Кметът Илко Стоянов: Референдум за Бачиново ще струва половин милион, кой ще плаща в тази тежка криза

28 Април 2022 | 14:39
3 коментара
Общество
Кметът Илко Стоянов: Референдум за Бачиново ще струва половин милион, кой ще плаща в тази тежка криза

Един референдум за големия проект за парк „Бачиново” ще струва на бюджета около половин милион лева. Това са много пари за нашата община, която е финансово притеснена в тази ескалираща икономическа криза в страната. Това заяви кметът на Благоевград Илко Стоянов по повод внесено искане от 11 съветници да се направи референдум за поемането на дълг за реализацията на обновлението на парк Бачиново. Според кметът редно е носителите на това предложение  да кажат откъде ще се вземат тези пари.

Според Стоянов винаги е бил за провеждането на референдуми, но е важно какви въпроси се задават на хората.

Знае се, че в парк „Бачиново” има частни имоти, които в сегашния Общ устройствен план са предвидени за застрояване. Ако се инициира референдум за „Бачиново” да стане парк, те ще станат част от парка. Ще продължат да бъдат частни имоти, но е важно с какво предназначение ще се ползват. Ако тази територия остане местност, то няма да има как да се спре бъдещо строителство там,коментира още Стоянов.

„Идеята на община Благоевград да поеме дълг за бъдещото развитие на парк „Бачиново” и аквапарка не е нищо страшно, както се опитват някои хора да внушават, подчерта Стоянов. Финансирането на мащабния прокт ще стане през Фонд ФЛАГ, което е финансов инструмент на ЕС, а не търговска банка. По тази линия са финансирани редица проекти на общини.

Той поясни,че  при евентуално приемане на плана за възстановяване и развитие  или отварянето на програмния период, дългът може да се трансформира в безвъзмездно финансиране.  

Добавени коментари

абе тоя няма ли да се скрие публикува:
28 Април 2022 | 22:44
И как един парк ще връща кредит от 29 милиона лева. Нека само това да ми обясни мургавия. Дайте ги тия пари за индустриален парк, бизнес парк, инфраструктура в промишлената зона, неща които да привличат инвеститори.
д г-н Стоянов публикува:
28 Април 2022 | 18:18
Г-н Стоянов, много ми е интересно дали като обикаляхте и се опитвахте да обясните на благоевградчани колко добър избор сте за градоначалник им разяснихте и намеренията си да ги обремените с кредит от 29милона лева? Дали ако бяхте дори дръзнал да споменете такъв заем щяхте да спечелите доверието им? Вие сте интелигентен човек и предполагам , че си обяснявате, че няма как заем да бъде трансформиран в безвъзмездно финансиране !? Все пак сте юрист!
до кметът ни мангал публикува:
28 Април 2022 | 17:22
Половин милион за референдум е много по-добре от заем за 29 милиона (43 млн с лихвите). Ако не ти беше глупавата идея, въобще нямаше да има нужда от референдум.

Добавете Вашия коментар

TOP