Кметът Илко Стоянов по повод 3 март: Поклон и вечна памет!

03 Март 2023 | 15:40
0 коментара
Култура
Кметът Илко Стоянов по повод 3 март: Поклон и вечна памет!

С редица мероприятия в Благоевград бяха отбелязани 145 г. от Освобождението на България. Тържествата по повод Националния празник тази сутрин започнаха пред паметната плоча на мястото, на което горноджумайци посрещат войските на Четвърти мариуполски полк, начело с Майор Павлович Орлински през 1878 година. Там кметът Илко Стоянов, общественици и граждани сведоха глава и положиха цветя в знак на признателност към героите, паднали жертва за свободна България.
Програмата продължи с празнично шествие, предвождано от Представителния духов оркестър на Сухопътни войски, което тръгна по ул. „Трети март“ и стигна до площад „Македония“.
На мястото, където се намира и паметникът на великия революционер Гоце Делчев, с военни почести бе издигнат националният флаг на Р България. Трибагреникът се извиси над площадното пространство под звуците на химна на Република България.
Със силни думи кметът на община Благоевград Илко Стоянов се обърна към жителите и гостите на Благоевград.
„5 века силите не секнаха!
5 века надеждата не угасна!
В продължение на 5 века поробителите не успяха да изтръгнат българското самосъзнание, да изкоренят величествената обич на предците ни към родината.
5 века този огън, който гореше в душата на българина беше в пъти по-силен от онзи, който опожаряваше тела, домове, училища и църкви.
5 века трагизъм, в които бащи прегръщаха децата си, а после с тези две ръце грабваха оръжието, за да я има България!
5 века, в които майки със сълзи на очи и болка в душата държаха в обятията си своите рожби, за да не бъдат поеничарени синовете им, за да не бъдат озлочестени дъщерите им.
Въпреки оковите, въпреки тиранството, нашите предци са били свободни, свободни духом, защото са притежавали безгранична сила на духа.
Те не загубиха вярата и куража!
Хиляди животи залязоха, за да изгрее свободата!
И днес те са пътеводна звезда, днес те са пример как трябва да живеем – единни и непреклонни.
Нека не позволяваме да оскверняваме всичко онова, което нашите предци ни завещаха!
Честит празник, сънародници и съграждани!
От нас и от тези след нас зависи да пребъде България“, каза в част от словото си кметът Стоянов.
Ученици от III ОУ „Димитър Талев“ представиха вълнуваща патриотична музикално-танцова композиция под надслов „Обичам те, Българийо“.
По време на честванията бе отслужен и молебен за здраве и благоденствие за българския народ от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим и свещеници от православен храм „Въведение Богородично“.
По идея на общинското ръководство и тази година се провежда инициативата „Цвете на всеки паметен знак за 3 март“. Представители на благоевградски училища положиха цветя и сведоха чела пред паметта на героите от национално-освободителните борби.
Участие в празненствата взеха и Бригадно командване – Благоевград, Представителен духов оркестър на сухопътните войски на Република България, РК „Традиция“ – Благоевград.
На събитията присъстваха още областният управител, председателят на ОбС – Благоевград Радослав Тасков, полковник Митко Балтов, командир на Бригадно командване – Благоевград, началник на Военно окръжие подп. Петър Митев, Секретарят на Общината Дейвид Арабаджиев, представители на културни и учебни институции, патриотични организации, представители на политически партии, общественици, граждани и гости на града.

Добавете Вашия коментар

TOP