Кметът Димитър Бръчков обяви бедствено положение в община Петрич

12 Декември 2021 | 22:27
1 коментара
Общество
Кметът Димитър Бръчков обяви бедствено положение в община Петрич
Бедствено положение в община Петрич от полунощ!
Кметът Димитър Бръчков издаде заповед, с която обявява бедствено положение на територията на община Петрич, считано от 13.12.2021 г., понеделник. Заповедта идва след обстоен анализ на събитията от последните часове - значителни материални щети, които придошли дерета и свлечена земна маса нанесоха върху общинската пътна инфраструктура и имоти на граждани - сгради, оранжерии, земеделски площи. Все още няма достъп до водохващането на град Петрич, защото пътят е отнесен от водата. Днес е направен опит за стигане до обекта, но без успех. Идентична е ситуация и с помпите на първи подем при р. Струмешница. Тези обстоятелства изправят Петрич пред опасност от безводие и режим на питейната вода. Необходимо е също време за възстановяване на водопроводи по много от улиците на града и селата, за укрепване на свлачища, които са активирани и застрашават домовете на хората в града и селата, за осигуряване на безопасно преминаване по общинската пътна мрежа, за подравняване и обезопасяване на улиците в най-засегнатите квартали на Петрич – кв. „Бухото“, кв. „Дълбошница“, кв. „Виздол“, както и в селата от район Подгорие, където повечето улици са свлечени.
Със заповедта на кмета се регламентират действията на служителите в Общинска администрация, на екипите на терен, на общинските дружества и на другите служби, които пряко отговарят за осигуряване на безопасността на жителите на община Петрич.
Заповедта ще бъде в сила през следващите 5 дни с опция за прекратяване, ако ситуацията се нормализира по-рано.
Кметът Димитър Бръчков обяви бедствено положение в община Петрич

Добавени коментари

Иван Янев публикува:
12 Декември 2021 | 22:31
Измина тежка и запомняща се вечер в Петрич и Подгорието.Причините за свлачищата ,излезлите дерета и реки може да търсим навсякъде и да обвиним много хора и институции ,но (мое мнение) истината е ,че на толкова валежи от м.Октомври насам ,дори и най-добрата инфраструктура нямаше да свърши работа. Поголовната сеч е проблем ,и то огромен ,но си направих труда да анализирам всички преляли дерета и реки (а те буквално са всичките).Извода е ,че дори дерета и потоци ,по чието протежение няма сеч и е залесено също излязоха от коритата си и направиха бели.Инфраструктурата няма как да бъде предвидена за всякакви ситуации.И смело мога да заява ,че на фона на умопомрачителните литри ,региона се размина с най-лошия сценарии.Ако бяхме една идея ''по-равни'' като релеф ,обстановката щеше да придобие съвсем друг облик. Срещу природата няма как да се преборим! Не за първи път региона е свидетел на такива бедствия - имало ги е и преди ,ще ги има и в бъдеще (може да са веднъж на 50 години ,но са се случвали).За наше огромно съжаление и голяма болка за петричани - официална и достоверна редица от метеорологични данни за Петрич НЯМА! Не и за последните около 50 години по редица причини.Метеорологични станции има в с.Първомай ,с.Беласица ,с.Ключ ,но в Петрич - няма.Най-близката синоптична станция е тази в Сандански. За последните 10 години откакто наблюдавам климата в региона чрез метеорологични станции ,тази обстановка е прецедент! Не е тайна ,че нашия регион е един от най-валежните в страната ,особено изразен през зимното полугодие.Точните цифри за валежите ще излязат в края на тази година ,но към момента Петрич премина прага от 1000 литра годишен валеж! Околния релеф позволява и провокира това нещо да се случва. Искрено благодаря на всички ,които качвахте снимки и клипове ,защото по обясними причини не бях в града.Бяхте много полезни ,за да добием представа за мащабите на стихията. Благодаря и на местните медии ,в т.ч. ТВ Запад ,че бяха на място и отразиха абсолютно всичко ! Браво на всички включили се в разчистването ,което ще продължи може би седмици. А ,и още нещо.Вече може да бъдете убедени ,че за националните ни телевизии ,Петрич наистина е отделна държава.Абсолютно никакво отразяване на бедствието на цяла една община.Браво ! Добре ,че сте вие ,за да ни ''информирате''! Потресен съм! П.С. - и за тези ,които се оплакват от кафявата вода по чешмите ?След такава обстановка може да се чудите как въобще имате вода ! Малко разбирателство ,човечност и адекватност няма да са излишни в такива моменти.

Добавете Вашия коментар

TOP