Кметът Илко Стоянов покани бизнесмена В. Пандев да ремонтира течащия покрив на Второ ОУ в Благоевград

15 Август 2021 | 10:47
0 коментара
Бизнес

Фирма „Вес – Инвест-Н“ ЕООД със седалище в Симитли на благоевградския бизнесмен Веселин Пандев ще ремонтира покрива на Второ основно училище в Благоевград. Дружеството е поканено от кмета Илко Стоянов чрез процедура с пряко договаряне и до 23 август трябва да депозира оферта за ремонтните дейности, чиято цена не бива да надхвърля 95 000 лв.

Поръчката за ремонт на покрива на Второ училище бе обявена през май като публично състезание, но всички депозирани оферти се оказа, че не отговарят на условията на възложителя, заради което бе прекратена от вр.и.д. кмета Ясен Попвасилев. Покривът на Второ училище тече от 2 години, но миналото лято ситуацията стана застрашителна, тъй като керемиди започнаха да падат в двора, застрашавайки живота и здравето на деца, учители и родители, а след пороен дъжд стая 302 бе наводнена и част от чиновете и бюрото бяха съсипани. Втора година директорът на школото Милена Ковачева води упорита и продължителна кореспонденция с общината с апел спешно да се вземат мерки, в началото на миналата година родители от обществения съвет към Второ училище алармираха за тревожната ситуация кмета и председателя на Общинския съвет със заплаха за протести, но пари не се намериха, а екскметът Р. Томов обеща да заложи в бюджета за 2021 г. средства за ремонта, като посъветва екипа на школото редовно да почиства улуците.

Родители от обществения съвет едва дочакали Илко Стоянов да положи клетва като градоначалник, за да поставят пред него проблема с молба да се намери решение. На последвала среща с кмета преди десетина дни директорът Милена Ковачева го информирала за извънредната ситуация и нуждата от бърза реакция заради безопасността на децата.

„Училището ни спечели проект по национална програма на МОН за изграждане на изследователски център по природни науки STEM на стойност 333 000 лв., 300 000 от които са от министерството, останалите са от собствени приходи. През септември се готвим да открием този център, който се помещава в три обединени стаи на третия етаж. Сериозните ни опасения са, че ако не се ремонтира спешно покривът, апаратура за 150 000 лв. е заплашена да бъде съсипана при първия по-сериозен дъжд“, разкри за „Струма“ директорът на Второ училище.

Кметът Стоянов се ангажирал скоростно да намери решение на ситуацията, а резултатът е отправената покана за представяне на оферта към „Вес – Инвест-Н“ ЕООД.

Името на бизнесмена Веселин Пандев нашумя преди 5 г. във връзка с кафене „Амони“ в центъра на Благоевград – в сградата, в която се помещава и областната управа. През 2016 г. Пандев купил на публична продан заведението за 477 000 лв. и 3 м по-късно го бе отдал под наем срещу 10 000 лв. месечно на фирма „Бул строй инвест“ ЕООД със седалище в София. Договорът за наем бе вписан ден след като с определение Окръжен съд постави под възбрана кафене „Амони“ и спря изпълнителното дело на частния съдебен изпълнител Александър Цанковски за продажбата и въвод във владение на новите собственици. Двете обезпечителни мерки бяха наложени по молба на министъра на регионалното развитие и благоустройството, представляван от тогавашния областен управител на Благоевград Бисер Михайлов във връзка с иска за собственост за имота, който държавата води срещу двете частни фирми „Вес – Инвест-Н“ ЕООД на Веселин Пандев и „СИМОЛ“ ЕАД на софиянците Андрей Брешов и Никола Янков, които имат отношение към собствеността на кафенето. Областният управител тогава бе категоричен, че в капитала на „СИМОЛ” ЕАД имотът е бил неправомерно апортиран, след което ипотекиран в „Българо-американска кредитна банка” АД, по чието искане е предприето принудително изпълнение и е извършена публична продан.

Съдебният спор за собствеността на „Амони“ бе започнал още преди тази сделка и се проточи общо към 9 години, а юридическият отдел на губернатора Б. Михайлов успя да спечели окончателно делото миналата година и заведението остана държавна собственост.

Името на В. Пандев е свързано и с Емил Наков, известен навремето със строителната фирма „ЕТИКОМ – НАКОВ И СИЕ” чрез „ЕМСТРОЙ ЕНЕРДЖИ-3“ ООД. До 2015 г. бизнесменът е съсобственик на енергийното дружество заедно със Стоян Беличев. Адресната регистрация е в Благоевград, а фирмата разполага с капитал от 1 708 900 лв., непарична вноска, представляваща правото на собственост на фотоволтаична централа в пазарджишкото село Априлци. Емил Наков прехвърля своя дял от 2500 лв. на фирмата на благоевградския бизнесмен Веселин Пандев „Вес – Инвест-Н“ ЕООД, с която си партнират в годините назад – чрез бизнес сделки с имоти или договор за цесия.в.Струма/ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Добавете Вашия коментар

TOP