Кметът Димитър Бръчков представи отчет за първите 100 дни от управлението на oбщина Петрич

23 Март 2016 | 18:31
1 коментара
Общество
Кметът Димитър Бръчков представи отчет за първите 100 дни от управлението на oбщина Петрич

Кметът на Община Петрич Димитър Бръчков представи отчет за първите 100 дни на своето управление, предаде репортер на Pirinsko.com.

Отчетът за първите 100 дни има символичен аспект, тъй като няма достатъчно време да се видят реалните промени, които могат да настъпят за жителите на Община Петрич, но екипът ни положи достатъчно усилия в някои аспекти, за да променим методиката на местното самоуправление и да вървим към успешна стратегия за развитие на Община Петрич. Това каза на пресконференция Димитър Бръчков, кмет на община Петрич.

По думите му, са се подобрили връзките на Общинска администрация с всички физически и юридически лица, както и работните звена с нея.

„Тази стратегическа цел не може да бъде постигната без подмяна на кадрите. Изцяло е моя отговорността и на екипа за бъдещото управление. Когато говорим за подмяна на кадрите целим два основни резултата. Първият е постигане на по- голяма ефективност, както и функционалност на самата администрация. Част от старата администрация е работила по модел, който по никакъв начин не кореспондира с моето виждане на нещата. По време на краткото си управление отчетохме доста пропуски на служители на старата администрация”, коментира Бръчков.

В изказването си той припомни няколко примера, които са рефлектирали върху репутацията на общинска администрация.

„Главният секретар Туфчо Сандъкчиев беше осъден и срещу него се водят следствия. Главният архитект Борил Божиков беше осъден за конфликт на интереси. Не трябва да забравяме и Димитър Минчев, срещу който и в момента се води следствие. Той беше хванат с подкуп до Общинска администрация. Голяма част и от другите общински служители бяха наказани за своето участие в обществени поръчки. За обществената поръчка за спортната зала по избор на изпълнител беше санкционирана цялата комисия. Отговорността е моя и за това съм предприел необходимите мерки за промяна на кадрите в Общинска администрация”, каза Бръчков

"Мое задължение и на администрацията е да си събираме задълженията. Финансирането знаем, че може да стане с европейски и със собствени средства. За съжаление сме силно ограничени от собствени средства”, каза още Бръчков.

По думите му, при общинската собственост са констатирали много нарушения по начина й на управление, както и по водения регистър, който не е актуален към този момент. Изтеклите договори са над 90%, от сключените.

„Голяма част от обектите са сключвани за една квадратура, а в последствие наемателят е ползвал друга . Отделите „Общинска собственост и „ТСУ” ще изградят една актуална карта, като ще замерят и необходимата квадратура за ползване на наемателите. Ще бъдат сключени нови договори, за да бъдат спокойни наемателите и да имат възможност да вложат своя собствена инвестиция и да не бъдат държани с изтекли договори. Предишното ръководство прокламираше, че са ни оставили 17 милиона в наследство. Нека жителите на Община Петрич да знаят, че тази сума е рамката, в която общината се вмества като критерии по ОП „Региони в растеж”. Начинът, по който ще ги усвоим е в наши ръце. Ние наследихме проекти за тези 17 милиона, които нашите специалисти в момента преработват и коригират, а от други няма да се възползваме, защото не смятаме, че отговарят на изискванията и нуждите на общината”, добави градоначалникът Бръчков.

В бюджетът за 2016 година са заложени ключови проекти.

„Един от тях е Борса „Карналово”. Излишно е да говоря колко е занемарена през годините и не са влагани никакви инвестиции. Тази година ще прокараме необходимото улично осветление. Ще покрием открития канал, който минава през него, като ще създадем и канализация, и необходимата пътна сигнализация около самата борса”, добави още Бръчков, като добави, че се предвижда на улица „Места”, която се използва и за околовръстно на Петрич, да бъде извършена основна подмяна на подземната инфраструктура и след това рехабилитация на асфалта, както и на тротоарната настилка. В местността Рупите ще бъде извършено цялостно проектиране на пътя, а ще бъде изграден и паркинг.

„Тази местност може да бъде като основа за развитието на туризма в Община Петрич. До края на годината ще бъде проектиран и изграден „Дом на покойника”, като ще бъде изграден и паркинг до гробищния парк, а също и благоустроен. За първи път в ресора „Хуманитарни дейности” е заложен като приоритет туризма. Вече са направени срещи със собствениците на хотели и къщи за гости. Целта е превръщане на Петрич в туристическа дестинация”, уточни Бръчков.

По думите му, в спортният календар са заложени събития, които да стимулират развитието на подрастващите.

„Социалният патронаж обслужва над 300 човека на територията на общината. Той излезе извън пределите на града. Скоро ще бъде внесена нова структура в ОбС за развитие на общинската болница. Там задълженията са към 3 200 000 лева към този момент. Наскоро е спечелен проект за апаратура за 1 милион евро. Общинска администрация на всички нива е отворена за диалог с НПО-та, граждански сдружения, млади хора. Всички те нека да бъдат един активен коректив на нашето управление”, каза в заключение Бръчков.

Добавени коментари

киро публикува:
23 Март 2016 | 19:56
това отчет зз свършена работа ли е или плачене за несвършено от предишните.

Добавете Вашия коментар

TOP