Кметът Илко Стоянов сведе глава пред мемориала на Делчевия род в Благоевград

04 Февруари 2022 | 14:15
0 коментара
Култура
Кметът Илко Стоянов сведе глава пред мемориала на Делчевия род в Благоевград

Кметът на Благоевград Илко Стоянов положи цветя пред мемориала на Делчевия род, намиращ се в двора на църквата „Въведение Богородично“. Той отдаде почит пред паметника по повод 150 години от рождението на  идеолога, революционер и будител Гоце Делчев.

Непосредствено след това кметът Илко Стоянов и директорът на Дирекция „Култура, спорт и туризъм“ Силвия Домозетска посетиха изложба в Регионален исторически музей, посветена на живота и делото на националния герой.

Експозицията е под надслов „Безсмъртният апостол Гоце Делчев“, а фотодокументалната част е съвместен проект на Регионален исторически музей – Благоевград, Македонски научен институт и Младежки клуб „Даме Груев“ към Македонския научен институт. Тя е изготвена от доц. д-р Александър Гребенаров, д-р Кирил Алексиев и докторант Николета Войнова. В нея са представени жизненият път и идеологическите възгледи на Гоце Делчев за българското националноосвободително движение в Македония и Одринско от края на XIX и началото на ХХ в.

Акцент в изложбата са оригиналните документални, снимкови и печатни материали, излезли изпод перото или свързани с Делчев.

 Важно място в експозицията заемат оригиналните портретни снимки на Делчев, някои от които с посвещение, както и последната му фотография от пролетта на 1903 г. със серските дейци пред пещерата Капе.

Благоевградската общественост ще отбележи 150 години от рождението на Гоце Делчев с шествие, което ще тръгне в 17.00 ч. от сградата на Съдебната плата и ще стигне до пл. „Македония“, където ще бъдат положени венци и цветя пред паметника на националния герой.

Кметът Илко Стоянов сведе глава пред мемориала на Делчевия род в Благоевград

Добавете Вашия коментар

TOP