Кметът Д. Бръчков назначи 90 безработни лица в община Петрич по програма „Обучение и заетост на младите хора“

24 Март 2016 | 21:05
0 коментара
Общество
Кметът Д. Бръчков назначи 90 безработни лица в община Петрич по програма  Обучение и заетост на младите хора

Кметът Димитър Бръчков назначи 90 безработни лица в община Петрич по програма „Обучение и заетост на младите хора“. От 24-ти Февруари в общината работят 90 младежи на възраст до 29 години, съобщиха от пресцентъра на общинска администрация.

Общината кандидатства с проект „Равен шанс за всички деца” по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, Процедура „Услуги за ранно детско развитие“.

Проекта надгражда резултатите от изпълнения от Община Петрич проект, финансиран от Световната банка. Всички дейности са насочени към услуги за деца в риск на възраст от 0 до 7 години и техните родители с цел да се гарантира тяхното социално включване. Проектът е с продължителност 27 месеца, като услугите за ранно детско развитие са за период-24 месеца.

С проект „Подкрепа за независим живот и преодоляване на социалната изолация на хора с увреждания и самотноживеещи възрастни хора на територията на община Петрич” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“  общината търси нови форми за обгрижване на възрастните хора и хората с увреждания. С основните дейности по проекта се предвижда въвеждане и предлагане на комплексни услуги за дългосрочна грижа,планирани на база индивидуалните потребности на личността.

С изпълнение на проекта ще се продължи дейността на създаденото по схема „Помощ в дома“ Звено за услуги чрез създаване на Център за почасови услуги.Дейността на Центъра ще бъде подкрепена чрез разкриване на нови 58 работни места с цел планиране и управление на предоставянето на комплексни услуги за дългосрочна грижа в домашна среда и/или в общността. Потребители на услугите ще бъдат 112 лица-възрастни над 65 години и лица с увреждания. За персонала ще бъдат проведени Обучения-въвеждащо и надграждащо/специализарно, както и психологическа подкрепа и суперивзия. Предвижда се също психологична и мотивационна подкрепа за потребителите на услугата. Организацията и управлението на проекта ще се изпълнява от Екип по проекта.Проектът е с продължителност – 20 месеца, като услугите в Центъра за почасови услуги ще се предоставят за срок от 18 месеца.

Отделно се кандидатства за две мобилни линейки, с които ще се обслужват трудно достъпни места в общината.

Кандидатства се за ново оборудване за разширяване на дейността на Социалния патронаж в Подгорски район.

Добавете Вашия коментар

TOP