка ще посоча, че за миналата година, например, няма нито едно лице, в това число и от самопровъзгласилите се за природозащитници, което да е подало декларация, че поема подобна отговорност за куче, което живее на улицата. Смятам, че този факт е изключително красноречив сам по себе си, без да навлизам в подробности“, коментира кметът Илко Стоянов.
Налагането на санкции от друга страна ще доведе до превенция на отравянето на животни, тъй като когато кучето приема храна, това може да бъде замаскирана отрова, каквито случаи има вече в Благоевград.
По време на срещата бяха набелязани първите стъпки към кардинално и хуманно решение на проблема както за хората, така и за кучетата.
Кметът Илко Стоянов заяви, че възнамерява да изпрати официално писмо до отговорните държавни институции, чрез което ще настоява за промяна в законодателството в посока овладяване на популацията и спиране на т.нар. „туризъм на кучета“.
По време на срещата страните се обединиха около идеята кметът и хората да поканят 11-те народни представители за Благоевградска област от следващото Народно събрание, за да бъде търсено решение на проблема чрез внасяне на законодателни промени по предложение на депутатите в парламента.
„Наистина можем да си взаимодействаме в тази посока. Например, Община Благоевград има разрешително за строеж на нов приют, с голям капацитет, имаме готовност да стартираме изграждането, но за съжаление към този момент няма положителен отговор за финансиране от държавата, въпреки десетките писма, които съм писал. Смятам, че депутатите, избрани от благоевградчани в следващия парламент, могат да бъдат полезни в тази посока и заедно с общи усилия да построим новия приют. Така ще помогнем и на хората, и на бездомните кучета“, коментира кметът Стоянов.
Той призова обществеността, в това число и всички доброволци и НПО организации, имащи отношение по случая да обединят усилията си за стартиране на мащабна кампания за насърчаване към осиновяване на безпризорни четириноги.
„Само по този начин, чрез активни действия, ще покажем грижа и към хора и към кучета. Така ще намалим и създалото се напрежение в обществото, необходимо е тази война да спре. Трябва да е ясно, че когато има системен проблем, името на кмета няма значение, просто всички трябва да търсим“, коментира кметът Стоянов.
По време на срещата, инициирана от пострадали от нападения на бездомни животни, присъстваха и секретарят на Община Благоевград Дейвид Арабаджиев, и управителят на ОП „Приют за безстопанствени животни“ Владислава Асенова.
Предстои последваща среща разговор, на която ще бъдат поканени и представители на неправителствени организации.
Кметът Илко Стоянов: Войната между хора и кучета трябва да бъде спряна! Община Благоевград ще санкционира жители, които хранят бездомните четириноги
Кметът Илко Стоянов: Войната между хора и кучета трябва да бъде спряна! Община Благоевград ще санкционира жители, които хранят бездомните четириноги

Добавени коментари

Елка публикува:
18 Февруари 2023 | 13:00
На Илко охранителите може да го ду.ат
Иво публикува:
17 Февруари 2023 | 22:23
за кой се мисли илко стоянов за кой за господ ли ще ме глоби защото храня кучетата да ще ги храня и не му пука от този кмет нека да ме глоби но той повече няма да бъде кмет с това поведение към хората
Насето публикува:
17 Февруари 2023 | 18:38
Ти си помиар! Проблем с кучета в нормалния свят няма но понеже ти си обществен тумор за отстраняване може да ми кажеш кога да дойда пред общината да ме овесиш!
твърда ръка публикува:
17 Февруари 2023 | 18:25
Тези, за които кучетата са по-важни от живота и здравето на хората и кряскат като обезумели при всеки опит за справяне на проблема с помярите, трябва да висят на въже от пилоните пред Общината. Иначе няма оправия.
Бушидо публикува:
17 Февруари 2023 | 17:24
Да си определим час с инспектората кога и къде да се чакаме да ви издуя шушоните дебели свини!
Мите публикува:
17 Февруари 2023 | 17:20
А междувременно докато решавате казуса чакам някой балон от инспектората да ме глоби! Такива шамари ще му вкарам че да се чуди на къде да потегли!
iskra публикува:
17 Февруари 2023 | 14:38
kmeta nema kak da se spravi s problema nqma mehanizam osven da se razporedi da gi priberat v kuchkarnika
на кой викат кафявия публикува:
17 Февруари 2023 | 09:52
на кой викат кафявия немога да разбера за циганина и тръчи лажи знам ама кой е кафявия?
Ангел публикува:
17 Февруари 2023 | 09:38
Преди бях сигурен, но сега съм убеден че от този “КМЕТ” нищо не става…….. Решението на проблема е кастрация, приюти и най-важното НЕ СИ ИЗХВЪРЛЯЙТЕ ЖИВОТНИТЕ!!!
истинския публикува:
17 Февруари 2023 | 09:29
колко ке оправи дупките по градо толко и с кучетата ке се справи кмета; нема оправия с това ръководство пазете си децата хора разберете кмета не знае какво прави той е в шок той е растопен шоколад благ подскачащ великан;
Виктор публикува:
17 Февруари 2023 | 09:06
Кмете прави клетки и прибирай злобните и агресивни кучета веднага а другите кастрирани и подготвени за живот нека си стоят и хората да си ги хранят какъв ти е проблемма . Ама за това требе акъл а не саветници като Спасе петело .
qsen публикува:
17 Февруари 2023 | 09:04
stiga s tiq kucheta kajete kyde da se sloji frezovan asfalt ta malko trolovete na kmeta da se izqvat inache neshto sa kato nemi ama kak nema da sa i te milite se chudat kakva poziciq da zaemat legnala navedena na kolenca ili poza 69
общината са идиоти публикува:
17 Февруари 2023 | 08:30
Кучетата са гладни и трябва да се нахранят това е престъпление да ни се забранява да ги храним. Още повече да ни заплашва кмета че ще ни глобяват общинския инспекторат. Това не е хуманно да гледаме как кучета умират от глад. Ще станат агресивни гладни и злобни и ще стане по голем проблем но явно този човек има лоши съветници. Едно време Данчо Динов казваше Илко ми е приятеел но е просто глупав по някога.
защо данък смет е три пъти по висок публикува:
17 Февруари 2023 | 08:21
не само с кучетата сега като си платят хората данък смет ще ходат да го бият в общината защото неможе да каже че друг му е виновен. предложението да се гласува за по висок данък смет е от кмета илко стоянов ако не вервате попитайте тасков.
Илко се провали като кмет публикува:
17 Февруари 2023 | 08:18
Илко Стоянов няма едно правилно решение или исказване няма решение за кучетата за дупките в града за парк Македония за Бачиново за Аквапарка за 22 милиона за илица Промишлена за такситата за нищо. Този човек не може да бъде кмет не се справя с никакви проблеми в Благоевград. Този си търси само виновни като Шушков или Методи Байкушев и още и още.
циганина е прост публикува:
17 Февруари 2023 | 08:08
тръчи лаже е в амоко само мазуро може да му даде акъл и спасе петело и станислав макодонския камък това са му на трачи лажи саветниците по уличните въпроси.
Кучкар публикува:
17 Февруари 2023 | 07:51
Имам куче, обичам кучетата и мисля че съм запознат с поведението им. Глутница кучета която те напада - да ги галиш?? Алооо, тъпанарко - това е инстинкт, при това нападателен. В този режим глутницата търси жертва, не прегръдка. Пожелавам ти вечер да те нападне глутница и да се гъделичкате.
Китан публикува:
17 Февруари 2023 | 07:49
Хората са казали е цървул маратонка няма как да стане, то става но виждаме резултата.
Mangust публикува:
17 Февруари 2023 | 07:39
Благоевград - град на разпада и корупцията. За крадене е имало, има и пак ще има!
НА ИЛКО ОХРАНИТЕЛИТЕ публикува:
17 Февруари 2023 | 07:37
ОХРАНИТЕЛИТЕ НА ИЛКО ОБЩИНСКИЯ ИНСПЕКТОРАТ СА СИ ПОВЕРВАЛИ И СИ МИСЛЯТ ЧЕ СА ПОЛИЦЕЙСКИ УЧАСТЪК! ТЕЗИ ХОРА СЕ ПРАВЯТ НА НЕКАКВИ МЪЖЕ ОХРАНИТЕЛИ КАТО ПО ДИСКОТЕКИТЕ ТОВА ОТ СТРАНИ Е ТОЛКОВА ГРОЗНО ЧЕ НЯМАМ ДУМИ! МНОГО СА НАГЛИ И СА СИ ПОВЯРВАЛИ И МОЖЕ НЯКОЙ И ДА НАШАМАРАТ! ГРЪБ ИМ ДАВА КМЕТА И ТЕЗИ СА КАТО КАМИКАДЗЕТА! АКО ХВАНАТ НЯКОЙ ДА ХРАНИ КУЧЕТАТА МОЖЕ И ДА ГО НЯБИЯТ ПАЗЕТЕ СЕ ХОРА В ГРАДА Е НАСТЪПИЛ ПЪЛЕН ХАОС С ТЕЗИ КУЧЕТА.
Kalina публикува:
17 Февруари 2023 | 07:15
Palen proval neadekvatni resheniq . Kmeta da ne se misli za velik zashtoto samo sled nekolko meseca nqma da e kmet a.
Тони публикува:
17 Февруари 2023 | 06:46
Кучкарите са по най-ненормалните на света.
Мони публикува:
16 Февруари 2023 | 22:30
Пълни тъпотии! Това ли ви е решението, като ги оставите гладни, ще стане още по лошо!
Зоран публикува:
16 Февруари 2023 | 22:28
дано се вземе по бързо някакво решение сутрин неможе да се ходи на работа улиците са пълни през деня поне е светло и можеш да ги видиш от далеч вечер е същото за мен това е ад защото ме са гонили
Пазете се от инспектората ще глобяват публикува:
16 Февруари 2023 | 22:26
Инспектората вече има график през кои улици и блокове ще минават сутрин и вечер и най вероятно ще глобяват. Внимавайте хора крийте се когато слагате храна. Тези от инспектората са с черни дрехи и вървят като мутри от едно време като охранители на някой кримибос.
Филип публикува:
16 Февруари 2023 | 22:20
Илку как ще ме глобиш по-кой член
предложение публикува:
16 Февруари 2023 | 22:17
Коментира се че кучета със сини ушни марки са от община Симитли и ако е така утре кмета който иска да глобява съвестните хора на Благоевград които обичат животните да вземе да си върне всички кучета на кмето на Симитли дето се прави на голем разбирач а не само пред хората пушилки върни ми туристите!
Ехо публикува:
16 Февруари 2023 | 22:09
Ами като ги храните и защитавате къде сте когато същите тея кучета нападат деца и възрастни??? Криете се а мишоци долни
излизаме на протест публикува:
16 Февруари 2023 | 22:08
Излизаме на протест незабавно срещу исказването на кмета Илко Стоянов; Неможе кмета да ни забрани и да ни заплашва с глоби, за да не храним кучетата!! Това е съдизъм и ние ще продължим да храним нашите приятели!!
bai mangal публикува:
16 Февруари 2023 | 22:05
ciganina neznae pirin li da spasqva ili kuchetata da spasqva ama mai mai sase natrese chelno v barziq vlak. ilko e umen kmet toi shte opravi rabotata v polza na horata.
Елена публикува:
16 Февруари 2023 | 22:01
Аз ще ги храня,както и до сега.Утре мога да кажа в колко часа и къде ще съм и ще им дам храна пред общинските служители Хайде, чакам да ме глобите!!!!!
Кмета се е объркал публикува:
16 Февруари 2023 | 21:55
Знае ли кмета ако ние не храним кучетата те ще са гладни и тогава е възможно да започнат да нападат вярно хората. Кмета е казал че ще ни глобява, ами да започне от сградата на съда, имаме съдий ки, прокурор ки адвокат ки, и т.н.
Стоян Илков публикува:
16 Февруари 2023 | 21:43
Този кмет не става за нищо....
кмета ще не глобява браво бе публикува:
16 Февруари 2023 | 21:30
на следващата среща идваме всички на сесията и ще видим как ще ни глоби ние сме толко много че ще се узори не го е срам с глоби ще ни плаши това нормално ли е кмета трябва да бъде с хората а не с животните
ИЛКО ПАК ЛИ ШУШКОВ Е ВИНОВЕН публикува:
16 Февруари 2023 | 21:19
ИЛКО ДЕ БЕ ИЗЛЕЗНИ С ИЗЯВЛЕНИЕ ЧЕ ШУШКОВ Е ВИНОВЕН И ГОТОВО КАКВО СЕ МОТАШ И БЕЗ ТОВА НИЩО НЕМА ДА НАПРАВИШ ТО СЕ ЗНАЕ КАЖИ ПОНЕ ЧЕ ШУШКОВ ТИ Е ПАТ И ОТНОВО ВИНОВЕН
кучетата му изедоха главата на Илко публикува:
16 Февруари 2023 | 21:14
Илко върни си кучетата на Поли нали заедно правите постановките върни му кучетата и сме готови. Илко нема да стане повече кмет , кучетата му изедоха главата. Нема решение кучетата изедоха хората!.
Стига оправдания публикува:
16 Февруари 2023 | 21:13
Този кмет ще спре ли да се оправдава и да вземе да свърши нещо
iliq публикува:
16 Февруари 2023 | 21:09
kafqviq e vinoven za kuchetata polovinata kucheta sa ot simitli da si gi varne na poli i a ne da pravat cirkove pred horata.
Излагация публикува:
16 Февруари 2023 | 21:06
Излагация кмета е в амоко кой ще глобява а да вземе да прави клетки в приютите и да прибира агресивните кучета.
Ася публикува:
16 Февруари 2023 | 21:04
илко знаели колко хора се грижат за животните да не му дойдат с тоягите пред общината

Добавете Вашия коментар

TOP