Кметът Илко Стоянов: Общинският бюджет е показател, че сме зависими от държавата, моята цел е да постигнем дългосрочна стабилност за Благоевград

14 Април 2022 | 14:32
0 коментара
Общество
Кметът Илко Стоянов: Общинският бюджет е показател, че сме зависими от държавата, моята цел е да постигнем дългосрочна стабилност за Благоевград

Въпреки внушителната стойност от над 105 млн. лева на проектобюджета за 2022 г. на Благоевград, възможностите за постигане на мащабни резултати в посока благоустрояване на градската среда са ограничени.

Това заяви на пресконференция кметът на Благоевград Илко Стоянов. Той посочи, че основната причина за това е липсата на децентрализация в държавата, заради която в голяма степен средствата се разпределят за конкретни дейности и функции, които невинаги са основен приоритет и не съответстват на неотложните нужди на общината и нейните жители.

„Можем да постигнем много по-добра ефективност, ако местната администрация имаше по-голяма свобода. Ще дам един простичък пример – в момента, ако имаме 1 лев, то 0.80 лв. отиват в държавата, оттам ни ги връщат с ясни указания как същите трябва да бъдат разходвани. Истината, е, че в неспокойните времена, в които се намираме, в световен мащаб, моята основна цел е да успеем да осигурим една добра стабилност в дългосрочен план за Благоевград“, коментира кметът Илко Стоянов.

Той посочи, че за да бъде постигнато всичко това Благоевград се нуждае от     ясна и конкретна стратегия за развитие.

„В момента усилията на мен и моя екип са насочени именно в тази посока. Най-лесно е да работим на парче, за да покажем какво можем, но стратегически това не е правилен ход. Затова наблягаме на създаването на проектна готовност, за да може в следващите години, който и да е кмет, да има възможност да стъпи на здрава основа“, категоричен бе кметът Стоянов.

По време на срещата той акцентира върху 3 ключови идеи, по които се работи, свързани с благоустрояване на градската среда, за да могат да бъдат реализирани проекти в близко бъдеще.

Това са подобряване подходите на града, което включва благоустрояване, ведно с подмяна на ВиК, на основни пътни артерии и изграждане на ул. „Промишлена“, което от своя страна ще осигури оптимизация на движението към и от кв. „Еленово“ и ж.к. „Ален мак“.

Останалите две идеи са изготвяне на проект за надлез при кв. „Грамада“, който да започва от Зелендолско шосе и завършва при кръстовището под I УК на ЮЗУ, както и надграждане на болничен комплекс, при ул. Славянска“.

„Изключително важно е да създадем цялостна проектна готовност за Общината, по този начин ще можем да търсим и различни механизми за финансиране на самите обекти“, подчерта още кметът Илко Стоянов.

Той допълни, че е необходимо да бъдат направени постъпки за нов общ устройствен план на Благоевград, за да може да се постигне по-благоприятна градска среда.  

Добавете Вашия коментар

TOP